Studentfix!

av Åse

Hej på er vänner!

Hur har ni det så här i avslutning- och studenttider?
Här är det Dagen innan DAGEN och idag är det ju så klart megamycket att stå i!
Här är smått kaos och jag ska strax sätta igång med att laga och förbereda det som kan förberedas.
Men det ska bli kul!

Haha Juni och Amanda gjorde cakepops i förrgår, blev väl inte riktigt som de tänkt men de var visst goda tyckte de som provsmakat! 😃

Lillskruttan och Micheloppan var här igår tillsammans med Samone.
Junis kompis Amanda var här också så jag grillade på lite burgare till middagen.

Vår blivande student och nyblivna diplomerade makeupartist gjorde browlift på Amanda sedan =)
En annan skulle kanske behöva få sig lite skönhetsfix haha, känner mig ganska sliten 🤣

Nä nu är det dags att ta sig an det som ska lagas!
Laxen är framtagen. Ska göra Lax i ugn med citrus- och örtsmör bland annat.
Resterande på menyn är:

Bål, bubbel, vin, öl, drinkbord, läsk, you name it.

Här håller Daniel på att resa tältet nu. Bordet flyttar vi in i tältet och så ska vi ha vårt andra runda bord med 6 stolar där + uppfällbara klaffbord.

KRAM på er alla!

Annons för TrendRehab

Min kod 56KILO ger JUST NU hela 26% rabatt på nästan ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab
3 kommentarer
30 FacebookPinterestEmail
Betalt Samarbete med Dryckestipset, för dig över 25 år

Jag berättade ju om fisk- och skaldjurssoppan som jag åt på Tjörn, som jag ville försöka återskapa och här är den! Blev SÅ god!
En len, smakrik soppa med skaldjurstoner och frisk örtolja.
Till den testade vi den här nyheten!
Nicolas Brobergière Cuvée Rosé – Den bäst prissatta Champagne som nu går nu att beställa!

Nicolas Brobergière Cuvée Rosé har en ljust apelsinrosa färg med fina bubblor och ett krämigt skum. Doften är ungdomlig och bärig med inslag av röda äpplen, smultron och blodapelsin, samt en tydlig mineralton. Smaken är frisk och torr med en aptitretande syra och en lång, elegant eftersmak.
Perfekt till alla tillfällen!

Nicolas Brobergière Cuvée Rosé finns i Systembolagets beställningssortiment och kan enkelt beställas till din lokala butik.
Observera att det kan vara längre leveranstid då det är en ordervara
Läs mer om vinet HÄR och lägg en beställning till ditt systembolag.
ART NR 77759 | Nicolas Brobergière Cuvée Rosé | 750 ml | ALK 12 % | 258 KR

Över till receptet!
Jag hade fin Kolja i frysen som jag tog fram.
Jag valde att souvida den för att få perfekt temperatur. 49 grader i 30 minuter.

Först snabbrimmade jag de frysta filéerna i 5 dl kallt vatten och 2 msk salt i ca 15 minuter, det gör att den håller ihop och får jämn sälta.
Citronpeppar, citronzest och smör på innan den åkte ner i Sousviden.

Har man ingen sousvide kan man så klart snabbt pochera koljan i några minuter tills den är klar.

Dilloljan mixas snabbt ihop med stavmixer och silas.

All toppings förbereds och lägges i tallrikarna. Även dilloljan.


Jag hade koncentrerad hummerfond i och det blir ju så klart inte lika bra som äkta hummerfond, så har ni möjlighet att koka egen fond så gör det! Byt då ut koncentrerad hummerfond och 5 dl vatten mot fonden,
Här kommer recept!

Hemlagad hummerfond

Ingredienser till ca 5 dl fond:

Skal från 2 kokta humrar (inkl. huvud och klor)
1 morot, skivad
1 schalottenlök eller gul lök, grovhackad
1 selleristjälk, skivad
2 msk tomatpuré
1 dl vitt vin
1–2 msk cognac (valfritt men rekommenderas!)
8–10 vitpepparkorn
1 lagerblad
1 l vatten
Lite smör eller neutral olja
Så här gör du:

Krossa hummerskalen grovt (med baksidan av en kniv eller kavel).
Fräs skalen i smör eller olja i en stor kastrull några minuter tills de får lite färg.
Tillsätt tomatpuré och grönsaker. Fräs ytterligare någon minut.
Häll i vin och ev. cognac. Låt koka upp och reducera lite.
Tillsätt vatten, kryddor och låt sjuda under lock i ca 30–45 minuter.
Sila fonden genom en finmaskig sil och reducera den ytterligare om du vill ha kraftigare smak.

Häll gärna upp soppan i tallrikarna när ni ska äta – ett trevligt inslag!

Toppa med lite extra dillolja!

SÅ gott!

Här kommer receptet!
Har du testat receptet? Berätta i kommentarsfältet vad du tyckte! ❤️

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig Fisk- och Skaldjurssoppa med dillolja


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

1 schalottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk tomatpuré
2 msk smör
1 dl vitt vin
1 msk cognac (valfritt, men ger djup)
46 msk hummerfond (t.ex. Touch of Taste)
7 dl vatten
3 dl vispgrädde
400 g vit fisk (torsk, kolja eller liknande)
Salt och vitpeppar
1 tsk citronjuice (efter smak)

Topping:
100 g skalade räkor
1/2 liten fänkål, tunt skivad
12 rädisor, tunt skivade
4 msk dillolja
Färsk dill

Dillolja (till ca 4 msk):
1 dl olivolja
1 stor näve färsk dill (ca 1520 g)
Salt och nymald svartpeppar


Instruktioner

Soppan:
Fräs schalottenlök, vitlök och tomatpuré i smöret i en kastrull tills det doftar gott.
Tillsätt vitt vin och cognac. Låt koka upp och reducera något.
Rör i hummerfond och vatten. Låt småkoka i ca 10 minuter.
Tillsätt grädden och låt soppan sjuda ytterligare 5–10 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och citronjuice.
Mixa soppan slät med stavmixer om du vill ha den sammetslen.
Lägg i fisk skuren i kuber och sjud några minuter tills den är precis genomkokt. Ta av från värmen.

Dillolja:
Mixa dill och olivolja slätt i en liten mixer eller med stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Sila om du vill ha en klarare olja, annars behåll den gröna dillen för extra smak.
Vid servering:
Lägg fänkål och rädisa i mitten av varje tallrik. Toppa med räkor och dill och dillolja.
Häll försiktigt på soppan runt om. Ringla över mer dillolja.

Notering

571 kcal · 6,2 g kolhydrater · 33,9 g protein · 44,8 g fett

Annons för TrendRehab

Min kod 56KILO ger JUST NU hela 26% rabatt på nästan ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab
2 kommentarer
19 FacebookPinterestEmail
Vintips i samarbete med Uncorked Wines

Hej på er!

Den här tiden som är nu, så enkelt att äta bra tycker jag!
Antingen kött, fågel, fisk på grillen med en god sås och goda grönsaker eller en fräsch sallad.

Letar du efter en fräsch, smakrik och vacker rätt som passar lika bra till lunch som middag?
Den här chevrésalladen är en winner då – med ugnsrostade rödbetor, saftig kyckling, krämig getost och en ljuvlig honungsvinägrett.
Vintips: Servera med ett glas krispigt Sauvignon Blanc, som Casali Roncali från Friuli.
En Sauvignon Blanc som blivit utsedd till Italiens tredje bästa vita vin av vingurun Luca Maroni. Kommer från ett litet kooperativ i Friuli Venezia i norra Italien. Intensiv och aromatisk doft av citrus, grapefrukt passion och fläder med toner av salvia och en fin mineralitet.


SÅ nöjda med vår vinkyl! Ska göra ett inlägg om den snarast.

Det går självklart bra att skippa kycklingen ifall man vill hålla den här rätten vegetrisk.
Men som en mättande middag eller rejäl lunch så är det mycket gott med saftigt tillagad kyckling i.

En nypa mynta i vinägretten och rostade nötter ger extra fräschör och crunch.
I LOVE den här salladen och tycker att ni ska prova! Vinet var magiskt till – passade som handsken tyckte vi alla fyra.

Här kommer receptet till er!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Chevrésallad med kyckling, rostade rödbetor & honungsvinägrett


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

Sallad:
4 kycklingfiléer, grillade eller ugnsbakade *
56 rödbetor
340 g chèvre
1 stor påse blandad sallad (ca 150 g)
1,5 dl rostade valnötter eller hasselnötter
Färsk mynta, till garnering
Olivolja
1/2 citron, skalet
Flingsalt och svartpeppar

Mynta-honungsvinägrett:
2 msk honung
3 msk vit balsamvinäger
6 msk olivolja
1 tsk dijonsenap
Finrivet citronskal (½ citron)
12 msk finhackad färsk mynta
Salt och peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 200°C. Skala rödbetorna och skär i klyftor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja, salta lätt och strö över citronskal. Rosta i ugnen 30–35 minuter tills de är mjuka och lätt karamelliserade.
Tillaga kycklingen enligt notering nedan eller på det sätt som föredras (tex grilla)
Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de doftar gott och får lite färg. Låt svalna.
Skiva chevren i skivor, stek hastigt i lite olja på båda sidor.
Vispa ihop vinägretten: honung, vinäger, senap, olivolja, citronskal och finhackad mynta. Smaka av med salt och peppar.
Lägg ut sallad på ett stort fat eller i portionsskålar. Fördela rödbetor, kyckling, smulad chèvre och nötter. Ringla över vinägretten och toppa med extra myntablad.

Notering

* Marinad till kycklingen:
1/2 dl olivolja
2 msk ljus soja
2 msk äppelcidervinäger eller vit balsamvinäger
1/2 msk honung
salt, peppar, timjan

Tillaga kycklingen ca 20-25 minuter i 200 gr.
Ta ut vid en innertemperatur på ca 66 grader, låt vila i 10 minuter innan den skärs upp.

 

Annons för TrendRehab

Min kod 56KILO ger JUST NU hela 26% rabatt på nästan ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab
3 kommentarer
19 FacebookPinterestEmail
Artikeln innehåller reklamlänkar

Hej mina vänner!
Dagarna går så fort nu! Håller ni med? I dag kör vi sista dagen på Maj 2025
Kristi Himmelsfärd kom och gick fortare än kvickt och jag är helt LOST i dagarna! Onsdags kändes som fredag så att det är lördag i dag inser inte min hjärna riktigt!

Här kommer lite glimtar av de senaste dagarna!
I onsdags var det lillördag och jag gjorde fisksoppan som vi avnjöt med en SÅ god roséchampagne! (tips & recept kommer!)

Solen kikade fram och vad är väl skönare än vända upp ansiktet mot kvällssolen? 😍
(Klänningskaftan HÄR – kan knytas på massor av sätt! Älskar den!)

När vi just ätit upp vår soppa och satt och jäste i soffan så skrev syrran och frågade om vi ville komma över så det gjorde vi!
Vi bor ju bara några hus i från varandra.

Väl där hemma fastnade vi i musikspelet Hitster! Sååååå kul!! Tror bestämt att jag och syrran vann om jag inte minns helt fel!
Vi kom hem PÅ TOK för sent, men så blir det när man har kul!

I torsdags – Kristi Himmelsfärd så var det dags för Junis studentbal 🥹
Vår lilla loppa, så stor hon blivit! Vår lilla fyra! Som vi trodde skulle vara vår minsting men sedan kom ju Alice 22 månader senare 🤣
Den av barnen som är mest lik mig till personlighet och den som jag så klart då även bråkat med mest. Men vi har en fin relation och lärt oss mycket om oss sjäva genom att behöva möta vår spegelbild i varandra.
Juni har haft det lite jobbigt från sexan och genom gymnasiet (NPF diagnos nu i februari) men som hon kämpat och utmanat sig själv.
Från att inte ens vågat gå tilll Ica Maxi själv för några år sedan och med social fobi, ångest och oro så åkte hon helt själv till Lissabon i april för utlandspraktik i 3 veckor.
Hon blev nyss Diplomerad Hår- och Makeupstylist och tar student om några dagar. SÅ stolt över henne! 🥰

Hon och Alba har hängt ihop genom åren, genom upp o nergångar (min kompis Rebeccas dotter) – de träffades som 5 åringar på Cypern när vi bodde grannar på vår semester <3

Nick är deras kompis som också gått i samma klass som Juni (Alba har gått på Mega Musik) och en av Junis bästa vänner.

Haha Alba tog bid på mig och Rebecca som stod och fotade dem för glatta livet!

Efter att ha vinkat adjö till tjejerna så skjutsade Rebecca hem oss och vi spenderade kvällen ensamma, barn på vift som vanligt =)
Noel arbetar från 15-00 varje kväll i princip nu.

Det blev en alkoholfri öl till mig, grillad kycklinglårfilé och annat gott – comfort food deluxe!
Vaknade till dels när Noel kom hem och sedan när tjejerna ramlade in vid 2.30 tiden 😅

I går vid 9.30 hade jag och Daniel 75 min Kundalini yoga- åh vad jag saknat min yoga med Merethe!
Dels har jag ju varit mkt borta men även Merethe som varit både sjuk och arbetat utomlands. Nu kommer dessvärre en hel del förändringar i schemat under sommaren.
Men jag fortsätetr ta så många yogatimmar jag kan, styrketränar och vibbar! Missa inte att min kod 56kilo ger 26% på nästa allt några dagar till!! HÄR

Middagen igår blev Tryffelpizza på Libabröd och cola zero occh så kollade vi på några avsnitt av The Last of us innan vi båda slocknade tidigt i soffan haha!

I dag är det trädgårdsfix ute för Daniel och jag behöver städa och fixa och så kommer nog våra vänner Marie & Johan över en stund i tidig kväll. Mys!
KRAM på er alla så hörs vi senare!

Annons för TrendRehab

Min kod 56KILO ger JUST NU hela 26% rabatt på nästan ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab
8 kommentarer
35 FacebookPinterestEmail
Artikeln innehåller reklamlänkar

Hej hej!
Insåg nyss att det var Kristi Himmelsfärd i morgon! Haha! Noll koll på dagarna.
Händer inget speciellt här hos oss. Gymmet för mig och Daniel när vi vaknat och sedan blir det väl en del fix här hemma och planerande för student.
Juni har bal på kvällen (lärarmiddag i kväll) så det blir kul för henne!

Hos oss blir det fisksoppa i kväll! Ska försöka återskapa fisk- och skaldjurssoppan som jag åt på Tjörn! Har ett trevligt vintips till er som jag tror matchar.
Kommer inom några dagar.

J går körde jag och Daniel en 36 timmars fasta och jag bröt den idag vid 38 timmar.
(För att stimulera fettförbränning, cellreparation och insulinkänslighet.)

Frukosten runt 11 tiden smakade så bra! Kvarg med bär, proteinbröd med ägg och kaviar, Perform och så senaste avsnittet av Handmaids Tale! My gawd sp spännande det är!!

Anna hade Klädesholmens kaviar i lägenheten och nu är jag helt hooked! Sååååå god!! Kommer aldrig köpa Kalles fler ggr!

26% rabatt på nästan allt hos TrendRehab

Har tipsat på Instagram och nu kommer ett tips här – Just nu är det 26% rabatt hos min samarbetspartner TrendRehab med min kod 56kilo!
Det är en grym rabatt om ni har funderat på tex Vibb eller IR mattor!

Eller varför inte min nya bästa kompis, RelaxMe?

(Lite dålig kvalitet då de är tagna från video jag lade ut på insta)

Skrev lite om relaxme här – den är UNDERBAR! En massagepistol med IR som du enkelt kan köra på dig själv!
Jag använder i princip dagligen!

Annons för TrendRehab

Min kod 56KILO ger JUST NU hela 26% rabatt på nästan ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab
3 kommentarer
23 FacebookPinterestEmail