Detta kan vara bland det godaste i kycklingväg jag ätit!
Dessa smaker! Doften!
Du kan använda hel kyckling om du vill (styckad i delar) eller kycklinglår filéer men jag rekommenderar verkligen dessa delar och inte bara kycklingfilé! Det blir torrare och inte lika smakrikt!
Jag använde kycklinglårfiléer – löv it!
Man kan vara lockad att använda vilket vin som helst men jag rekommenderar verkligen en TORR Riesling som min favorit Riesling TRIMBACH från Alsace.
Liten oskriven regel: Använd samma vin i maten som du dricker.
Stekt kycklinglårfilé, purjo, vitlök, morötter och champinjoner (+ timjan) får bräsera i Riesling i ca 10 minuter.
Jag serverade rostad potatis och brysselkål till oss. Så rackarns gott med rostad brysselkål!
Nu vart jag lite klantig och stekte allt i panna som inte lämpade sig för ugn. Jag rekommenderar gjutjärn eller ugnsgryta!
Jag fick alltså lyfta över allt sedan..
På bilden nedan har jag hällt över den reducerade vätskan i kastrull och vispat ihop med grädde, citron och parmesan.
KLART 30 min senare.
Enkelt men så gott recept! Och kidsen älskade det!

Vinbräserad krämig kyckling
- Portioner: 4
Ingredienser
1 kilo kycklinglårfiléer
salt, peppar, torkad timjan efter smak
smör att steka i.
1 stor purjo eller 2 medium
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
150 g champinjoner
2 msk konc. kycklingfond
4 dl Riesling
4 morötter
1–2 dl Creme Fraiche, syrad grädde eller vanlig grädde
1/2 citron, saften
2 dl riven parmesan
smaka av med salt och peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr.
Stek kycklinglårfiléer i smör. Salta och peppra.
Lägg över på fat.
Strimla purjolök, finhacka schalottenlök och vitlök, halvera champinjoner och stek dem i smör eller kokosolja utan smak) i 7-8 min. Salta och peppra.
Lägg över lökfräset i ugnstålig panna / gryta. Lägg kycklingen ovanpå. Skala morötter och dela både på längden och bredden. Häll på konc. fond och vin. Låt allt bräsera i ca 10 min.
Häll av vätskan (ta hjälp av ett lock) och red med grädde och parmesan. Pressa i citron och smska av med salt och peppar. Häll över den gräddredda vinsåsen över kycklingen.
Sätt in i ugnen i ca 25-30 minuter.
Servera med valfritt tillbehör.
STARTA 2025 STARKT!
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på ALLT, tex hemmaträning & IR produkter. Utöver ev nedsatt pris!
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan.
(läs mer om Vibrationsträning och IR mattor HÄR)

15 kommentarer
Jag gjorde detta idag. Absolut jättegott!
Nu har jag gjort det här receptet för andra gången vilket i min värld är ett jättebra betyg.
Åse! Om du någon gång får bloggtorka så kan jag tycka att du kan påminna om t ex det här receptet.
Kram
Åh tack Eva! Det gör jag bums! 🤩
Hej!!!
Vill bara kolla några saker. Blir inte kycklingen torr när man först sjuder den i vin 10 minuter och sedan ungsteker den i 25-30 minuter??? Hur mycket vätska ska reduceras? Eller låter man den bara sjuda i 10 minuter och tänker inte på det? Blir såsen tunn eller krämig. Det är ganska mycket vin i den. Den ser jättegod ut…
Hej! Alla mina recept är prövade av mig och jag lägger ju inte upp ett recept som ger torr kyckling 😉
När kycklingen bräseras blir den dessutom saftigare.
Du kan bräsera i 10 minuter och inte tänka mer än så på det.
Det var en av det bästa kyckling rätter jag har lagat o ätit 😉
Åh vad roligt att höra! =))
Hur mycket Parmesan och champinjoner ska man ha i? Står inget i receptet. Ser jättegott ut! 😊
Nu är det uppdaterat =)
Måste göras😋Men champinjoner och parmesan hittar jag inte i receptet? Ska man ”höfta”?
Ligger inne nu =)
Mmmmumsigt det låter och ser ut!!
Ska prova snarast efter jobbhelgen !
Mvh Helén
Rostad brysselkål låter spännande och väldigt gott. Hade du färsk eller djupfryst brysselkål?
Färsk! 🙂
Jag har färsk =)