Vinbräserad krämig kyckling

15 september, 2018

Detta kan vara bland det godaste i kycklingväg jag ätit!
Dessa smaker! Doften!

Du kan använda hel kyckling om du vill (styckad i delar) eller kycklinglår filéer men jag rekommenderar verkligen dessa delar och inte bara kycklingfilé! Det blir torrare och inte lika smakrikt!

Jag använde kycklinglår filéer – löv it!

Man kan vara lockad att använda vilket vin som helst men jag rekommenderar verkligen en TORR Riesling som min favorit Riesling TRIMBACH från Alsace.
Liten oskriven regel: Använd samma vin i maten som du dricker.

Stekt kycklinglårfilé, purjo, vitlök, morötter och champinjoner (+ timjan) får bräsera i Riesling i ca 10 minuter.

Jag serverade rostad potatis och brysselkål till oss. Så rackarns gott med rostad brysselkål!

Nu vart jag lite klantig och stekte allt i panna som inte lämpade sig för ugn. Jag rekommenderar gjutjärn eller ugnsgryta!


Jag fick alltså lyfta över allt sedan..

På bilden nedan har jag hällt över den reducerade vätskan i kastrull och vispat ihop med grädde, citron och parmesan.

Skjuts in i ugnen!
KLART 30 min senare.

Riesling i glasen.

Enkelt men så gott recept! Och kidsen älskade det!

Skriv ut

Vinbräserad krämig kyckling

  • Författare: Åse

Scale

Ingredienser

1 kilo kycklinglårfiléer
salt, peppar, torkad timjan efter smak
smör att steka i.
1 stor purjo eller 2 medium
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor

150 g champinjoner
2 msk konc. kycklingfond
4 dl Riesling
4 morötter
2 dl grädde
1/2 citron, saften

2 dl riven parmesan
smaka av med salt och peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 175 gr
Stek kycklinglårfiléer i smör. Salta och peppra.
Lägg över på fat.
Strimla purjolök, finhacka schalottenlök och vitlök, halvera champinjoner och stek dem i smör eller kokosolja utan smak) i 7-8 min.  Salta och peppra.
Lägg över lökfräset i ugnstålig panna / gryta. Lägg kycklingen ovanpå. Skala morötter och dela både på längden och bredden. Häll på konc. fond och vin. Låt allt bräsera i ca 10 min.
Häll av vätskan (ta hjälp av ett lock) och red med grädde och parmesan. Pressa i citron och smska av med salt och peppar. Häll över den gräddredda vinsåsen över kycklingen.
Sätt in i ugnen i ca 25-30 minuter.
Servera med valfritt tillbehör.


 

Vill du ha mer inspiration och tips på goda 56kilo recept varje dag? Gilla då 56kilos sida på facebook så får du dagligen massor med mattips från mitt arkiv i ditt flöde!
14 kommentarer
8

14 kommentarer

Eva 14 april, 2019 - 12:39

Nu har jag gjort det här receptet för andra gången vilket i min värld är ett jättebra betyg.

Åse! Om du någon gång får bloggtorka så kan jag tycka att du kan påminna om t ex det här receptet.

Kram

Svara
Åse 14 april, 2019 - 12:52

Åh tack Eva! Det gör jag bums! 🤩

Svara
Merit 4 december, 2018 - 08:43

Hej!!!

Vill bara kolla några saker. Blir inte kycklingen torr när man först sjuder den i vin 10 minuter och sedan ungsteker den i 25-30 minuter??? Hur mycket vätska ska reduceras? Eller låter man den bara sjuda i 10 minuter och tänker inte på det? Blir såsen tunn eller krämig. Det är ganska mycket vin i den. Den ser jättegod ut…

Svara
Åse 4 december, 2018 - 09:59

Hej! Alla mina recept är prövade av mig och jag lägger ju inte upp ett recept som ger torr kyckling 😉
När kycklingen bräseras blir den dessutom saftigare.
Du kan bräsera i 10 minuter och inte tänka mer än så på det.

Svara
Jan Ove 23 september, 2018 - 13:17

Det var en av det bästa kyckling rätter jag har lagat o ätit 😉

Svara
Åse 24 september, 2018 - 09:44

Åh vad roligt att höra! =))

Svara
Anita 16 september, 2018 - 06:05

Hur mycket Parmesan och champinjoner ska man ha i? Står inget i receptet. Ser jättegott ut! 😊

Svara
Åse 16 september, 2018 - 08:41

Nu är det uppdaterat =)

Svara
Jeanette 15 september, 2018 - 20:12

Måste göras😋Men champinjoner och parmesan hittar jag inte i receptet? Ska man ”höfta”?

Svara
Åse 16 september, 2018 - 09:12

Ligger inne nu =)

Svara
Helén 15 september, 2018 - 18:51

Mmmmumsigt det låter och ser ut!!
Ska prova snarast efter jobbhelgen !
Mvh Helén

Svara
Hasse Johansson 15 september, 2018 - 18:21

Rostad brysselkål låter spännande och väldigt gott. Hade du färsk eller djupfryst brysselkål?

Svara
Åse 15 september, 2018 - 22:52

Färsk! 🙂

Svara
Åse 16 september, 2018 - 09:12

Jag har färsk =)

Svara

Älskar era kommentarer - TACK! ♥️

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.