Kålrot- och Rödbetsgratäng med chevre

av Åse

Hej vänner! Det har varit lite tomt här i bloggen känner jag – varit busy busy busy. Först Barcelona och sedan dagen efter var det dags för min fina vän Malins blogginflyttningsfest (Hon har flyttat från Femme till egen domän) på Scandic Triangeln i Malmö och trots att jag borde vara trött efter allt farande så vaknade jag riktigt pigg och lillasyster följde med och hon såg fram emot att vara ute på lite baluns, första natten borta sedan hon fick sina tvillingtjejer i mars.
Sagt och gjort, vi åkte ner och inackorderade oss i sviten som Malin hade. Såååå fin och stor! Och Scandic Triangeln är verkligen så trevligt! Mitt över där min svärmor bor och nära och bra tågförbindelser (Station Triangeln ligger bara några meter därifrån.
Våra fina vänner Rebecca och Marica kom strax också över för ett glas bubbel innan vi gick ner till de andra 60 tjejerna som hade kommit! En trerätters med underhållning följde, dans halva natten och i går morse tog jag och syrran ett tidigt tåg hem för mys med våra familjer.
Nu ska det bli skönt med lite lugnare tempo framöver! Resten av november och december blir mycket lugnare än hösten tidigare varit. Jag trivs ju dock med att ha tusen järn i elden och det ger mig bara energi (Jag är typiskt extrovert).
012a5678
012a5679
dsc08291
Jag jobbade mest hela dagen i går och sedan var det dags att sätta igång med maten och jag var sugen på en riktigt god köttbit!
Daniel kom hem med ryggbiff och vilket kött sen! Superfint!
012a5742
Jag satte sous vide på 54 grader i 2 timmar.
Saltade, pepprade och kryddade med rosmarin. Kokade upp lite rödvin för att avalkoholisera det och så lade jag köttet i plastpåse med olivolja och rödvin. 
012a5744
012a5748
Till det gjorde jag portionsgratäng av rödbeta och kålrot med chevre – ALLTSÅ! Detta måååååste ni prova!
Ca 12 gr kolhydrater per portion fick jag det till.
Ett perfekt tillbehör till en god köttbit!
När köttet är klart i sous vide så steker jag bara på i het panna med smör och kokosfett utan smak – ca 30 sek på varje sida.
012a5754
012a5758
012a5770
Skriv ut

clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Kålrot- och Rödbetsgratäng med chevre


Ingredienser

 • 200 gr. kålrot (ca 1/2 mindre)
 • 200 gr. rödbeta (1 stor)
 • 2 dl creme fraiche
 • 1 dl grädde
 • 1 vitlök solo
 • 1 tsk torkad rosmarin
 • 1 dl riven cheddar
 • 80 g chevre

Instruktioner

 1. Sätt ugnen på 200 gr.
 2. Skala kålrot och rödbeta och skär i tunna skivor.
 3. Koka upp grädde, creme fraiche med riven vitlök och rosmarin. Stäng av plattan och rör ner osten.
 4. Blanda med den skivade kålroten/rödbetan. Lägg i portionsformar och smula chevre över.
 5. Sätt in i ugnen i ca 45-50 minuter. Om gratängerna får lite för mycket färg, lägg över aluminiumfolie.

Nutrition

 • Serving Size: 4

annonslänkar

56KILO24 ger 33% på DYRASTE varan inkl. över 500 VARUMÄRKEN + ytterligare 5% på kampanj- & reapriser
Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack! ︎

Du kanske också gillar

12 kommentarer

Hanna 25 januari, 2017 - 09:15

Tänkte prova på gratängen till helgen med mitt flickgäng, och tänkte lägga den i en enda stor form. Behöver den vara längre i ugnen då, eller måste temperaturen justeras?
PS. Din sida är min go-to sida när jag skall laga mat nuförtiden, här hittar man ju precis allt! =)

Svara
Åse 25 januari, 2017 - 09:54

Hej! Nej det bör räcka med 45-60 min! Men tänk på att skära tunna skivor. Prova med sticka och lägg eventuellt över aluminiumfolie.
Kul att du hittar inspiration här!

Svara
Helena 2 januari, 2017 - 11:20

Gott nytt år. Jag har precis fått en sous vide som jag ser fram emot att testa men jag har inte riktigt förstått vad/hur jag för när familjen vill ha olik temperatur på köttet. Jag vill ha medium-rare, maken medium och sonen well-done. Måste jag köra det i 3 olka omgångar tror du?
Älskar dina recept:)

Svara
Åse 2 januari, 2017 - 11:33

Hej! Då år du ta upp det köttet som ska vara mest rött tidigare ja och sedan ställa om temperaturen. Alternativt är att steka på kötten som ska vara mindre röda längre i pannan sedan.
Lycka till! =)

Svara
Helena 2 januari, 2017 - 12:11

Tusen Tack. Tänkte också så. Vet du om man kan låta påsarna som ska vara i längre kan vara i medan sous vide värmer till den högre temperaturen?
Jag tänkte laga biff och tänker så här
Alla påsar i på 55 grader i 1,15 timmar. Upp med min och höja temperaturen till 58 grader och ha i de andra i 15 minuter till. Upp med makens och höja till 70 grader o låta sonens vara i 30 minuter till.
Tror du det kan fungera?

Svara
Åse 2 januari, 2017 - 12:51

Hej! Jadå men vet inte riktigt om det räcker med 15 minuter för att få upp köttet till 58 grader – du får helt enkelt prova dig fram där.

Svara
Zainab Hasshem 20 november, 2016 - 15:11

vad fin du var i håret här 🙂

Svara
P 15 november, 2016 - 19:43

Vad använder du för påsar till sous vide:n? Köpte en via din rabatt och körde på zipper-påsar, men du har ju några helt andra påsar på bilden?

Svara
Åse 15 november, 2016 - 23:23

Jag fick låna en vacuumförpackare och det är den jag har använt på bilden.

Svara
Linda 14 november, 2016 - 09:41

Hej!
Tittar på lite olika sous vide och har fastnat för denna champion och Anova. Anovan är på 1000w och cirkulerar 12 liter vatten
Och champion 800w och cirkulerar 8 litet vatten.
Vad exakt innebär detta? Går det snabbare att tillaga köttet med Anovan eller har siffrorna nån annan betydelse? Hoppas du vet svaret 🙂

Svara
Pernilla Lindström 13 november, 2016 - 12:55

Vilken sous vide har du? finns ju en uppsjö av olika modeller:) är sugen på en sån.

Svara
Åse 13 november, 2016 - 13:05

Jag har den HÄR: http://56kilo.se/julklappstipset-sous-vide-rabattkod/ (rabattkod tom 15/11)

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betyggsätt Receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.