Vegetarisk linssoppa med morot och curry

av Åse
Artikeln innehåller reklamlänkar

Billig och god vardagsmat – recept på enkel linssoppa

Hej på er alla!

Nähäpp. Ingen sommarvärme idag heller! Nu får faktiskt Sommar-Sverige skärpa sig.
Men vi låter inte vädret dämpa studentpeppen här hemma – nästa torsdag tar vår Juni studenten! 💙💛🎉🇸🇪

Just nu ser det ut att bli regnfritt – men det kan ju snabbt ändras. Oavsett väder blir det en fantastisk dag. Jag står själv för all mat, och det blir en härlig kall buffé med massor av gott!
Mamma står för efterrätterna – hennes klassiska rulltårta och goda kanelbullar. 🥰

Vi börjar bli riktigt pepp här hemma!
Har du någon student att fira i år? Din egen eller någon annans?

Letar du efter en klänning till studenten?

Jag har just nu spanat in massor av fina festklänningar till student och sommarfest inne på Bubbleroom. Finns så mycket fint! ✨

👉 Kolla in fina festklänningar här

Den HÄR blå klänningen föll jag för direkt – så söt och till ett riktigt bra pris!
Nästa år har vi ingen student, men året därpå är det dags för Alice och Liam, så då blir det stort kalas igen. Jag och min syster lär styra upp det tillsammans!

Recept på enkel linssoppa med indiska smaker

Nu till ett supertips!
Den här linssoppan är perfekt som vardagsmat. Den är billig, mättande, nyttig och går snabbt att göra – och den smakar magiskt!
Om du inte gillar curry och spiskummin kan du enkelt byta ut kryddningen mot exempelvis paprikapulver, timjan och rosmarin. Anpassa efter smak – det är det som gör den här soppan så flexibel.

Den här linssoppan är inte bara god och mättande – den är också fullproppad med näring.
Röda linser och morötter står för majoriteten av kolhydraterna, men de bidrar samtidigt med massor av fibrer, antioxidanter, vitaminer och långsam energi.
Linser är rika på vegetabiliskt protein, järn, magnesium och B-vitaminer – samtidigt som de har en låg fetthalt. Morötterna ger dig betakaroten, som omvandlas till A-vitamin, samt lösliga fibrer som är bra för matsmältningen och blodsockret.


Hacka gul lök och vitlök. Fräs dem i lite olja tillsammans med curry och spiskummin tills det doftar gott.


Skala och skiva morötterna. Lägg ner dem i grytan tillsammans med röda linser och vatten. Låt allt koka tills morötterna är mjuka.

Mixa soppan slät med stavmixer. Smaka av med salt och citronjuice om du vill ha lite syra.
Servera gärna med en klick grekisk yoghurt och något grönt ovanpå – vi hade även surdegsbröd till, vilket blev riktigt gott!

Linssoppa

Här kommer receptet!

Har du kanske ett riktigt bra buffétips att dela med dig av?
Kommentera gärna här nedanför.

Och glöm inte att spara receptet på linssoppan – perfekt till både lunchlådan och stressiga vardagskvällar.

Vi hörs snart igen!
Kram,

Åse 💖 

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Vegetarisk linssoppa med morot och curry


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 2 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja eller smör
2 tsk curry
2 tsk spiskummin (valfritt men gott)
4 morötter
4 dl röda linser
1,5 liter grönsaksbuljong (t.ex. 1,5 liter vatten + 3 buljongtärningar eller motsvarande fond)
Salt och svartpeppar
1/2 msk paprikapulver
Saft från ½-1 citron (för friskhet)
Ev. en nypa chiliflakes eller färsk chili för lite hetta

Till servering:
Naturell yoghurt eller crème fraîche
Gott bröd, gärna surdegsbröd.
Något grönt, som ärtskott


Instruktioner

Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja tillsammans med curry (och gärna spiskummin) i en stor kastrull tills löken är mjuk.
Skala och skiva morötterna och tillsätt dem i grytan. Rör runt och tillsätt sedan linser och grönsaksbuljong.
Låt soppan sjuda under lock i ca 20–25 minuter, tills linser och morötter är mjuka.
Smaka av med salt, peppar, paprikapulver, citronsaft och eventuellt lite chili.
Mixa soppan slät om du vill ha en krämigare konsistens – eller lämna den som den är för lite mer tuggmotstånd.
Servera med en klick yoghurt och ett gott bröd.

Notering

Energi: ca 290 kcal
Fett: ca 10 g
Kolhydrater: ca 32 g
Fiber: ca 9 g
Protein: ca 12 g

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab

Min kod 56KILO ger 20% rabattALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab

10 kommentarer

Anna 12 juni, 2025 - 08:16

Jag har letat efter en linssoppa utan tomat pga allergi och den här var supergod!! Hela familjen åt med god aptit. Hade ingen spiskummin hemma men bytte ut det mot garam masala. Bakade dina havrefrallor med keso till👍👍

Svara
Henric 1 juni, 2025 - 16:19

Väldigt god och enkel linssoppa. Tack för receptet!

Svara
Malin E 29 maj, 2025 - 20:58

Jag gjorde spenatpannacotta ( eller va det sparris🤔) hade det i småglas på buffén.

Gjorde även tjälknöl, det tycker vi är så gott.
Kul med student🥰

Svara
ÅsaS 28 maj, 2025 - 18:16

Älskar linssoppa, gärna lite kryddig och med tuggmotstånd från linserna. Den godaste linssoppan åt jag nog i Egypten för några år sedan. T o m maken som inte gillar linser/bönor gillade den. Tror det får bli ett kok senare i veckan, då jag är singel hemma. J är i Ungern och spelar VM, och honom går det visst ingen nöd på såg jag på bilderna han skickat.
Till studentbuffen skulle jag servera ugnsgrillad fläskfilé och/eller kycklingfilé som marinerats i nåt gott och sen skivat upp det i lagom tunna/tjocka (ca 1-2 cm) skivor. Och en riktigt god vinegrettpotatissallad med rödlök, purjo, soltorkade tomater och kapris. (Kommer att göra X antal kg potatissallad under studentveckan, både vinegrett och ”kladdig”, så det verkar vara ett ”måste” på alla buffébord till studenten..)
Kram och ha det gott! 💕

Svara
Åsa 28 maj, 2025 - 08:34

Tack för ett vegetariskt tips 🤩

Svara
Eva 27 maj, 2025 - 22:33

Hej!
Hoppas att du kommer att dela med dig av dina studentbuffétips, alltid roligt att få nya idéer och smarta tips!
Mina tips är att pimpa bake off-bröd med olivolja och kryddor samt flarn av färdig smördeg med olika topping.

Svara
Jeanette J 27 maj, 2025 - 21:57

Hej!
Tips till student buffén.
Detta fick jag på en buffé. Frågade kocken hur han lagat det.
Långtidslagad kycklingfilé
Ca 3 timmar i 90 grader.
Sätt stektermometer så du håller koll på kycklingens innertemperatur. När den är klar. Låt svalna. Skär upp i skivor och häll på dressing. Toppa med inlagd kapris.

Dressing: vispa ihop pressad citron, rapsolja och pressad vitlök.
Den serverades kall. Jättegod tyckte jag.

Svara
Åse 27 maj, 2025 - 21:59

Men åhhhh så GOTT!! Tack! 💐

Svara
Anna Haeggman 27 maj, 2025 - 21:24

Tack för sopptips! Jag älskar röd linssoppa. Jag brukar göra på tomatkross, morot, kokosmjölk, lök, ingerfära och vitlök. Ska testa ditt med curry nästa gång.
Kul med student! Mycket att fixa med kan jag tänka mig. Mitt tips till buffén är hummus. Så gott med en krämig klassisk kikärtshummus. Så bra tillbehör. Funkar som både dipp, röra, sås och pålägg. Billigt, lätt och väldigt gott. Lätt att förbereda .
Hoppas ni får en fin studentdag!

Svara
Åse 27 maj, 2025 - 21:43

Åh men mums!! Älskar hummus! Tack för tipset 🥰

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.