Falukorv i ugn med krämig sås, lök, tomat och ost

av Åse

Falukorv i ugn är en svensk klassiker — enkel, god och perfekt för vardagsmiddag. Men ibland vill man lyxa till det lite extra 🙂
I den här varianten har jag krämig sås, lagrad ost, senap och chilisås. Hur gott!?
Du kan förbereda nästan allt och bara gratinera i ugnen när det är dags att äta. Servera med valfria tillbehör — t.ex. blomkålsmos, potatismos eller en fräsch sallad.


Artikeln innehåller reklamlänkar

Hej måndag! Ljuvligt väder här i Helsingborg – jag ska strax pälsa på mig (min mysiga pilejacka hittar ni
HÄR – upp till 25% rabatt på jackor & kappor!) och bege mig ut på en skön promenad och tanka lite ny energi.
Det behövs verkligen.

Här får ni en vardagsrätt som förgyller vilken måndag som helst!
På bilden tomater & lök men mitt tips är att addera fler grönsaker så får ni en allt-i-ett rätt!
Du kan lägga till paprika, zucchini eller champinjoner i formen för extra smak.

Falukorv i ugn med ost, lök och tomat – förberedd för gratinering

Förbered kvällen innan – Montera allt i formen kvällen innan, täck över och ställ i kyl. Ta fram och gratinera i ugnen (kan behöva några extra minuter i ugnen).

Ugnsbakad falukorv med tomat och lök i form, redo för ugnen

Serveringstips

Blomkålsmos, potatismos, eller en krispig sallad.

Falukorv i ugn gratinerad med smält ost och krämig sås

Serverad falukorv i ugn med blomkålsmos och sallad

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥︎
Har du testat receptet? Berätta gärna i kommentarsfältet vad du tyckte!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Falukorv i ugn med krämig sås, lök, tomat och ost


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Description

En svensk klassiker i ny tappning! Falukorv i ugn med krämig sås, tomat, lök och lagrad ost som gratineras till bubblig perfektion. Enkelt att förbereda, lätt att variera och lika gott till blomkålsmos som till en fräsch sallad.


Ingredienser

1 falukorv/middagskorv
prästost i skivor
1 msk grovkornig senap
2 msk chilisås
1 msk japansk soja, gärna Tamari
2 skivade gula lökar
2 hela saltgurkor, tärnade
6 st små tomater
3 dl grädde
Cajunkrydda alternativt paprikakrydda, vitlökspulver och chilipulver.
1 dl riven lagrad ost


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 gr.
Smörj en ugnsform. Skär korven i 2 cm skivor (inte hela vägen ner)
Blanda chilisås, senap och soja i ett glas.
Skala löken, dela den i två delar och klyfta den. Förväll den i kokande vatten några minuter. Låt sedan rinna av.
Stoppa in prästostskivor i skårorna och lägg korven i ugnsformen. Lägg löken bredvid. Halvera tomaterna och lägg ovanpå löken.
Pensla korven med chilisåskrämen. Hacka saltgurkan och strö över korven. Häll grädden över korv och lök. Pudra med Cajunkrydda (eller valfri krydda)
Strö riven ost över allt.
Sätt in i ugnen ca 30 minuter och servera med valfritt tillbehör.

Notering

Servera gärna med blomkålsmos, potatismos, ugnsrostade grönsaker eller en krispig sallad.

Energi: 950 kcal
Protein: 35–40 g
Fett: 80–85 g
Kolhydrater: 10–15 g

  • Förberedelsetid: 10
  • Tillagningstid: 30
  • Kategori: middag
  • Cuisine: svenskt

Falukorv i ugn receptspårningsbild

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Annons för TrendRehab
Min kod 56KILO ger 20% rabattnästan ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab