Fröbröd med kokosmjöl

29 augusti, 2011

God förmiddag! Här står det storstädning på agendan! Min man i all ära, det är inte lätt att ro ett hushåll med fem barn samtidigt som man har egen firma så efter min vecka i Malmö så behövs det städning 😉
Något annat som behöver städas är undertecknad! Nu är sommaren över och även om man går på LCHF så unnar i alla fall jag mig mer vin, desserter (lchf) m.m så nu känner jag att det är dags att hålla lite hårdare på vissa matregler. För mig gäller det:
1. TRÄNA (jag aktiverar mitt gymkort på onsdag! 3 ggr i veckan är mitt mål, lågintensiv träning tillsammans med styrka)
2. Inget vin på vardagarna
3. Jag drar ner på mejeri (yoghurt, grädde, creme fraiche), bär och fokuserar på fett, protein och grönsaker, nötter.

I morse gjorde jag fröbröd från Annas första bok ”LCHF Husmanskost” Jag ändrade dock lite i receptet, bytte ut en del av fröna mot kokosmjöl för jag älskar mitt kokosmjöl! Har man inget kokosmjöl så kan man göra enligt originalreceptet.

1 liten ugnsplåt
3 ägg


3 dl riven stark ost (jag river västerbottensost)
1 msk majonnäs (jag gör egen)
2 msk keso
1,5 tsk bakpulver
Ca 5 dl frön (pumpa, solros, hela linfrön, sesamfrön)
eller ca 3 dl frön + 0,5 dl kokosmjöl

Blanda ost, ägg, keso, majonnäs och bakpulver och häll i frön, (koksonötmjöl) tills degen blir fast men inte torr.
Lägg upp på bakpappersklädd plåt och platta till, degen ska inte vara jättetunn (ngn cm) så jag använde en mindre bakplåt.
Grädda i ca 15 min i 225 grader!


Makrillmacka med egengjord majonnäs, detta lär jag stå mig på i timmar!


Annonslänkar till Ellos

Just nu! 30% rabatt på dyraste varan! Klicka HÄR

25 kommentarer

Carina 25 september, 2013 - 01:16

Hej… Jag har köpt din app o upptäckte ett fel i receptet för Fröbröd. Det står 1 tsk bakpulver o sen under 1 msk bakpulver

Tack för alla härliga recept

Svara
Åse 25 september, 2013 - 17:14

Hej Carina! Felet är antecknat redan så det är ändrat i uppdateringen som snart kommer 🙂

Svara
Zanna 30 augusti, 2011 - 15:00

Detta recept ska jag prova, låter jättegott! Är dock nyfiken på om du vet hur många kolhydrater en bit innehåller? Självklart beroende på hur många bitar man delar i. Tack för en inspirerande blogg!/Zanna

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 18:34

1,8 kh om det delas på 16 =)

Svara
Anna 30 augusti, 2011 - 08:05

Hej Åse,

Jag undrar också vad för fett du äter istället om du nu ska minska på mejeri? Då blir det ju inga feta såser till lunch och middag som man blir mätt på?
Jag har nu kört LCHF i 3,5 vecka, men har bara gått ner 1-2 kg och tittar lite på hur jag kan ändra kosten.

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 09:06

Hej Anna! Det är ju inte grädden eller creme fraichen som mättar utan fettet i mejerin =) Vispgrädde innehåller 40% fett så majonnäs eller bearnaise, eller liknande såser eller en fet dressing mättar ju ännu mer då de är energitätare.
Man får inte glömma fettet i tex lax och andra feta fiskar. Sedan fläskfärs, fullfeta ostar etc. Aromsmör till köttet etc. Det finns inga krav på mejerier alls inom LCHF, personligen tror jag att det kommer försvinna från kosten i framtiden pga det börjar dyka upp studier om kaseinets verkan. Vi vet också att det är för många en stor bromskloss i viktminskningen. Men många går ner bra på grädde och creme fraiche, så det är mest när man behöver som man kan dra ner på dem.
Kokosfettet är en bra fettkälla, steka i rikligt med smör, avokado.. ja bara fantasin som sätter gränser =))

Svara
Anna 30 augusti, 2011 - 09:39

Ok, tack då förstår jag. Har precis fått hem kokosfett. Dock har jag inte hittat någon majonäs utan socker. Vet du om det finns någon eller måste man göra själv?
Tycker att din blogg är jättebra och jag läser den dagligen och får nästan all min inspiration till mat härifrån. Det är bra att vi får både strikta och inte så strikta förslag.

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 09:47

Det är BUSENKELT att göra själv! Prova mitt recept, det tar 2 min!!
Vad roligt att du gillar min blogg!! =)

Svara
Malin 30 augusti, 2011 - 07:55

Ser gott ut men jag får nog låta bli till jag är säker på att inte överäta…. städar oxå mig själv. går upp o ner i vikt men har tagit fram ett par byxor som är ca 5kg ”för små” men vet att eftersom jag börjar lägga till styrka så struntar jag i vågen…. o kör på byxorna istället.
En fråga: om du tar bort grädde osv till middag o lunch vad lägger du till? Ost o grönt o avocado eller?
Testade blomkålsris o är helt såld på det men variation hade ju varit bra 🙂
Förresten; stort grattis till tentan men du verkar så kunnig så det kan inte varit några problem! 🙂

Svara
Åse 30 augusti, 2011 - 09:07 Svara
SaraG 29 augusti, 2011 - 20:30

Ser riktigt gott ut! Det får nog bakas här till helgen 😉

Svara
Sara 29 augusti, 2011 - 15:23

Låter jätte gott (som allt annat du gör) :)! Med tanke på att jag går på vv men undviker så mycket kolhydrater som möjligt är detta bröd lätt att räkna ut propoints på. Det är lite svårare när det är bakepro mm i, i och med jag har ingen aning hur många proppoints det är i det…
Ha en skön måndag!!

Svara
J 29 augusti, 2011 - 15:01

Ser sjukt gott ut men jag skulle aldrig stå mig i flera timmar på den där lilla mackan? Hur gör ni det? Är det läge att krympa magsäcken eller ?

Svara
Åse 29 augusti, 2011 - 15:12

Det beror på hur du äter? 🙂 äter du lchf? tränar du mycket?
Jag åt den mackan vid 10 och ska precis ta lite att äta, först nu är jag hungrig. Det var mycket energi i den smörgåsen och späckad med energi och inget som man får för lågt blodsocker av efter ett tag, man håller sig mätt länge på. Hade det varit en vanlig mjölsmörgås så hade jag varit hungrig 1,5 timme senare.

Svara
J 29 augusti, 2011 - 15:32

Jag försöker lchf men jag har nu gått upp 3 kg på 3 veckor så tror jag ska lägga ned, min kropp verkar inte ta emot allt fett så bra.Jag äter turkisk yoghurt o bär + ägg vid 7, är superhungrig halv tolv, äter då omelett på 2 ägg med ost, sallad, avocado är superhunrig vid 3 igen, äter lite kesella/keso med bär, hungrig igen när jag äter middag vid 18 som blir kycklingfile, creme fraiche sås och blomkålsmos. Where did I go wrong? Tränar 2-3 ggr i veckan på gym.

Svara
Åse 29 augusti, 2011 - 15:43

Först och främst så är det normalt att gå upp i vikt till en början, men oftast vänder det.
Det andra jag ser är att jag tycker att du ska slopa yoghurt, keso, kesella och bär.
Ät en omelette på morgonen eller ägg och makrill tex. Många har svårt att gå ner på yoghurt/bär.
Blir du hungrig på fm, ta en näve blandadde nötter eller några skivor ost eller kokt ägg.
Ät en handflata protein till lunch, 1 handflata grönsaker och ca 1 dl fet sås/röra.
Middagen ska se lika dan ut fördelningsmässigt som lunchen.

När du tränar, så tar det oftast några veckor på LCHF innan ens kropp kan träna bra på LCHF (man uppgraderar systemet till att gå på fettdrift i stället för sockerdrift) men om du tränar högintensivt så kan det behövas kolhydrater de dagarna, tex rotfrukter för att orka prestera bra och för att återhämtningen ska gå snabbare. (protein efter träningen också)

Svara
Malin 29 augusti, 2011 - 15:45

Middagen låter fin men annars låter det som lite lite protein tycker jag?

Min frukost består av 1/2 pkt bacon, 2 ägg och ost (ca 3 skivor), det räcker till lunch, men har man ett mer rörligt jobb kan jag tänka mig att ett mellis behövs också?

Svara
Malin 29 augusti, 2011 - 13:16

Det bästa med sådana här bröd är att jag som är glutenintolerant aldrig behöver tänka på vilket mjöl jag ska byta ut mot ett glutenfritt och vilket glutenfria mjöl som passar bäst till just detta.. 🙂

På tal om träning var jag på en workshop om kettelbells i förra veckan. Vi testade övningarna under tiden vi gick igenom dem (dvs körde inte ett helt pass med dem) och träningsvärken (from hell) jag hade två dagar senare, gjorde att jag fick ta hissen på jobbet (2 våningar, tar aldrig hissen!!) för att komma mig upp/ned!! Det ska jag definitivt fortsätta med – tillsammans med löpning..

Kram

Svara
Åse 29 augusti, 2011 - 13:24

Vad härligt!! Önskar nästan att alla var tydligt glutenintoleranta så de tvingades sluta ned gluten som ställer till det så otroligt mkt!
Åhh jag är också nyfiken på kettleballs!!! KRAM!

Svara
jenny 29 augusti, 2011 - 13:08

åh detta brödet är så himla gott! borde nog slänga in en plåt…
tack för påminnelsen 🙂

Svara
FrökenNilsson 29 augusti, 2011 - 12:57

Åh va gott det ser ut!!!
kanske skulle prova 😉
de kex jag brukar göra är ju bara med fröna som får svälla i vatten för att sen bakas av, men detta blir ju mer mat!
kram o tack för en superinspirerande blogg!

Svara
Dagarna 29 augusti, 2011 - 12:49

Jag bakade det brödet i går med frön, ska nog testa din variant med kokosmjöl nästa gång.
Missade majonäsen, men det blev bra ändå.

Svara
Agneta 29 augusti, 2011 - 11:58

Här får det också bli lite striktare. Även här inget vin på vardagar och mera träning och bättre mat. Jag har varit på mycket ”gillen” och blivit ordentligt firad (har fyllt 50, uj uj) så det har varit fest, god mat, ”ut i det blå” och mycket annat spännande. Men men nu tar vi tag i det igen…….
Ha en bra dag. Kram

Svara
Annika 29 augusti, 2011 - 11:49

Ser riktigt gott ut! Och enkelt att baka.

Man kanske skulle pröva…. 😉

Puss.

Svara
Åse 29 augusti, 2011 - 11:50

Tycker jag! ;)) Puss!

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.