Lövbiffsgratäng i ädelostsås – krämig och smakrik klassiker

av Åse

Lövbiffsgratäng i ädelostsås – en älskad favorit

Den här gratängen publicerades först i min allra första bok Viktminskning med LCHF (2012) och finns även med i min senaste bok Viktminskning med LCHF – Den hållbara modellen (2022). Den är verkligen en klassiker i mitt kök och en storfavorit bland mina läsare.
Krämig, smakrik och med ljuvlig sälta från ädelosten – den här rätten passar lika bra till fredagsmyset som till söndagsmiddagen.

Egentligen så ska man inte steka lövbiffen innan, den blir saftigare om man inte gör det men det har även sina fördelar med att hastigt steka i het panna: Mer djup i smaken.
Köttet “släpper mindre vätska” i lite mer koncentrerad sås. Så jag lämnar det helt enkelt upp till er, hur ni vill göra. Personligen tycker jag att den blir godast av att inte stekas först.
Så länge som såsen är rykande het när ni häller över såsen så blir det bra. Ni kan även pudra lite potatismjöl eller maizena över gratängen innan såsen:
Det binder upp köttsaft och vätska som annars kan göra gratängen vattnig och ger en krämigare och fylligare konsistens i såsen när allt bakas ihop. För lowcarb variant: Guarkärnmjöl eller Arrpwrot.
Purjolök och röd paprika och svamp (hade ingen hemma! Men det SKA vara i. får steka tills löken karamelliserats, lägg halva mängden i botten och halva mängden över köttet.

Strimlad lövbiff med paprika och purjolök i form

Den fantastiskt goda såsen skulle jag kunna shotta rakt upp och ner, haha! SMASKIGT!

Ädelostsås hälls över lövbiffen

Såsen görs på grädde, crème fraîche och ädelost – gärna Kvibille gräddädel – som smälter ner och binder ihop smakerna med en rund sälta.
Timjan är pricken över i:et!

Ädelostsås hälls över lövbiffen

Skjuts in i ugnen! Gratinera i ugnen tills ytan är vackert gyllene och såsen bubblar. Det tar bara ca 15 minuter! Så det här är en perfekt bjudrätt för den går att förbereda och tillaga snabbt strax innan gästerna kommer.

Gratängen färdiggräddad med gyllenbrun yta

Servera som pastasås

Vill du bjuda på något extra gott? Servera gratängen som pastasås och toppa med parmesan. En fin rödvin till det så är middagen komplett!
Vill man inte ha pasta så fungerar det ju med vilket tillbehör som helst.
En god grönsallad
Potatisklyftor
Ugnsrostade grönsaker
Ugnsrostad blomkål
– valen är många!

Vi serverade Campo Viejo Reserva i de nya fina glasen Arabesque Bordeaux (Finns HÄR!)
MAGISKA att dricka ur! Det roliga var att vi drack vinet som kockvin först i andra glas.
När vi serverade och drack ur dessa glasen tittade vi på varandra samtidigt och nästan i mun sa: Känner du skillnaden?
De var verkligen perfekta till vinet!
De stora, tulpanformade glasen (81 cl!) ger vinet plats att andas och förstärker både doft och smak – vilket verkligen lyfter upplevelsen.

Den här gratängen är verkligen så rackarns god! Hade nästan glömt hur god den är!

Krämig sked lövbiffsgratäng

Egentligen ville jag ha bönpasta i form av lasagneplattor som jag klipper till remsor men det fanns varken på Ica Maxi eller City Gross? Så märkligt.. vet inte om de är tagna ur sortimentet.
Så det fick bli vanlig papardelle.
Undviker ju pasta och gluten så mycket som möjligt men igår fick det bli så, och det ÄR ju galet gott så vi åt och njöt till max!

Lövbiffsgratäng serverad med pasta och parmesan
Lövbiffsgratäng serverad med pasta och parmesan
Passar även utmärkt som matlåda dagen efter – om det blir något över!

Vad tycker du?

Har du testat receptet? Jag blir jätteglad om du lämnar en kommentar här nedanför eller taggar mig på Instagram när du lagar det – det betyder så mycket att få se hur mina recept lever vidare i era kök!

Vi hörs snart igen!
Kram,
Åse 💖

Här kommer receptet till er!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lövbiffsgratäng i ädelostsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 3 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

400 g lövbiff
2 msk kalvfond
1 vitlöksklyfta
1 purjolök
100 g champinjoner, i fyra delar
1 röd paprika, skivad
1 msk smör
Salt

Sås:
3 dl vispgrädde
2 dl crème fraiche
150 g ädelost
1 tsk timjan
1 tsk soja
1 krm svartpeppar, nymald


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 gr.
Strimla lövbiffarna och lägg i en skål med kalvfond, salt och riven vitlök. Låt marinera 15minuter.
Strimla purjolök och skiva champinjoner.
Kärna ur och skär ner paprikan. Fräs purjolök, champinjoner och paprika i en stekpanna med smör.
Lägg hälften i en smord ugnssäker form.
Fördela kött och marinad ovanpå.
Koka upp grädde, crème fraiche och ädelost. Krydda med timjan, soja, salt och svartpeppar.
Häll såsen över köttet och fördela resterande grönsaker ovanpå, tillaga i mitten av ugnen, ca 15 minuter. Servera med smörstekt vitkål.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab

Min kod 56KILO ger 20% rabattALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.