Falukorv i ugn är en svensk klassiker — enkel, god och perfekt för vardagsmiddag. Men ibland vill man lyxa till det lite extra 🙂
I den här varianten har jag krämig sås, lagrad ost, senap och chilisås. Hur gott!?
Du kan förbereda nästan allt och bara gratinera i ugnen när det är dags att äta. Servera med valfria tillbehör — t.ex. blomkålsmos, potatismos eller en fräsch sallad.
Hej måndag! Ljuvligt väder här i Helsingborg – jag ska strax pälsa på mig (min mysiga pilejacka hittar ni
HÄR – upp till 25% rabatt på jackor & kappor!) och bege mig ut på en skön promenad och tanka lite ny energi.
Det behövs verkligen.
Här får ni en vardagsrätt som förgyller vilken måndag som helst!
På bilden tomater & lök men mitt tips är att addera fler grönsaker så får ni en allt-i-ett rätt!
Du kan lägga till paprika, zucchini eller champinjoner i formen för extra smak.
Förbered kvällen innan – Montera allt i formen kvällen innan, täck över och ställ i kyl. Ta fram och gratinera i ugnen (kan behöva några extra minuter i ugnen).
Serveringstips
Blomkålsmos, potatismos, eller en krispig sallad.
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥︎
Har du testat receptet? Berätta gärna i kommentarsfältet vad du tyckte!

Falukorv i ugn med krämig sås, lök, tomat och ost
- Totaltid: 40
- Portioner: 4-6
Description
En svensk klassiker i ny tappning! Falukorv i ugn med krämig sås, tomat, lök och lagrad ost som gratineras till bubblig perfektion. Enkelt att förbereda, lätt att variera och lika gott till blomkålsmos som till en fräsch sallad.
Ingredienser
1 falukorv/middagskorv
prästost i skivor
1 msk grovkornig senap
2 msk chilisås
1 msk japansk soja, gärna Tamari
2 skivade gula lökar
2 hela saltgurkor, tärnade
6 st små tomater
3 dl grädde
Cajunkrydda alternativt paprikakrydda, vitlökspulver och chilipulver.
1 dl riven lagrad ost
Instruktioner
Sätt ugnen på 225 gr.
Smörj en ugnsform. Skär korven i 2 cm skivor (inte hela vägen ner)
Blanda chilisås, senap och soja i ett glas.
Skala löken, dela den i två delar och klyfta den. Förväll den i kokande vatten några minuter. Låt sedan rinna av.
Stoppa in prästostskivor i skårorna och lägg korven i ugnsformen. Lägg löken bredvid. Halvera tomaterna och lägg ovanpå löken.
Pensla korven med chilisåskrämen. Hacka saltgurkan och strö över korven. Häll grädden över korv och lök. Pudra med Cajunkrydda (eller valfri krydda)
Strö riven ost över allt.
Sätt in i ugnen ca 30 minuter och servera med valfritt tillbehör.
Notering
Servera gärna med blomkålsmos, potatismos, ugnsrostade grönsaker eller en krispig sallad.
Energi: 950 kcal
Protein: 35–40 g
Fett: 80–85 g
Kolhydrater: 10–15 g
- Förberedelsetid: 10
- Tillagningstid: 30
- Kategori: middag
- Cuisine: svenskt