Åh SÅ gott detta är!
Jag glömmer bort den här rätten och har inte lagt ut den förr fast vi har gjort den många gånger!
Den perfekta vardagsfavoriten och barn är tokiga i den.
Jag använder frysta laxfiléer (portionsbitar) så detta går såååå snabbt och lätt att svänga ihop en trött vinterkväll =)
Gurkmejan i receptet kan man ju utesluta men jag tycker den blir så vacker med lite gulare färg! Dessutom så är ju gurkmeja så nyttigt! (det är det som färgar curryn gul)
Servera med kokt potatis, pressad potatis eller blomkål/blomkålsmos. En fräsch sallad till är ju också gott!

Ugnsbakad lax i citronsås
- Portioner: 6 1x
Ingredienser
800 g laxfilé (eller 6 portionsbitar laxfilé)
salt, citronpeppar
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
2 msk fiskfond
Salt, peppar
1 ekologisk citron allt skal o saften från 1 halva
1 knippe dill, grovt hackad
< 1/2 krm Gurkmeja
1 dl riven parmesan
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr
Lägg den frysta laxen i en ugnsform. Salta och peppra.
Vispa ihop såsen i en kastrull och färga den med gurkmejan. Smaka av med salt och peppar.
Häll över laxen och riv parmesan över laxen. Sätt in i ugnen i 15 minuter. Dra på grillen på vredet (300 g) och kör i 10 minuter till.
Ta ut och servera med valfritt tillbehör.
Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde.
12 kommentarer
Sååå gott Åse😋… gjorde detta ikväll… alla ”skrapade” tallriken… tack snälla för att du delar med dig ❣️
Vad glad jag blir! Tack Ina! 🥰
Såååå underbart gott. Säger det igen
Du är så inspirerande och bjuder på fantastiska recept
★★★★★
Tack snälla för feedback Eva!
Ska man värma upp såsen innan man häller den över fisken eftersom det står blanda i en kastrull?
Hur länge och på vilken grad om fisken är tinad?
Tack för fina recepttips 😊
Ska man först ha fisken i ugnen i 15 min i 175 gr och sen 10 min på grill?
Ja vid frysta filer som i receptet
Men så gott. Vilken tur vi har att du la ut det, till slut. 🙂 Jag säger som alltid; Ett recept som får full pott. Vi slickade tallrikarna. Som tillbehör hade vi ugnsbakade rotfrukter.
Kan tänka mej denna ljuvliga sås även till brynt innerkycklingfile, som sen får lagas färdigt i ugnen.
Tack snälla. 🥰
★★★★
Tack själv för fin feedback! 💖
Supergott! Skalade ner receptet för 2 personer men var lite ”generös” med citron o kryddning så det var nog närmare för ”3”. Blev väldigt gott (vi hade blomkål till).
Hej Åse!
Detta låter jättegott & tänkte ha det imorgon. Kan man göra detta lika bra med torskfilé tror du?
Jag vill ju ogärna ha massa e-nummer i maten, så jag skippar citronpeppar o fiskfond men räcker det med vanlig svartpeppar och äkta citron o citronskal för att få riktigt bra smak?
Det går så klart bra dock är ju lax en fetare fisk med mkt mer smak.
Citronpeppar utan e-ämnen använder jag själv men det är inget måste! Salt, peppar och citron gör def jobbet!