Detta kan vara bland det godaste i kycklingväg jag ätit!
Dessa smaker! Doften!
Du kan använda hel kyckling om du vill (styckad i delar) eller kycklinglår filéer men jag rekommenderar verkligen dessa delar och inte bara kycklingfilé! Det blir torrare och inte lika smakrikt!
Jag använde kycklinglårfiléer – löv it!
Man kan vara lockad att använda vilket vin som helst men jag rekommenderar verkligen en TORR Riesling som min favorit Riesling TRIMBACH från Alsace.
Liten oskriven regel: Använd samma vin i maten som du dricker.
Stekt kycklinglårfilé, purjo, vitlök, morötter och champinjoner (+ timjan) får bräsera i Riesling i ca 10 minuter.
Jag serverade rostad potatis och brysselkål till oss. Så rackarns gott med rostad brysselkål!
Nu vart jag lite klantig och stekte allt i panna som inte lämpade sig för ugn. Jag rekommenderar gjutjärn eller ugnsgryta!
Jag fick alltså lyfta över allt sedan..
På bilden nedan har jag hällt över den reducerade vätskan i kastrull och vispat ihop med grädde, citron och parmesan.
Skjuts in i ugnen!KLART 30 min senare.Riesling i glasen.
Enkelt men så gott recept! Och kidsen älskade det!
Skriv utVinbräserad krämig kyckling
- Portioner: 4
Ingredienser
1 kilo kycklinglårfiléer
salt, peppar, torkad timjan efter smak
smör att steka i.
1 stor purjo eller 2 medium
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
150 g champinjoner
2 msk konc. kycklingfond
4 dl Riesling
4 morötter
1–2 dl Creme Fraiche, syrad grädde eller vanlig grädde
1/2 citron, saften
2 dl riven parmesan
smaka av med salt och peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 gr.
Stek kycklinglårfiléer i smör. Salta och peppra.
Lägg över på fat.
Strimla purjolök, finhacka schalottenlök och vitlök, halvera champinjoner och stek dem i smör eller kokosolja utan smak) i 7-8 min. Salta och peppra.
Lägg över lökfräset i ugnstålig panna / gryta. Lägg kycklingen ovanpå. Skala morötter och dela både på längden och bredden. Häll på konc. fond och vin. Låt allt bräsera i ca 10 min.
Häll av vätskan (ta hjälp av ett lock) och red med grädde och parmesan. Pressa i citron och smska av med salt och peppar. Häll över den gräddredda vinsåsen över kycklingen.
Sätt in i ugnen i ca 25-30 minuter.
Servera med valfritt tillbehör.
Era tankar och feedback i kommentarsfältet ger mig också mycket glädje och inspiration! ︎
15 kommentarer
Jag gjorde detta idag. Absolut jättegott!
Nu har jag gjort det här receptet för andra gången vilket i min värld är ett jättebra betyg.
Åse! Om du någon gång får bloggtorka så kan jag tycka att du kan påminna om t ex det här receptet.
Kram
Åh tack Eva! Det gör jag bums! 🤩
Hej!!!
Vill bara kolla några saker. Blir inte kycklingen torr när man först sjuder den i vin 10 minuter och sedan ungsteker den i 25-30 minuter??? Hur mycket vätska ska reduceras? Eller låter man den bara sjuda i 10 minuter och tänker inte på det? Blir såsen tunn eller krämig. Det är ganska mycket vin i den. Den ser jättegod ut…
Hej! Alla mina recept är prövade av mig och jag lägger ju inte upp ett recept som ger torr kyckling 😉
När kycklingen bräseras blir den dessutom saftigare.
Du kan bräsera i 10 minuter och inte tänka mer än så på det.
Det var en av det bästa kyckling rätter jag har lagat o ätit 😉
Åh vad roligt att höra! =))
Hur mycket Parmesan och champinjoner ska man ha i? Står inget i receptet. Ser jättegott ut! 😊
Nu är det uppdaterat =)
Måste göras😋Men champinjoner och parmesan hittar jag inte i receptet? Ska man ”höfta”?
Ligger inne nu =)
Mmmmumsigt det låter och ser ut!!
Ska prova snarast efter jobbhelgen !
Mvh Helén
Rostad brysselkål låter spännande och väldigt gott. Hade du färsk eller djupfryst brysselkål?
Färsk! 🙂
Jag har färsk =)