Är LCHF en ”diet”?

av Åse

Är det fel att kalla en kosthållning något speciellt? Måste vi låsa in oss i fack? Visst är vi sundare om vi bara ”äter bra och gör så bra val vi kan, vi vill ju inte bli fanatiska!” Kan vi inte bara äta bra mat?
Jo absolut, men med definitioner kommer också kunskap.
LCHF är ett av de mest googlade orden just nu, smöret på hyllorna tar ofta slut. Man vill ha äkta vara. Människor är allt mer upplysta ang tillsatser, vi äter mer ekologiskt, vi är inte lika rädda för naturligt fett längre etc, varför? Jo, LCHF. Utan tvekan. L C H F.

Så i detta fallet tycker jag det är bra med en definition på en kosthållning. De fyra bokstäverna sprider kunskap till människor som varit fast i lightprodukter och fettfobi. Då är det bra att paketera in kunskapen med ett namn. Men jag tror inte på metoder. Vi måste börja leva kunskapen. LCHF är en kunskap, en livsstil.
Jag är dessutom övertygad om att om några år så är de fyra bokstäverna borta och LCHF är den nya ”tallriksmodellen”. Då kommer inte ”LCHF recept” florera för de kommer vara vanliga recept.
Men det är verkligen inte något dåligt eller (mindre vettigt) att säga att man följer en viss kostmodell, tvärtom – det definierar och sprider kunskap. Jag är stolt över att vara LCHF kunskapsspridare!
Dra exempel till definitionen vegetarian eller vegan, en definition som sprider en ståndpunkt och kunskap om det.
God Natt!

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

7 kommentarer

Anne 8 januari, 2012 - 14:05

Hejsan, gillar din blogg väldigt mkt, dock äter jag inte LCHF men jag äter enligt GI metoden sedan i måndags har minskat radikalt runt midjan vilket är roligt. Vad anser du om GI metoden?

Åse 8 januari, 2012 - 14:09

Jag tycker inte GI metoden är fel, den räcker långt för många som klarar den ganska höga andelen kolhydrater, däremot gillar jag inte att den innehåller gluten 🙂

Sanna 8 januari, 2012 - 11:10

Jag gillar LCHF, men tror ändå inte att det är en kosthållning som kommer att genomgå ett slags normaliserande som ska in på var mans bord – lika lite som att alla kommer att bli vegetarianer eller veganer. Ska man slippa fanatismstämpeln, bör man tillåta och respektera andra gudar, helt enkelt. Däremot tror jag att den medvetenhet, som diskussionerna kring olika sätt att äta ger, är väldigt konstruktivt och bra.

För att fundera kring din fråga i rubriken, så tänker jag att det handlar om semantik och historia: När människan inte var så övergripande och allmänt överviktig, användes ordet ”diet”, som ju betyder kosthållning, för att beteckna en viktminskningskur, dvs något temporärt. Eftersom vi idag faktiskt har blivit permanent överviktiga (jag menar med detta att övervikt oftast är återkommande), återgår betydelsen av ”diet” till sitt ursprung, dvs en kosthållning utan tidsbegränsning.

Åse 8 januari, 2012 - 11:21

Normaliseringen tror jag kommer bestå i att vi medvetet väljer livsmedel som är rena och naturliga och sedan kommer inte var man följa det lika lite som tallriksmodellen men jag tror att naturlig mat med naturliga fetter kommer omkullkasta vår nuvarande tallriksmodell som ju visat sig inte fungera för många.

Anna 8 januari, 2012 - 10:46

Verkligen så bra skrivet!! Jag har ätit såhär sedan oktober och mår så bra av denna livsstilen. Jag lider av IBS, men sedan jag började äta enligt LCHF märker jag knappt av den längre 🙂 Folk runtomkring pratar så om att hur orkar du äta efter en diet, o du behöver inte gå ner i vikt! Men då försöker jag förklarar att jag äter inte efter en diet, utan det är min nya livsstil och mitt sätt att äta. Jag mår nu så bra och slipper att han ont i magen o kräkas förjämnan!! Läser din blogg nästan varje dag och får så mkt inspiration och tips av dig 🙂 God fortsättning på det nya året! 🙂

Carin 8 januari, 2012 - 08:14

Bra sagt!

Anita 7 januari, 2012 - 23:58

Mycket bra skrivit, ofta är smöret slut på ICA Maxi där vi handlar. Jag har tyvärr inte råd med brevkursen, är fortfarande sjukskriven 50% och lär troligtvis bli det. Men jag läser och suger i mig här på bloggen, du ger mig s mycket. Tack ännu en gång Åse att duu delar med dig. 🙂

Kommentarer är stängda