Indisk Daal, linsgryta

av Åse
I går åt vi den här indiska linsgrytan, huuuuur gott var inte det!?
Jag vet att en läsare frågade mig för ett tag sedan om jag inte hade ett receot på Daal men det hade jag ju inte, men nu har jag!

Daal, är en näringsrik och smakrik rätt som ofta tillagas med olika kryddor och serveras med ris eller bröd.
Det finns många varianter av den här linsgrytan men grundläggande ingredienser inkluderar vanligtvis linser, vatten, lök, tomater och en blandning av kryddor tex ingefära, vitlök, gurkmeja, koriander och spiskummin.

Jag gjorde den i min Crockpot Express, gick på ett kick!!
Om man vill göra i en gryta så tillaga den på medelvärme i ca 20 minuter. Rör ofta!
Rätten kokas vanligtvis tills linserna är mjuka och har absorberat smakerna från kryddorna. Konsistensen beror på personliga preferenser. Jag ska koka vår lite mindre tid nästa gång!
Till detta dtack vi en alkoholfri öl som vi båda älskar! Såååå god och även låg i kolhydtater. Omnipollo
Zodiak IPA.

Här kommer receptet!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Indisk Daal, linsgryta


  • Författare: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

1 tsk hel kummin
1 tsk malda korianderfrön
1 tsk + mald spiskummin
1/2 påse Santa Maria Garam masala (ca 15 g)
1 tsk chilipulver
1 tsk gul indisk curry
1 tsk gurkmeja
1 msk riven, färsk ingefära
2 msk rapsolja
1 lök
4  vitlöksklyftor
2  morötter, rivna
3 dl torra röda/gula linser
1/2 dl tomatpuré
400 g  krossade tomater
400 ml kokosmjölk
2 msk grönsaksfond
3 dl  vatten
salt, peppar
300 g färsk hackad spenat
Saft från 1 lime 


Instruktioner

Fräs kryddorna i oljan på låg till medelhög värme.
Hacka lök, vitlök, riv morötter.
Rör ner lök och vitlök bland kryddorna och låt fräsa ihop en stund. Det ska inte få någon direkt färg.
Rör ner övriga ingredienser. Sätt på locket på Crockpoten och förslut ventilen. Sätt den på manuell 4 minuter. När tiden är ute låt göra naturligt utsläpp 5 minuter och sedan manuellt utsläpp tills locket går att öppna. Rör ner den frysta spenaten och smaka av med salt och ev mer kryddor.
Om linserna är för al dente, hetta upp crockpotten på Brown/Sauté och låt småkoka lite.
Servera med ris eller grönsaker.

Min kod 56KILO ger  20% rabatt på den här grymma vibbplattan. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastisk för förbränning, värk och lymfan.
(läs mer om den HÄR)

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

5 kommentarer

Eva 17 januari, 2024 - 19:56

Är det hel kummin det ska vara? Inte hel spiskummin?

Svara
Åse 18 januari, 2024 - 08:57

Hel kummin

Svara
Cecilia Andersson 12 januari, 2024 - 17:40

Så goda recept och vilken mysig jobblya! Tack Åse för allt du delar med dig av!

Svara
Agneta 15 januari, 2024 - 16:10

Indisk daal linsgryta. Hur länge kokar man i vanlig gryta? Mvh Agneta

Svara
Åse 15 januari, 2024 - 16:10

Det står i inlägget 🙂

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.