Denna marängtårta är frasig, söt och så enkel att göra – en hit på sommarens alla fester!
Letar du efter en snabb tårta som ändå känns lyxig och somrig? Då måste du göra denna marängtårta med mjölkchoklad, fluffig hallongrädde och färska bär.
Den är perfekt både till midsommar, student, födelsedag – eller bara som en söt avslutning på en grillkväll.
Det bästa av allt? Du kan förbereda det mesta dagen innan.
Vi serverade den här tårtan på Junis student och jag slängde även ihop den när min syster och systerson kikade förbi på en spontan fika.
Receptet är ursprungligen från ICA Buffé nr 6, 2009, men med några personliga justeringar.
Förberedelser – gör detta dagen innan
- Chokladlagret: Koka upp 0,5 dl grädde, smält ner 150 g mjölkchoklad. Bred på en marängbotten och låt stelna i kyl – gärna täckt med plast eller lock för att hålla marängen frasig.
- Vispgrädden: Vispa 4 dl grädde fluffigt men inte för hårt. Förvara täckt i kylen (utan hallon).
- Förbered dekorationen: Skölj och skär jordgubbar, plocka blåbär och hacka choklad till topping. Förvara i separata burkar i kylskåp.
Gör detta 1–2 timmar före servering
- Hallongrädden: Tina 250 g frysta hallon (eller använd färska). Vispa ner i grädden. Smaka av med florsocker om du vill ha en sötare ton.
- Montera tårtan: Lägg chokladmarängbotten på ett fat. Bred på hälften av hallongrädden. Lägg på andra marängbottnen och bred över resterande hallongrädde.
- Dekorera: Toppa med jordgubbar, blåbär och hackad choklad – precis före servering så marängen behåller sin krispighet.
Jag använde jordgubbar till grädden på bilden eftersom det var det jag hade hemma – men med hallon blir grädden vackert rosa och ännu godare!
Tips: Servera den på ett vackert kak- eller tårtfat
Någon som också var sugen..
Har du testat detta recept? Skriv gärna en kommentar nedan och berätta vad du tyckte – eller tagga mig om du delar en bild på sociala medier!
Flera söta recept hittar ni HÄR
Skriv ut

Marängtårta med hallongrädde, choklad och färska bär – enkel sommardessert
Ingredienser
2 färdiga marängbottnar
0,5 dl vispgrädde
150 g mjölkchoklad
4 dl vispad vispgrädde
250 g hallon (frysta eller färska)
Florsocker efter smak
Dekoration: jordgubbar, blåbär och 50 g hackad choklad
Instruktioner
Koka upp 0,75 dl grädde i en kastrull.
Bryt ner chokladen i den varma grädden, ta bort från värmen och rör tills du får en blank och slät chokladsmet.
Lägg den första marängbottnen på ett fat och bred ut chokladen jämnt över. Ställ svalt en stund så chokladen stelnar något.
Vispa under tiden 4 dl grädde fluffig.
Vänd ner hallonen och vispa vidare tills du får en härligt rosa hallongrädde. Smaka av med florsocker om du vill ha den sötare.
Ta fram den chokladtäckta bottnen och bred ut hälften av hallongrädden.
Lägg på den andra marängbottnen och fördela resten av grädden ovanpå.
Dekorera generöst med jordgubbar, blåbär och hackad choklad. Servera direkt för bästa krispighet!
6 kommentarer
Den ser fantastiskt god ut och den är fin med hallongrädden och chokladsås och jordgubbar blåbär och ni är helt fantastiskt och passar nog bra till midsommar detta året 2025 och som en bra dessert
😍 Hoppas det smakar om du testar!
Jag såg det. Ser jättegod ut 🥰
Sjukt god! Min väninna Marie bjöd på denna nationaldagen förra året och i mitt tycke en av de godaste tårtorna. Perfekt för oss som också undviker gluten så mycket som möjligt.
Jenny Warsen har även gjort denna.
Ja det stämmer! Receptet är som jag skrev från ICA Buffé 2009 så det är nog där Jenny också hittat receptet.