Hej hej och Skön fredag på er!
Hoppas att ni njuter av ev stundande ledighet! Här har vi socialt både ikväll och i morgon, jag får vila på söndag haha!
Nu ska ni få ett MUMS-igt tips x 2! =)
Detta receptet kommer bli ett stående inslag här känner jag! Funkar lika bra till stekt lax!
Hollandaise har jag gjort efter DETTA receptet i 11 år nu och det blir alltid bra!
Kikar man på ingredienslistan på färdigköpta hollandaiser så blir åtminstone jag lite förfärad. I bästa fall så hittar man smörarom i ingredienslistan. En äkta hollandaise ska innehålla SMÖR, ÄGGULA, CITRON och kryddor, inte svårare än så.
Gör man dessutom som jag, emulgerar med stavmixer så får man snabbt en äkta, god hollandaise som kan kan smaksätta på många olika sätt! Vill man äta mejerifritt är en hollandaise/bearnaise en bra grund som man kan variera. (Smör kan man skira så får man bort mjölkproteinerna)
Den här hollandaisesåsen är SÅ god!
Hollandaisen smaksatte jag med koncentrerad hummerfond, kräftstjärtar, lite cayennepeppar och dill. Smaka av med salt och peppar. Plättlätt! =) Den ska ha lite hetta så snåla inte med cayennepepparn men krydda frsiktigt och bygg upp hettan så det passar er smak.
Man kan servera vad man vill till den här rätten, jag valde rotsaker!
Till den här rätten serverades ett minst sagt MUMS-igt vin (jaja jag vet, lite dåligt) – Måns Zelmerlöws rosévin, Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw – en ”Côtes de Barcelone”
Måns Zelmerlöw är inte bara en av landets mest folkkära artister, han har även lyckats etablera sig som framgångsrik vinkännare med flera lyckade vinlanseringar sedan hans Hola MZ Cava introducerades i februari 2020.
Nu breddar Måns sitt vinintresse ytterligare och lanserar ett stilla rosévin i Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw vann GULD vid den internationella vintävlingen Gilbert Gaillard i år.
Vinglas HÄR
Vinet påminner om ett ljust sydfranskt rosévin, men har ett tydligt exotiskt och artistiskt uttryck från Barcelona.
I Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw är den spanska druvan tempranillo dominerande med sina 50 procent som backas upp av eldig garnacha och smakrik syrah. Vinet har en låg sockerhalt om endast 0,15 g/100ml.
”Jag kunde inte vara mer stolt över denna lansering! Vi har tagit fram ett rosévin i lättviktsflaska som både är ekologiskt, veganskt och, liksom tidigare lanseringar, med ett gediget hållbarhetstänk. Det är oerhört viktiga parametrar för mig”, avslutar Måns Zelmerlöw.
Ett höjdarrosé tycker jag!
Det här vinet kommer beställas fler gånger!
Torr, bärig mycket friskt smak med hög syra. Inslag av hallon, röda vinbär. Här finns även citrusfrukt och toner av exotisk frukt såsom mango och vattenmelon. Fin balans och aptitretande avslut. Rosén kan avnjutas precis som den är, med eller utan mat, men serveras med fördel vid 5–6°C som sällskapsdryck eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw är en nyhet i Systembolagets beställningssortiment.
Art. nr 59620 | Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw, 2022 | Flaska 750 ml | ALK 11,5 % | 99 KR
Ni kan läsa mer om vinet HÄR och hitta var ni kan beställa det. (Finns i 41 butiker)
Här kommer receptet på maten!
Skriv utTorskrygg med rostade rotsaker och hummerhollandaise
- Portioner: 4
Ingredienser
4 portionsbitar torskrygg
salt, peppar
smör att steka i
Hummerhollandaise
200 g smör
2 äggulor
1 msk färsk citronjuice
salt, vitpeppar, cayennepeppar
200 g kräftstjärtar
1 knippe dill (ca 2–3 msk hackad)
2 msk konc hummerfond
Rostade rotsaker
8-10 små delikatesspotatis
8–10 små knippmorötter
2 palsternackor
olivolja
salt, peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala morötter och palsternacka och dela palsternacken i stavar. Halvera potatisen. Lägg i ugnsform och ringla olivolja över, krydda med salt. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter tills rotsakerna är mjuka.
Gör såsen under tiden: Smält smöret på svag värme.
Lägg citronjuice och äggulor i hög skål och sätt igång stavmixern.
Häll det smälta smöret sakta i en jämn stråle ner i resten medan stavmixern är i gång i botten.
Smaka av med vitpeppar, lite cayenne och ev mer citronjuice.
Rör ner hummerfond och hackad dill och nästan alla kräftstjärtar. Smaka av med ev salt.
Sänk värmen i ugnen till 150 gr.
Låt rotsakerna vara kvar. Stek torsryggen lite snabbt i smör i het panna, den ska bara få yta. Salta och peppra. Lägg i ugnsform och sätt in en termometer. Sätt in i ugnen när temperaturen sjunkit till 150 gr.
Tillaga tills innertemperaturen är 50 grader. Ta ut torskryggen och känn efter så rotsakerna är klara.
Servera och toppa lite med några extra kräftstjärtar och en dillkvist.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
5 kommentarer
Hej!
Tack för en jättebra blogg! Ska förmodligen till Helsingborg snart och undrar vad du har för restaurangtips? Har läst inlägg med bl.a. Pålsjö krog och Regio och de ser ju båda jättebra ut.
Hej! Jag har massor med restaurang tips här: https://www.56kilo.se/kategori/helsingborgstips/
kika gärna där!
Hej, Vart kommer de fina vinglasen ifrån?
Hej! HÄR hittar du dem:
Åh, ett nytt torskryggsrecept jag måste testa! Jaa, jag är ”torsk på torsk”.. 😅
No more pås-hollandaise här, från nu känner jag! Har försökt mig på den ”riktiga” varianten en gång tidigare (i kastrull på spisen). Den blev jättefin! Slät, blank och perfekt – tills den låg på tallriken.. 😓
Men, nu tar jag helg, och njuter ledigheten! Börjar med ett gäng räkor och aioli som jag slog ihop på jobbet tidigare i veckan. Jag tror jag slant med chilin 😬 den här gången, men det ska ju vara drag i den.
Önskar er en trevlig helg!
Kram 💕