Gooood eftermiddag måndag! Önskar jag kunde säga att jag är pigg men det är jag inte! För lite sömn i helgen helt klart! Nåja, blir en tidig kväll så är jag nog i fas tills i morgon!
Jag lovade ju att jag skulle lägga upp ett toppenrecept och här kommer det! Ett enkelt och snabblagad dessert som passar laktosintoleranta eller de som vill/måste hålla nere på mejeri!
Jag gjorde chokladmousse på kokosmjölk och det blev riktigt bra! Jag personligen känner ingen skillnad mot vanlig grädde. Len och helt underbar!
4 portioner
4 dl krämig kokosmjöklk (Som Santa maria extra creamy eller garants)
2 äggulor
100 gram mörk choklad (minst 75%)
1 urgröpt vaniljstång
Koka upp kokosmjölk med äggulor, glöm inte att vispa ihop innan det blir för varmt så gulorna inte koagulerar.
Låt sjuda under rörning i 10 minuter.
Bryt chokladen i en skål. Lägg ner vaniljkärnorna och häll kokosmjölken över. Låt stå ett tag så att chokladen smälter. Vispa sedan ihop smeten och häll upp i glas.
Ställ kallt i minst 2 timmar. Garnera med bär eller kokosflagor tex. Eller prova att använda smaksatt choklad!
NJUT!
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på vibbplattor & IR-mattor. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)
49 kommentarer
Åh så gott det ser ut!! 😀 Jag själv äter inte socker så kan tyvärr inte testa men tänker definitivt laga till mina gäster vid något tillfälle 🙂
jag brukar göra med hemmagjord choklad ibland alternativt nån med minst 90%. äter inte heller socker men tänker att om jag gör 10-12 portioner av denna och det är 7g socker i en 90% lindt, så blir det typ 0.5g socker per portion, så det kör jag ibland 😊 men hemmagjord choklad är enkelt och gott!! 👏🏽👍🏾 kakaosmör, kakaopulver och honung/agave, smält ihop och frys in.. 😊
Tack återigen för ett utmärkt recept, blev ju riktigt bra! Använde 90%-ig choklad som lär innehålla ungefär hälften så mycket socker som den 70%-iga, smakade ändå jättegott (lade till lite havssalt). Halva portionsstorleken hade räckt, orkade i varje fall för egen del bara med hälften. 😉 Härligt rik chokladsmak, smarrigt! 🙂
Härligt det smakade! =)
Hej, tack för många urgoda recept. Just detta receptet på choklad mousse hittade jag när jag sökte på äggulor då jag bakat en hel hög med blå maränger till min dotters ”Frozen” kalas 😉 Men den enda kokosmjölken jag hade hemma var light och vet du, det blev superbra. Jag hade dock 4 äggulor i vilket kan vara anledningen till att det lyckades. Vid servering använde vi 11 % Soyagrädde i sprutform. Hela familjen njöt!
Kul att det smakade!! =)
Lagade denna ikväll- helt fantastisk!!!! Hade jordnötter på som nån tipsade om. Suverän! Den ska jag bjuda vänner på.
Gjorde med Garants rosa kokosmjölk, 1 äggula och 85% choklad, blev riktigt bra för en person. Smakade inte kokos alls! 🙂 Gott gott!
Härligt!!
Hej härliga Åse!
Provade din mejerifria chokladmousse på midsommarafton och den blev väääääldigt god. Passar vår familj mycket bra då vi har två komjölkproteinkänsliga barn (3 och 6 år) och en mamma som blir pruttig av mjölk, hahaha! Moussen blev lite lös i botten av formarna, kan det ha att göra med storleken på äggulorna?? Vi kör med ägg i storleken Medium dvs 53-63 gram. Kanske blir fastare av större ägg el längre tid i kylen. Vad tror du? Heja dig och dina mjölkfria recept! Tack så länge! Mvh från en som hänger med dig både på blogg och Instagram
Hej Cecilia! Oh det var en svår nöt att knäcka, tror inte det har med äggen att göra! Vad använder du för kokosmjölk/grädde?
Härligt att du gillar de mejerifria recepten!! =)
blev så för mig en gång när jag använde kokosmjölk i konservburk. garants funkar bäst för denna mousse enligt mig!
Garant eller Extra Creamy från Santa Maria funkar bäst 🙂
nuförtiden finns santa maria eko i tetra, jag ska testa med den nästa gång!! har länge väntat på eko i tetra..
Oj vad BRA!! tack för tips!
Var för att rubriken var ”paleo” som jag blev fundersam 🙂 hamnade här för att jag sökte på paleorecept.
Okej, då stod det fel på den jag läste 🙂 Såg att det var 35 på 80%-ig dock. Oavsett, såg gott ut som sjutton!
Men mörk choklad är inte paleo. det är ju typ 50g kolhydrater per 100g?
Mörk choklad brukar ingå i mindre strikt paleo på samma sätt som det ingår i en mindre strikt lchf. Sedan vad man personligen tycker ingår eller inte ingår i ens kost är ju individuellt.
PS: 70% choklad ligger på ca 30 gram kh per 100 gram.
Åse, tack för ett gott recept! Jag har börjat med mejerifritt sedan någon vecka tillbaka och det här var precis vad jag behövde för att känna att livet fortfarande är väldigt gott. Jag gjorde på vanlig kokosmjölk och det gick hur fint som helst. Det var det enda som fanns hemma men nästa gång testar jag din rekommendation. Hade i lite mintchoklad och det blev super men det som verkligen var pricken över i var hackade, salta jordnötter som topping. Jag publicerade receptet på min blogg och uppgav dig som källa. Är det okej? Vet inte riktigt hur det funkar med copyright så här:)
https://brollopscoach.se/2014/02/mejerifri-chokladmousse/
Denna borde man väl kunna göra dagen innan servering gissar jag på? 🙂
Kokosmjölk är nåt jag aldrig använt annat än i varm matlagning då jag alltid älskat vanlig mjölk men vill och behöver dra ner på den. Dricker dessvärre kaffe med mjölk 50/50 och det blir lite för många muggar om dagen.
Den kokosmjölken du nämner i receptet, smakar den inte kokos även när den inte är blandad med andra smaker? Och är den fet som grädde eftersom den används som det eller gör äggulorna jobbet?
Har letat ut lite recept jag ska göra när jag fyller, och moussen blir det absolut. Niger och tackar än en gång för trevlig läsning och ögongodis.
Hej!
Den ser verkligen supergod ut!
Men jag har såklart en fråga 🙂
När du öppnar burken med kokosmjölk, så är det ju alltid en del av innehållet som är vattnigt. Använder du det med? Eller hur gör du?
Hälsningar Sara
Hej! Så blir det inte i den kokosmjölken du ska använda: Santa Maria Extra Creamy. den är i tetrapack och inte vattnig/åtskild så som vanliga kokosmjölkar är.
Ska testa, ser hur gott ut som helst 🙂
Jag gjorde denna idag men använde vanlig kokosmjölk då det inte fanns extra krämig i affären. Jag gjorde dubbel sats och hade en 86% 6 en 70% chokladkaka i.. men jag måste säga att jag inte alls tyckte att den var särskilt god. Tyckte varken om smak eller konsistens. Jag brukar älska chokladmousse men då gör vi den på grädde, äggulor & 70% choklad.. tror du att det kan vara den vanliga kokosmjölken som är boven i dramat?
Hej! Ja det vågar jag nog påstå är orsaken 🙁 den krämiga ger en annan smak och konsistens.
Jag gjorde detta igår, jag använde 85% chocklad, och det blev gudomligt, så len och god konsistens! Kommer absolut göra med kokosmjölk i fortsättningen! Grymt att det finns mejerifria godsaker! Tack för ett super bra recept Åse!
Vad roligt att det smakade! =))
Jag undra om man kan ta ekologiskt äkta vaniljpulver istället? Och hur mycket? 🙂
Ja det kan du! Tror det brukar stå på paketet hur det ska doseras.
Mmm så gott det såg ut! Jag funderar på att börja med PF 16/8 men vill inte fasta alla dagar men har svårt att veta hur man lägger upp det tidsmässigt, hur rekommenderar du att äta om man vill fasta 4-5 dagar i veckan?
Hur man lägger upp det spelar ingen roll så länge fastefönstret är längre än ätfönstret och gärna att om man har normala sov och ättider så skjuta på frukosten några timmar. Dvs så att du får ett fastefönster på 14-16 timmar. Detta kan du göra så ofta du vill.
Mums! Önskar att jag gjort det här såhär på min födelsedag men det fick bli köpt prinsess-tårta istället 🙂 Gott det också förvisso men mycket mer socker (och e-ämnen) i.
Jisses så gott det ser ut! 🙂
Åh, det ser så ljuvligt och krämigt ut! Hoppas du är piggare imorgon!
Ser väldigt gott ut! Måste fråga, vad använder du för typ av choklad (tänker på märke, innehåll, prisklass etc). Jag. brukar köpa bättre choklad för strax över 50 kr och ta ngn ruta till mitt te men måste säga att snålgenen slår till lite här om jag ska använda till efterrätt eftersom i princip hela går åt.
Jag köper Marabou premium oftast till sånt här. Jag äter choklad/efterrätter kanske 1 gång i månaden så då är jag inte så kräsen :))
jag brukar göra 12 portioner av den här och äta några per dag 😄 jag vispar äggvitan och blandar i den på slutet, när det svalnat lite, har blivit för kompakt utan den. vet inte hur detta recept ser så fluffigt ut på bild, kanske pga ljusare choklad? 🤔 men så slipper man fundera vad man ska göra av vitorna också. blir såå fluffigt & gott med vitorna i 👍🏼
Ser otroligt gott ut. Chokladen ser väldigt ljus ut för att vara mörk choklad men ljus choklad är bäst så måste testa denna
Blir ju så med tanke på att det är hela 4 dl kokosmjölk, så det blir ju typ av en ljusare choklad. (”ljus choklad” har ju mer uppblandning)
Mmmmm! Lördag!
Hej!
Såå himla smarrigt detta ser ut!
Måste prova.
Vet du hur många kollisar det är i en portion?
Åh perfekt för mig som vill hålla nere på grädde. Men undrar om det smakar mycket kokos? Har väldigt svårt för kokos tyvärr..
Smakar inte kokos alls som jag skrev 🙂 jag känner ingen skillnad på grädde och kokosmjölken.
Det vattnas i min mun. Men skulle det funka med kakao o sötning tro?!
Jag vågar tyvärr inte sia om det, jag gör alltid chokladmousse på riktig choklad =) Men prova och se!
det funkar toppen! jag har gjort många gånger med kakao och sötning. det är ju det jag gör hemmagjord choklad med, så blir ju samma bara att det inte stelnat mellan 🙂 svingott också att göra choklad med kakaomassa, ska testa göra moussen med det och sötning nu 🙂
Ojojoj vad gott!! Måste bara testas!! 🙂
Oj vad den såg len och fin ut! Luftbubblorna, de liksom verkligen gjorde något positivt med bilden tyckte jag – delikat och utsökt ser det ut, fasen, man kanske får prova det här med att köra lite sockerfritt! 🙂