Artikeln innehåller reklamlänkar

Det här är min förbättrade version av de kalljästa frukostfrallorna som så många av er bakat genom åren. Genom att minska mängden jäst och låta degen arbeta långsamt över natten får frallorna mer smak, bättre arom och den där lite “surdegsliknande” känslan som jag älskar i morgonbröd. Receptet är enkelt, smidigt och perfekt när man vill vakna till nygräddade frallor utan mycket arbete på morgonen.

God morgon på er! Sista helgen i november väntar och dessutom första advent!
Huuuur mysigt! 🌟

Jag har vaknat upp pigg och energifylld.
Varit en bra träningsvecka och jag har kört vibben med styrka varenda morgon. Gör SÅ mycket för energin!
Jag har min stående framme med mina hantlar, då blir det av! Kör 2 x 10 minuter och det blir oftast fokus biceps, axlar, rygg och så gör jag alltid ”Good Mornings” som är en höftfällning.
På vibben får man ökad muskelaktivering även med lätt vikt! 
TIPSAR om att min kod 56kilo ger fram till böndag hela 30% på vibrationsplattor, IR madrasser m.m! Ni vill inte missa denna fina rabatt.
Min platta hittar ni HÄR  – jag har en 4D.

Varför kallelser man bröd?

Att kalljäsa bröd är ett enkelt sätt att få både bättre smak och bättre resultat, och det gör dessutom bakningen betydligt smidigare. När degen får jäsa långsamt i kylskåp utvecklas aromerna under många timmar, vilket ger frallor och bröd med djupare smak, mild syrlighet och en mer “surdegslik” karaktär utan att du behöver använda surdeg.

Den långsamma jäsningen gör också att glutentrådarna bildas på ett jämnare sätt, vilket ger ett luftigare inkråm, större hålrum och en frasigare skorpa – precis som bageribröd. Eftersom jäsningen sker under längre tid behövs betydligt mindre jäst, vilket ger ett bröd som smakar renare, känns lättare i magen och håller sig fräscht längre.
Det är dessutom en väldigt förlåtande metod: degen riskerar sällan att överjäsa i kylen och blir ofta enklare att hantera eftersom den är kall och fastare i konsistensen. En extra bonus är att kalljäsning gör vardagen enklare, du blandar degen på kvällen och kan grädda nybakat direkt på morgonen utan stress. Totalt sett är kalljäsning en metod som ger bättre smak, bättre struktur och ett mer hållbart bröd, samtidigt som den kräver minimalt med arbete.

Variationer och tips

Byt mjölsort – så påverkar det frallorna

Rågsikt
Gör frallorna lite saftigare och mörkare med svag syrlighet. Byt ut 2–3 dl av vetemjölet.

Fullkornsvetemjöl
Ger mer fiber, tuggigare textur och ett mer rustikt bröd. Använd 1–2 dl.

Durumvetemjöl
Ger gul ton och lite frasigare skorpa. Byt ut cirka 3 dl.

Vetemjöl + Manitobamjöl
För extra luftiga frallor som reser sig mer. Blanda hälften/hälften.

Havregryn
1–2 dl ger mild smak och mer saftighet, men gör degen lite tyngre (öka vattnet med 0,5 dl vid behov).

Fröer och topping

Vänd ner 1–1,5 dl i degen för mer struktur. Så gott med solrosfrön tex.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kalljästa frukostfrallor med mindre jäst – saftiga och luftiga


5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna

Inga betyg

  • Skribent: Åse
  • Portioner: 12 st

Ingredienser

1012 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
11–12 dl vetemjöl special
2 tsk salt
Mjöl till utbakning


Instruktioner

Smula ner jästen i det kalla vattnet och rör tills den lösts upp. Tillsätt vetemjölet lite i taget och rör ihop tills du har en lös men elastisk deg. Tillsätt saltet och blanda samman tills allt är ordentligt integrerat. Låt degen vila i tio minuter och vik sedan degen genom att dra upp en degkant och vika den över mitten, vrid bunken och upprepa åtta till tio gånger. Detta görs en gång för att stärka glutentrådarna utan att behöva knåda.

Täck bunken med plast eller lock och ställ den i kyl över natten, minst åtta timmar men gärna upp till fjorton. På morgonen värmer du ugnen till 250 grader och placerar en tom plåt eller baksten i mitten av ugnen.

Mjöla bakbordet rikligt och häll ut degen försiktigt utan att knåda den. Pudra lite mjöl ovanpå och vik degen en gång som ett brev för att spänna ytan. Skär degen i tio till tolv bitar med en degskrapa och lägg dem på bakplåtspapper. Skjutsa in pappret direkt på den varma plåten i ugnen och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda i tolv till femton minuter tills frallorna fått en gyllene färg och en frasig yta. Låt svalna på galler.

2 kommentarer
0 FacebookPinterestEmail
Reklam i samarbete med Bobbys Hair Care

Bobbys Hair Care kör Black Week för första gången någonsin med 30% rabatt på hela Bobbys.se, och jag har fått möjlighet att lyfta mina favoriter i sortimentet – framför allt Hydrate Moisture Schampo & Balsam 1000 ml som hela familjen använder.

Hydrate-serien ger både fukt och följsamhet utan att tynga ner, och mitt hår känns mjukare och mer återfuktat än det gjort på länge. Serien är dessutom 100% vegansk, sulfatfri, parabenfri, cruelty free och tillverkad i Sverige, vilket jag verkligen uppskattar.

Ni som följer mig vet att jag gillar produkter som både känns bra och gör gott – och Hydrateserien har blivit en återkommande del av min hårvård.

Lyxpaketet (Hydrate & Moisture) är ett komplett kit med 4 nyckelprodukter för dig som vill ha högkvalitativ, fuktgivande hårvård, och stylingprodukter för alla tillfällen.

Och för er som varit sugna på en ny stylingprodukt vill jag även nämna deras plattång som nu ligger på 50% rabatt. Det är deras mest efterfrågade stylingverktyg – och jag förstår varför. Den glider lätt genom håret och ger en jämn finish utan att slita.

Om du vill kika närmare på Hydrate-produkterna eller se hela Black Week-utbudet hittar du allt på Bobbys.se. Jag hoppas att ni hittar något som passar just er hårtyp och rutin!

0 kommentarer
0 FacebookPinterestEmail

Första jultallriken 2025!

av Åse
Artikeln innehåller reklamlänkar

Hej på er alla!
Jag sitter och jobbar i soffan till en julfilm – fortfarande i pyjamas, haha!
Men ställt alarmet på 12, då ska jag ta en timmes promenad.

Älskar de här flanellpyjamasarna, har den i fler färger. Jag går upp en storlek i storlek för tycker att de krymper ngt i tvätten.
JUST NU till bra pris under BW. HÄR

I går kom mina tunna ljus så nu är min lille adventgris på bordet!

Engla har suttit vid TV:n varenda advent och jul sedan tjejerna var små. Roligt med traditioner och ska bli så mysigt att få skapa nya med Millie ♥️

I går var det dags för första jultallriken, jag blev SÅ sugen på sill så där på eftermiddagen!
Så det blev en liten smarrig tallrik.
Jag gillar Klädesholmens sill och den här md O.P. Anderson är en favorit och var även i våras när jag var uppe i Klädesholmemn!

Även årets sill med brynt smör! SMARR!

Jag gjorde en batch med GUBBRÖRA – yuuuuummie!
I går gjorde jag på matjes men det ska ju vara ansjovis i och jag föredrar det!

På lördag blir det danskt julbord på HYGGE här i stan sedan blir det julbord i Malmö den 20:e men inget mer innan jul.
Tycker det räcker med några få jultallrikar innan jul, vill inte vara trött på julmaten på julafton haha!
Vad har ni för favoriter på julbordet eller på er jultallrik? Min brukar se ut som ovan fast jag älskar även brunkål och rödkål.

PS! Idag är det 25% på makeup hos KICKS! WOW! Jag ska definitivt lägga en beställning på lite favoriter! Tex min mascara.

2 kommentarer
0 FacebookPinterestEmail
Artikeln innehåller reklamlänkar

Kikar in med ett tips på att Svensk Kosttillskott har upp till 30% på en hel del!
Som ni säkert sett använder jag en hel del tillskott etc därifrån och här länkar jag mina favoriter!

Core Whey Proteinpulver har jag i allt från KvargplättarProteinvåfflor till Ostkaka med keso
SÅ god och finns även som naturell.

Core Good Night och Elektrolyter (använder när jag fastar längre tid) är grymma!
Jag somnar BUMS med denna.

Den innehåller ZMA och GABA som tillsammans främjar avslappning, lugnar nervsystemet och bidrar till djupare sömn.
En perfekt kvällsboost för dig som vill stödja kroppens återhämtning och vakna mer utvilad.
ZMA är en kombination av zink, magnesium och vitamin B6 som stödjer hormonbalans, muskelåterhämtning och sömnkvalitet.
GABA är en naturlig signalsubstans som lugnar nervsystemet och hjälper kroppen att slappna av inför natten.

Hyaluronsyra är ett ämne som finns naturligt i kroppen – i hud, leder, ögon, bindväv med mera.
Dess primära funktion är att binda vatten och säkerställa att vävnader får fukt och smidighet.

Under klimakteriet sjunker nivåerna av östrogen, vilket påverkar många vävnader – bland annat hud, slemhinnor och leder.

  • När östrogennivåerna går ner påverkas hudens kollagen- och elastinproduktion, fuktbindning och vävnadens förmåga att hålla sig mjuk och elastisk.

  • Kombinationen av lägre östrogen + mindre hyaluronsyra kan bidra till symptom som: hudtorrhet, stela leder, sämre smörjning i leder och slemhinnor, vaginal torrhet eller irritation.

Jag köper den här: Healthwell Hyaluronsyra – tyvärr inte på rabatt men tipsar ändå om ni ändå handlar där.

Core Creatine tar jag varje dag.
Kreatin är ett enkelt, säkert och effektivt tillskott för kvinnor, särskilt i klimakteriet, eftersom det stöder muskelmassa, hjärnhälsa, benstyrka och energi.
Man tror kanske att kreativ bara är för män som bygger massiva muskler i gymmet men kreatin har neuroprotektiva egenskaper och kan stödja hjärnfunktionen, vilket kan vara extra viktigt eftersom kognitiva förändringar kan ske under klimakteriet.
Kreatin kan även  ha antiinflammatoriska effekter och kan förbättra glukosmetabolismen, vilket kan vara fördelaktigt för kvinnor i klimakteriet som upplever förändringar i ämnesomsättningen.

 

4 kommentarer
0 FacebookPinterestEmail
Artikeln innehåller reklamlänkar

Hej hej!

Nu är allt adventpynt uppe, sååå skönt! Ska bara ha lite AAAA batterer i några stoff nagel ljus till mina stoff nagel
Köpte även dessa Burgundy röda antikljus som jag har i adventljustaken på soffbordet, den lilla vita grisen som ni ser i detta inlägget.
Jag har lagt rödvinsljus från Bernadotte i varukorgen – de är SÅ fina! Har önskat mig dessertbesticken i julklapp, de fungerar även som förrättsbestick ju.
Jisses vad det går ljusbatterier och värmeljus just nu! Älskar tiden nu fast jag ska inte sticka under stol med att det ska bli skönt med lite sol & ljus from nästa vecka.
I går gick grillen igång. Pannlampan på hehe och det blev SÅ gott!
Älskar kycklingspett på grillen speciellt med en god citronmarinad. Så det ska ni få receptet på i detta inlägget,

Först lite tips till er!
Hoppa bara över om ni inte gillar mina Black Week tips.
Bubbleroom har idag 40% på jackor! Kika in om ni är i behov!
HÄR!


Chiara Forti Down Maxi Coat

Jag rekommenderar kycklinglårfilé till kycklingspett. Jag tycker att kycklingfilé blir på tok för torrt.
Kycklinglårfilé kan ligga och grilla ganska länge och ta smak från rullningen utan att bli torr.

Kycklingen har fått marinera i ca 30 minuter innan den träs på spett.

Jag gjorde en god kålsallad till, älskar!
Perfekt att ha i kylen som tillbehör till det mesta.

Klyftpotatisen dressar jag med olivolja, salt, peppar och timjan och jag kör den i min Airfryer!
Vi använder Airfryern till så otroligt mycket. Det är noga en hushållsapparat som jag hade saknat mest.

Fetaoströran mixade jag men nästa gång ska jag bara mosa fetan med gaffel och blanda med creme fraiche och kryddor. Den blev alldeles för lös.

Här kommer receptet!

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grillade kycklingspett med fetaoströra och krispig kålsallad


5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna

Inga betyg

  • Skribent: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

800 g kycklinglårfilé
2 citroner (skal + saft från 1 citron)
3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk olivolja
1/2 msk Sweet chili
12 tsk torkad oregano
Salt och svartpeppar
Grillspett

Ingredienser kålsallad:

400 g vitkål, finstrimlad
150 g rödkål, finstrimlad (kan uteslutas eller bytas mot mer vitkål)
1 dl grekisk yoghurt
1 dl majonnäs
1 msk citronjuice
1-2 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta, fint riven eller pressad
1 msk olivolja
Salt och svartpeppar efter smak
Persillade är gott i

Fetaoströra med citron, vitlök och örter:
150 g fetaost
1 dl grekisk yoghurt
1 liten vitlöksklyfta, riven
Finrivet citronskal efter smak
1 tsk citronsaft
Färsk persilja, finhackad
Svartpeppar
Eventuellt lite honung för rundare smak


Instruktioner

Skär kycklinglårfiléerna i jämnstora bitar. Lägg i en skål med olivolja, pressad citron, citronskal, vitlök, oregano, salt och peppar. Blanda och låt marinera i minst 30 minuter eller längre i kylen. Trä bitarna på spett och grilla tills de fått fin färg och är genomstekta.

Strimla vitkål och rödkål. Lägg i en stor skål. Koka upp vatten och häll över kålen och låt förvälla i ca 10 minuter. Häll av vattnet sedan.
Under tiden kålen förvälls: I en mindre skål, vispa ihop grekisk yoghurt, majonnäs, citronjuice, dijonsenap, vitlök och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Häll dressingen över kålen. Blanda väl så att allt täcks.
Ställ kallt i kylskåp i minst 15–30 minuter innan servering för bästa smak.

Mosa fetaosten och rör ihop med yoghurt, vitlök, citronskal och citronsaft (och ev lite honung).
Vänd ner örter och svartpeppar. Justera syran efter smak. Ställ kallt tills servering. Blanda med finhackad persilja.

0 kommentarer
0 FacebookPinterestEmail
Annons för TrendRehabBLACK WEEK - Min kod 56KILO ger just nu 30% rabatt - även på redan nedsatta priser! Vibbplatta & IR madrass är fantastiska för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab