Sockerfri Snabb Pressgurka

av Åse

Njut av en fräsch och sockerfri pressgurka på bara en timme – ett perfekt och hälsosamt tillbehör till lunch, middag eller buffé. Med naturliga smaker, enkel tillagning och låg sötma blir detta recept en omedelbar favorit i köket och på matbordet.

För mig betyder pressgurka barndom – min mormor gjorde nämligen världens godaste pressgurka! Och visst finns det något speciellt med pressgurka som serveras till klassisk husmanskost, åhhh så gott. Idag gör jag min egen variant, en sockerfri pressgurka, som passar lika bra till köttbullar och kålpudding (mitt recept hittar du här) som till grillad kyckling.

Jag har egentligen inga problem med vanliga inläggningar där socker ingår, eftersom det är så små mängder. Men eftersom det aldrig skadar att dra ner på sockret, väljer jag istället Nick’s eller liknande sockerersättning när jag gör egen inläggning. På samma sätt gör jag picklad rödlök utan socker – också en favorit hemma hos oss!

Sockerfri pressgurka serverad i skål

Klassisk husmanskost med pressgurka utan socker

Så gör du sockerfri pressgurka

Först tvättar du gurkan noga och skivar den tunt, gärna med en mandolin. Därefter blandar du den med saltet och lägger den på en tallrik. Lägg en tallrik med botten nedåt ovanpå och pressa, och ställ en tyngd över. Låt stå i 15 minuter. Under tiden rör du ihop lagen. Se till att sockret eller sötningen löser sig helt innan du hackar ner persiljan. När gurkan har vätskat ur pressar du ur den sista vätskan med hjälp av tallrikarna och häller ner vätskan i skålen med ättikslagen. Lägg sedan ner gurkan i samma skål, blanda och häll över allt i en burk med tättslutande lock. Slutligen förvarar du den i kylen och låter smakerna mogna i minst en timme.

Närbild på sockerfri pressgurka i glasburk

Tips & variationer på pressgurka utan socker

Om du vill kan du enkelt fördubbla satsen. Då kan gurkan vila i lagen i två till tre dagar, vilket gör att smaken fördjupas ännu mer. Dessutom är det bra att känna till att vanligt socker har konserverande egenskaper, något som sockerersättningar saknar. Därför bör du alltid förvara pressgurkan i kylskåp och äta upp den inom ungefär en vecka.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Sockerfri Snabb Pressgurka


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • 1 färsk gurka
  • 1 tsk salt
  • 2 msk ättika (12%)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk sötning ( Nick’s)
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk hackad persilja

Instruktioner

Tvätta och skiva gurkan
Börja med att tvätta gurkan noga. Skiva den sedan tunt, helst med en mandolin för jämna och fina skivor.

Salta och pressa gurkan
Lägg gurkskivorna på en tallrik och strö över saltet. Placera en annan tallrik ovanpå, vänd med botten neråt, och ställ en tyngd över. Låt stå i ungefär 15 minuter så att gurkan vätskar ur sig.

Gör ättikslagen
Medan gurkan pressas blandar du ihop ättika, vatten, sötning eller socker och vitpeppar i en skål. Rör tills allt har löst sig ordentligt och tillsätt därefter finhackad persilja.

Pressa ut vätskan ur gurkan
När gurkan har vätskat ur sig använder du tallrikarna för att pressa ur den sista vätskan. Häll vätskan ner i skålen med lagen – den bidrar till extra smak.

Lägg gurkan i lagen
Flytta över gurkskivorna till samma skål och blanda väl så att smakerna fördelas jämnt.

Förvara och låt mogna
Häll över allt i en burk med tättslutande lock. Ställ i kylskåp och låt gärna pressgurkan vila minst en timme innan servering så att smakerna hinner sätta sig.

 

 

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

11 kommentarer

Annika 5 september, 2017 - 19:24

Hur länge klarar sig en sån här sats pressgurka i kylen?

Svara
Åse 6 september, 2017 - 08:15

Eftersom det är utan socker så skulle jag säga någon vecka

Svara
Anna Örtendahl 7 juli, 2016 - 07:54

Hej!
Kan man göra en större sats och låta gurkan vara i lagen i mer än 1 timme. över 2-3 dagar?
//Anna

Svara
Åse 7 juli, 2016 - 09:35

Det ska inte vara några problem men nog inte så mycket längre.

Svara
Ullis 6 juli, 2016 - 22:30

Viktigt att tänka på när det gäller inlägganingar, saft och liknande är att socker har konserverande egenskaper, det har inte artificiella sötningsmedel, de ersätter bara smaken.
Kram Ullis

Svara
Åse 7 juli, 2016 - 09:35

Ja det stämmer, bra du påpekade!

Svara
Anchi Eriksson 6 juli, 2016 - 13:57

Hej Åse. Fina bilder vi får se. Tänkte på detta med inläggningar och sylta/safta. Jag avstår från det pga allt socker. Har jättemycket rabarber, blåbär, röda vinbär och jordgubbar. Förr gjorde jag mycket saft men slutat med det pga sockret! Har du tips på vilket socker man ska välja till tex saft? Har du provat Stevia? Kram

Svara
Åse 6 juli, 2016 - 14:02

Jag använder nästan alltid Ica sötströ när jag sötar!

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star