Äggfasta – ett smart verktyg!

av Åse

Äggfasta tycker jag egentligen är fel ord för fasta betyder att man bara intar flytande föda under en tidsram.
Men.. 
Äggfasta har jag skrivit om här för massor av år sedan, innan det började kallas för just ”Äggfasta” – Jag tror jag kallade det för ”Ägg och smör” Haha!
Ni vet hur jag är sååå emot quickfixes numera – det ska vara en hållbar livsstil för att man ska kunna hålla det och det är därför jag är så emot alla pekpinnar kring tex vad och vad som inte ingår i en viss kostmodell (som LCHF, paleo, etc) – Och det finns INGET som heter ”Får man äta det på kostmodell” Det finns riktlinjer men till syvende och sist så får man komma fram till vad som fungerar för just DIN och MIN kropp.
Jag är med det sagt FÖR smarta verktyg så att man enkelt kan hålla sig till den kost eller det kostupplägget man mår bra av. För mig är Periodisk fasta ett sådant smart verktyg.
Jag håller blodsockert lågt, jag kan äta lite mer kolhydrater som sötpotatis, rotfrukter, någon frukt etc när jag komprimerar tiden jag äter, dvs om jag vill ligga på 20-30 gram kolhydrater per dag för att dra nytta av effekterna av lågkolhydratkost så finns det inget som säger att jag måste sprida ut kolhydraterna över hela dagen, jag kan välja om jag vill äta allihop i en måltid efter gymmet t.ex.
Äggfasta är ett annat verktyg som jag tar till när jag känner att jag slarvat lite med kosten, varit på semester, ätit borta och ute mycket (Det sk. LIVET) och jag känner att jag snabbt vill tillbaka till må-bra-formen.
Ett mycket effektivt sätt och åtminstone jag är mätt, nöjd och har inga problem med det. Enklast är det så klart om din kropp redan är på fettdrift – dvs du inte äter en kolhydratbaserad kost i dagsläget.
Som ni vet så innehåller ägg i princip allt man behöver förutom C-vitamin (pressa i lite citron i vattnet så har du din C-vitamin) så det är inga konstigheter, ett fantastiskt naturligt livsmedel som är sprängfyllt med nyttigheter! Det är nog dessutom det som gör att äggfasta är så effektivt – kroppen får vad den behöver!
För mig är det betydligt enklare och effektivare än att jag under en dag ska behöva dra in på mängden mat eller räkna kalorier. Jag äter helt sonika bara ägg och smör/ost. 2-3 måltider med vardera 3 ägg och 20 g smör+ smör/kryddor! Plättlätt! Och så dricker jag massor av vatten! Foolproof liksom.
Det finns inget som säger att du måste hålla dig till just 6 ägg, du kan äta några till om du behöver det, men för mig fungerar just mallen 6 ägg + ca 50-60 gr smör per dag (+ lite ost) då jag bara slänger in några sådana dagar här och var. 
Att emellanåt äta mindre energi än annars är inget som varken sänker ämnesomsättningen eller skapar brister. 
Som ni förstår så äggfastar jag inte flera dagar på raken, utan jag slänger in några sådana dagar här och var, det är något som fungerar bäst för mig, det gör inte att jag känner mig berövad på övrig mat och det innebär att jag varierar mitt energiintag – dvs vissa dagar mer energi, vissa dagar mindre – det är mest naturligt för kroppen.
SJÄLVKLART behöver en äggfasta inte innebära att du måste äta ägghack med smör som jag – jag är bara lat och gör det enklaste och så tycker jag att det är förbaskat gott!
Men dina äggfastemenyer kan tex vara:

  • Äggmackor utan skinka, dvs stekta ägg med ost
  • Hackat ägg med majonnäs
  • Ostomelett, stekt i smör eller kokosolja
  • Äggröra stekt i 20-30 gr smör
  • Pannkakor med Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium) (använd vatten istället för grädde)

Decembermånad är en sådan månad då vi kanske äter lite extra, lite liberalare än annars – prova att slänga in lite äggfasta! Det fungerar bra för mig så kanske även för dig! 
I dag äggfastar jag och i morgon åker jag till Jylland för att äta gourmetmat:) Works for me! 
012a6162

JUST NU! Kampanj på LYMPHA VIBE (läs mer om den HÄR)
Min kod 56KILO ger ytterligare 25% rabatt på den här grymma vibbplattan!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

17 kommentarer

Alexandra 15 november, 2018 - 08:27

Tack för alla dina underbara tips Åse🤗 Får sådan inspiration från dina recept. Dags att boosta idag med ägg-smör😉

Svara
Sara Lindholm 15 september, 2017 - 09:15

Hej! Jag ska på ett bröllop om en vecka och semesterkilon har gjort att min mage syns lite väl mycket i klänningen. Är det möjligt att minska svullen mage och tighta till den lite med äggfasta på bara en vecka? Hur ska jag dela upp dagarna bäst isåfall, bara köra äggdagar, 2+2+2 eller 3+3?
Tacksam för svar!

Svara
Åse 15 september, 2017 - 09:22

Ja dte är fullt möjligt. svullen mage beror allt säkert på för mycket kolhydrater och för mycket mejeri och spannmål.

Svara
Sara 17 juli, 2017 - 08:00

Hej! Jag är på min 5:e dag med äggfasta, men vikten är densamma som innan! Hur kan det komma sig? Jag har ätit 10-12 ägg per dag med smör, samt fettkaffe med en skvätt mjölk. Och druckit upp till 2 liter vatten per dag. Kan viktminskningen påverkas av virus? Jag har bältros sedan en vecka, men det kan ta en månad tills blåsorna är borta. Så har inte kunnat träna något senaste två veckorna. Hjälp varför händer inget?

Svara
Åse 17 juli, 2017 - 11:03

Hej! Bara i ägg är du uppe i över 1000 kcal och beroende på hur mkt smör och mjölk du ätit så kan det mkt möjligt vara att du hamnar på samma energiintag som du annars äter /intar och då händer inget med vikten. Virus kan absolut hindra vikten främst pga man samlar vätska men även att kroppen är i obalans.

Svara
Måna olsson 13 juni, 2017 - 10:32

Hej
När du äter ostomellet blandar du i ost i äggen Då?

Svara
Malin 23 maj, 2017 - 14:46

Tänkte testa äggfasta ett par dagar. Har du några tips?

Svara
Anchi Eriksson 17 januari, 2017 - 10:46

Hej Åse. Äääälskar ägg&smör hack. Äter det som det är eller lägger på fröknäcke….mumsigt och nyttigt. Kram

Svara
Åse 17 januari, 2017 - 14:22

Javisst är det! Du komme rnog gilla ett recept som kommer i morgon =) KRAM!

Svara
London - London Tower och Restaurangtips! - 56kilo - LCHF Recept och Livsstil! 16 januari, 2017 - 11:26

[…] äggen som de serverade oss haha! ÄLSKAR ägg! Tur att jag gör det för nu kör jag några dagars äggfasta efter resans […]

Svara
Carina 21 november, 2016 - 16:25

Kombinerar du 5:2 och äggfasta i samma vecka, eller blir det antingen eller?
Tack för övrigt för bra blogg, jag använder dina recept, mycket. 😊

Svara
Monica 21 november, 2016 - 13:44

Tack fina du vad du har hjälpt mig med dina tips och recept! När jag började med lchf 2011 gick jag ner 20kg ganska fort. Sen började jag träna och gick ner 13 kilo till. Sen gick jag upp igen, inte allt men många kg slarva såklart! Nystart med dina tips igen på väg ner igen och mår bra. Du är sååå duktig! Kram❤️

Svara
Maria A 21 november, 2016 - 13:38

Låter mättande och smart. Har redan börjat nallat av pepparkakor och saffranslängder så kan ju vara toppen att bryta av nån gång per vecka med en sån här. Älskar ägg och smör så detta är ju en perfekt liten ”fasta”

Svara
Ewa 21 november, 2016 - 11:22

Hej Åse
Det var ett tag sen jag skrev till dig men kollar din blogg vrje dag.
Men nu min fråga ang äggfast du skriver ägg + smör kan man ta olja eller majonnäs eller menar du vanligt smör ?
Ha en bra dag
Kram Ewa

Svara
Åse 21 november, 2016 - 11:29

Du kan ta kokosolja, majonnäs eller fet ost.

Svara
Eva Svärd - Blogg om utmattningssyndrom 21 november, 2016 - 10:45

Har testat äggfasta men min kropp med utmattningssyndrom blir enormt stressad och jag har insett att sådant får jag göra när jag är frisk. Däremot är det viktigt att jag äter bra mat lagad från grunden. Tror att maten är viktig för att jag ska kunna bli frisk, tillsammans med så mycket annat. KRAM

Svara
Åse 21 november, 2016 - 10:48

Absolut, med utmattningssyndrom så är kalorirestriktion och hård träning inget att föredra så klart, samma gäller all form av periodisk fasta! 🙂 KRAM!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.