Åh denna doften, doftar magiskt!
Jag älskar Janssons! Har en hel del olika recept här på bloggen som är låga i kolhydrater och här kommer ytterligare ett!
Vill man ha den klasssiska varianten med enbart potatis så tar man det. Den hittar man HÄR
Ibland gör jag den på pottais och ibland på kålrabbi/kålrot.
Men jag garanterar er, detta blir en galet GOD JANSSON som smälter i munnen.
Tänk er en Jansson som smakar som med potatis fast den är låg i kolhydrater? Och som sagt VILL ni ha potatis så tar ni det! Det gör jag också ibland, är samma recept för övrigt.
Kålrabbin blir väldigt bra i Jansson!
Jag tycker att i kombination med kålrot så blir det magiskt bra.
Varva kål/potatis, stekt lök, ansjovis och avsluta med kål/potatis och gräddstanningen. Lite gott smör i tunna skivor över, strö mandelmjöl eller ströbröd över
Hemligheten i min jansson är tre saker:
Smörstek löken innan så blir den inte så besk.
Använd 50% creme fraiche och 50% grädde, jag gillar syrligheten det ger (passar speciellt ihop med fiskrätter) och krämigheten så klart. Ett annat tips är SYRAD GRÄDDE.
Tillaga på relativt låg värme under lång tid så kommer smakerna fram och den blir så där fantastisk karamellig och GOD!
2 timmar på 175 gr blir fantastiskt.
YUUUUUUUUM!!
Man äter nog inte så mycket Jansson, är ju så mäktigt. Eller? Haha!
Detta receptet är räknat på 14 portioner då får man ut en portion likt ovan.
Min godaste janssons frestelse
- Portioner: 12-14
Ingredienser
600 g kålrot
600 g kålrabbi
(eller 1200 g potatis)
2 stora gula lökar
2 st Grebbestads ansjovis a 125 gram
3 dl creme fraiche
3 dl vispgrädde
(eller 6 dl syrad grädde)
salt, peppar
mandelmjöl eller ströbröd
tunna skivor smör
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr.
Smörj en form med smör.
Skala kålrabbin och potatisen, strimla i 7-8 mm stavar. Koka kålrabbin och kålrot i lättsaltat vatten i ca 8 minuter.
Ta upp sedan och låt ånga av ordentligt.
Skala och skiva löken tunt och stek mjuk i smör. Löken ska inte få färg.
Varva sedan kål/potatis, lök och ansjovis i en smord gratängform. Kål/potatis i botten och överst. Salta lite och peppra på varje lager.
Vispa ihop creme fraiche med grädde och spadet från burkarna ansjovis.
Häll över gratängen så att potatisen/kålen nästan täcks. Rör lite med en gaffel så att vätskan kommer ner till botten.
Strö mandelmjöl eller ströbröd över och hyvla tunna skivor smör över.
Sätt in i nedre delen av ugnen i 2 timmar, lägg över aluminiumfolie om den ser ut att få för mycket färg.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
16 kommentarer
[…] kompis föräldrar tillika) även Patricia (Patzy) och Ronnie kommer och vi kör knyte. Jag har min goda Jansson i ugnen sedan 1 timme tillbaka, 1 timme kvar! – Muuuuuuums! Underhållningen består i […]
[…] som! Min LCHF Jansson blev magiskt god!!! Jisses! Till det ett glas lågkolhydratöl […]
[…] blir det världens godaste Jansson! Kålrot och Kålrabbi för att få ner kolhydraterna. På riktigt, detta är den godaste Jansson […]
[…] Blev AKUT sugen på Jansson så denna härligheten hade stått och puttrat i ugnen i hela 2,5 timme! Då blir den som bäst! Igår körde jag på enbart potatis men mitt recept jag brukar göra innehåller 50% kålrabbi. Ni hittar mitt smarriga recept på Jansson HÄR […]
Låter som en toppen JANSSONS, så denna får det bli 🙂
Har en fråga, har för mig att du har en Sous vide, undrar vilket märke du har?
Ha en bra kväll
Mvh Helen
Hej! Jag har en Anova! Nöjd!
Njut av kvällen!
Lchf i all ära. Men Janssons måste bara göras som original!
Blev verkligen perfekt med 50% potatis och 50% kålrabbi – smakade precis som 100% potatis men fräschören från kålrabbin lyfte hela rätten!
Äse, kan man utesluta potatisen helt ur receptet tror du?
Kram från Ewa
Hej Ewa! japps det skriver jag också i inlägget att man kan =) Jag har redan ett recept här på enbart Kålrabbi, HÄR ät det: https://www.56kilo.se/janssons-frestelse-pa-lchf-vis/
KRAM
Vi har börjat göra Jansson med rättika. Funkar utmärkt det med. Ska testa kålrabbivarianten vid tillfälle!
Ja det gjorde jag förr (har recept här) men kålrabbi blir bättre, tycker jag 🙂 Prova vetja!
Vi har blivit ombedda att ta med oss Jansson till julaftonskalaset med tjocka släkten. Kanske läge att smyga in en sån här variant 😉 Ett år bjöd vi på rättiksgratäng till påskalammet. Alla tyckte att det var en ovanligt god potatisgratäng – haha
haha ja prova!
Jansson på enbart kålrabbi är grymt god men om man är en Janssonfantast så kan jag lova dig att de INTE kommer märka av kålrabbin i detta receptet. Min man är Janssonfantast och varit på tre Julbord senaste dagarna och han hävdade att detta var det den gooooodaste Jansson han smakat och då visste han inte om att det var 50% kålrabbi i hehe 😉
Spännande med kålrabbi.Får nog testas vid något tillfälle när jag själv hemma.Annars gör jag en sallad med den i.
Ha en fortsatt bra onsdag..
Jansson är ju såå gott! Den gör mamma till vårt julbord varje år. En hyfsat stor sats, så jag kan äta resterna till både lunch och middag resten av julhelgen. 😂 Men hon kör på ”det gamla hederliga viset” (potatis) efter mormors recept.
Själv har jag kladdat med tryffel idag.. Återstår att se om det blev bra. Kladdigt värre med kakaosmör och kokosolja. Smeten var god iaf – lakrits! 🖤
Snart dags att ta itu med middagen, vad det nu kan tänkas bli.
Kram och trevlig lillördag! 💕