Hej vänner och trevlig helg!
Äntligen har det slutat regna, det tog verkligen sin tid! Den där Hans har verkligen haft oss i sitt grepp!
I torsdags åkte vi och hämtade den här sköna bönan och hennes sambo, Jenny aka Matbubbel (@matbubbel) och på kvällen ställde vi oss och vid Muurikan och gjorde Biff Rydberg! Amen snälla, hur gott är det inte?
Mycket skratt blev det!
Ni ska självklart få receptet, jag älskar senapscremen!
Biff Rydberg är en klassisk svensk rätt, en lyxigare variant av pyttipanna och består av tärnad biff, potatis, lök och äggula. Rätten har fått sitt namn från den svenske kocken Abraham Rydberg (1861–1931), som var verksam på det berömda restaurangkomplexet Rydbergs i Stockholm under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.
HUR GOTT?
Här har jag gjort ett större fat men man kan självklart servera det direkt på tallrik.
Äggula får man så klart inte glömma!
Här kommer receptet!
Print
Biff Rydberg
- Portioner: 2
Ingredienser
350-400 g oxfilé
400 g fast potatis
1 stor gul lök
smör och olja till stekning
salt och nymalen svartpeppar
1 äggula per person (till servering)
hackad persilja till garnering
Senapscreme:
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
2-4 msk dijonsenap
1-2 tsk Colemans senapspulver
1–2 msk fint riven färsk pepparrot (efter smak)
salt, peppar
Instruktioner
(Börja med senapscrèmen, ställ kallt under tiden)
Vispa grädden lätt. Rör ihop crème fraiche, dijonsenap, senapspulver och riven pepparrot. Vänd försiktigt ner grädden och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt minst 30 minuter.
Tärna köttet i små kuber (ca 1,5 cm) och låt ligga framme i rumstemperatur en stund.
Under tiden:
Skala och tärna potatisen i jämna bitar., ca 1 cm.
Stek dem gyllene och krispiga i smör och lite olja på medelvärme, rör om då och då. Salta mot slutet.
Finhacka löken och stek den långsamt i smör tills den blir gyllene och karamelliserad.
Stek köttet snabbt i het panna i smör och olja, gärna i omgångar så att det får fin yta men fortfarande är rosastekt inuti. Krydda med salt och peppar.
Servera köttet, potatisen och löken var för sig på tallriken eller sida vid sida. Toppa med en äggula, en klick senapscrème och strö över finhackad persilja.
6 kommentarer
Jag skulle vilja mer recept som går att göra matlådor och som funkar att frysa in och värma vid behov. Både jag och sambo jobbar 12 timmars skift och då är det skönt att kunna ta fram från frysen.
Hej!
I princip alla mina recept fungerar att frysa och värma vid behov. Så gör vi själv här hemma.
Tack för all inspo! Provade dina baconinlindade kycklinglårfiléer med senapsdressing igår. Mums! 😋
Vad härligt att det smakade! =)
Nyfiken, skulle du säga att du använder grillen eller muurikan mer än den andra ? Om man nu bara skulle köpa en.
En grill är en grill men en muurikka är ju som en stor stekpanna fast utomhus 🙂