Kokt kronärtskocka med dipp

av Åse

Detta är ju sååååå gott! Underbart till plockbordet med lite salami, ostar etc. Men i går åt vi varsin som den var!
Min favoritdippa är parmesansmör
200 gram smör
2 dl riven parmesan
salt och svartpeppar
Blanda alla ingredienserna.
eller en röra på creme fraîche, stekt bacon och äpple. Men skirat smör med flingsalt och lite citron är också gott!!
Gör så här!
Du behöver två fräscha stora skockor.
IMG_1975
 
Bryt bort de nedersta hårda bladen närmast stjälken. Bryt sedan stjälken på flera ställen och vricka så att du får bort den MED trådarna.
Skär eventuellt bort lite mer av bottnen på skockorna så att de sedan kan stå plant.
IMG_1977
IMG_1980
 
En del ansar även toppen på bladen, men det tycker jag är onödigt! Skölj skockorna noga och lägg i kastrull. Fyll på med vatten, de ska täcka kockarna!
Pressa saften av 1-2 citroner + lägg ner halvorna i vattnet. Salta (2 tsk per liter vatten).
Lägg på ett lock som håller skockorna nere under vatten. Jag har inget sådant lock så jag lägger en tallrik över för att hålla dem nere 😉
Koka skockorna i ca 40-50 minuter. När du kan dra av ett blad lätt så är de klara! Ta upp med hålslev och låt vattnet rinna av genom att lägga dem upp och ner på hushållspapper.
IMG_1985
 
Ät så här:
Pressa lite citron ovanpå skockorna. Dra bort bladen och doppa i dippen och gnag av den köttiga delen. Lägg bladen bredvid.
IMG_1991
 
När du kommit in till hjärtat, så tar du en sked och lyfter bort ”skägget” och där har du kronärtskocksbottnen! Se till så inget hårt sitter på bottnen, den är delikatessen som du doppar i din dippa!
Ät och njut!
IMG_1994

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

14 kommentarer

Silje 6 september, 2013 - 15:56

Vad gott det låter! Måste absolut prova! 🙂

Svara
Ali Johansson 6 september, 2013 - 15:46

Kronärtskocka är sjukt gott men man får så lite ”kött” per planta

Svara
Jennifer 6 september, 2013 - 00:02

Tack för förklaringen, jag har baraätit det en gång men ska äta det ihelgen! Supergott! Som med kräftor är det ibland bra att få sig en förklaring av ett proffs 🙂 Men jag har alltid trott att det hette kocka, som i kronärts-kocka, haha.

Svara
Anka 5 september, 2013 - 16:58

Tack för en jättebra föreläsning igår, där du på ett sakligt och ”mänskligt” sätt förklarade din syn på LCHF. Tycker att du har ett stort budskap att sprida när du pratar om att sluta banta och komma bort från dietträsket…
Kan vi komma en bit på väg bort från allt sockrat och processerat så kommer snart våra barn också att må så mycket bättre

Svara
Åse 5 september, 2013 - 18:13

Tack snälla, vad glad jag blir! Ja vi måste sluta banta och hela tiden hitta nya quickfixes! tack för att du kom!

Svara
jannice lindell 5 september, 2013 - 01:29

glömde tillägga himlayasaltet fr falksalt.. el rekomenderar du något annat?

Svara
jannice lindell 5 september, 2013 - 01:27

ser gott ut!!
funderat på en sak… du som har koll! vilket salt får man äta när man äter lchf? jag äter himalyasaltet… el får man äta all salt? vet du vilket osm är nyttigaste?

Svara
ÅsaS 4 september, 2013 - 17:04

Aha!! Tack snälla, för den utförliga beskrivningen! Nu kanske t o m den här ’frukt & grönt’-tjejen kan våga testa dessa skockor, och även förklara för våra kära kunder hur man äter dem!
Du är då rena uppslagsverket!
Kram och ha det gott, fina du!
/ÅsaS

Svara
Sara 4 september, 2013 - 16:57

Eftersom du älskar att laga och baka tänker jag tipsa dig om ett recept jag gjorde i dag. Smakar så jädrans gott!!
Här kommer mitt recept på min egna lchf chokladkaka:
– 4 ägg -1dl sötning -1 dl kokosmjöl -0,5 dl pofiber -4 msk kakao -100 g 70% choklad -150 g smör -1 tsk bakpulver -1 dl vispgrädde -100 g hackad mörk choklad
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda i de torra ingredienserna. Smält smör och choklad. Häll ner i smeten och vispa. Sist häller du ner vispgrädde och vispar en stund. Hacka den mörka chokladen och blanda ner i smeten. Smöra en vanligt stor springform och grädda i
20 min i 175 grrader. Njut 🙂

Svara
Angelica - Vardagsliv med LCHF 4 september, 2013 - 16:44

Så himla gott! Och tack för tipset med tallriken 🙂

Svara
Magda 4 september, 2013 - 16:32

Änstligen någon som förklarar exakt hur man gör – TACK! Ska ge det ett försök snart.

Svara
Klara 4 september, 2013 - 13:26

Mums, jättegott!
Men visst heter det skocka?
🙂

Svara
Åse 4 september, 2013 - 13:36

Haha jaaaaaa!!!! Jag fick sånt hjärnsläpp innan och satt och ändrade överallt där jag skrivit skocka!!!

Svara
Nina 4 september, 2013 - 11:39

Mums- hade nästan glömt hur gott det är med kronärtskocka! Har nog inte ätit det sedan jag var liten. Bilden på kronärtskocksbottnen väckte gamla, bortglömda matminnen till liv! Tack för tipset med parmesansmör till – ikväll ska det minsann serveras kronärtskocka hemma hos mig 🙂 Är ju perfekt mat för oss som äter lchf, dessutom.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.