Fläskytterfilé med örtrostade grönsaker och vitlöksmajonnäs

av Åse

Saftig fläskytterfilé som tillagas i låg temperatur för perfekt resultat varje gång! Med örtrostade grönsaker och en krämig rostad vitlöksmajonnäs blir detta en lågkolhydratvänlig middag som passar både till vardag och helg.

Men alltså, detta köttet blir SÅ mört! jag har lyckats knäcka nöten för saftig smakrik fläskytterfilé! Tycker jag och min familj då =)
Jag brukar börja med att efter puts, marinera i japansk soja, vinäger (tex den HÄR äppelcidervinäger som är min favorit), olivolja, salt, peppar

Äppelcidervinäger använder vi mycket!
Den vi har (länk ovan) har  ”modern” (alltså den naturliga jästkulturen och bakterierna som ser ut som en grumlig slöja i flaskan) är oraffinerad och ofiltrerad. Den innehåller organiska syror, enzymer och probiotiska bakterier som tros stödja matsmältningen, blodsockerbalansen och tarmhälsan.

Den hjälper till att:

  • Hjälpa till att stabilisera blodsockret efter måltider
  • Stödja matsmältningen genom att öka magsyranivån
  • Bidra med probiotika för tarmfloran
  • Ge en lätt mättnadskänsla, vilket kan hjälpa vid viktkontroll

Nåväl! Över till receptet igen!

När köttet fått marinera ngn halvtimme i rumstermperatur (kan marinera längre i kylen också) så steker jag den på hög värme i lite smör på båda sidorna så den får färg.

Tar upp och sätter stektermometer i tjockaste delen. Min favorittermometer hittar ni HÄR – den är sååå bra!

Jag lade grönsaker runt om och lät allt tillagas ihop. PBS! jag lät även 1 vitlök solo (det är en typ av vitlök) också tillagas samtidigt för den ska rostas till såsen.
När köttet var klart, plockade jag upp det och lät vila i 10 minuter och under tiden fick grönsakerna gå klara.

Köttet uppskivat och lagt tillbaka i formen inför servering.

Vitlöksmajonnäsen är SÅ god!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Fläskytterfilé med rostad vitlöksmajonnäs & örtbakade grönsaker


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

Fläskytterfilé
800-1000 g fläskytterfilé
Marinad:
1/2 dl olivolja
1/2 dl ljus soja
1 tsk salt, peppar
Smör att steka i
Pensl med:
1 msk kinesisk soja
1 msk dijonsenap
1/2 mk torkad rosmarin
Salt & svartpeppar

Rostade grönsaker
1 zucchini
1 rödlök
1 paprika
½ blomkålshuvud
3 msk olivolja
1 tsk örtsalt
1 tsk timjan
(1 vitlök solo eller 2 klyftor med skal)

Vitlöksmajonnäs
1 dl majonnäs
2 vitlöksklyftor (eller 1/2 vitlök solo), rostade
½ tsk dijonsenap
1 tsk citronsaft
Ev. 1 msk crème fraîche (för mildare smak)


Instruktioner

Sätt ugnen på 150 grader.
Skär grönsakerna i lagom bitar.
Putsa filén och marinera den.
Bryn den i smör eller olja i stekpanna. Lägg den i uniform och pensla med dijon, soja och krydda med rosmarin och lite salt och peppar.
Lägg grönsakerna runt, ringla över olivolja, krydda med örtsalt och timjan. Lägg vitlöken som ska rostas i hörnan.
Sätt in en stektermometer i tjockaste delen.
Stek till innertemperatur ca 60°C. Ta ut köttet och låt vila invirad i bakplåtspapper i minst 10 minuter innan du skivar upp.
Under tiden laga klart grönsakerna i ugnen, höj värmen till 200 gr.
Rör ihop majonnäsen med rostad, pressad vitlök, citron och senap. Smaka av.
Servera skivor av köttet med grönsaker och en klick vitlöksmajonnäs.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.