Shakshuka – kryddig tomat- och äggrätt med fetaost

av Åse

Det finns vissa rätter som jag alltid återkommer till när jag vill ha något enkelt men samtidigt riktigt smakfullt – och shakshuka är en av dem. En doftande panna med kryddig tomatsås, mjuka grönsaker och krämig fetaost där äggen får sjuda till lagom krämighet. Den är lika härlig att ställa fram en söndagsmorgon som till en lätt middag med ett gott bröd vid sidan. Comfort food på bästa sätt – men fräsch och hälsosam!

Vad är shakshuka?

Shakshuka har sitt ursprung i Nordafrika och Mellanöstern. Man lagar en mustig tomatsås kryddad med spiskummin och paprika. Därefter knäcker man ner ägg som får sjuda försiktigt i såsen. Resultatet blir en rund, aromatisk tomatgryta med ägg som passar perfekt till frukost, brunch eller en lättare middag.

Så äter du shakshuka

Servera gärna shakshuka direkt ur pannan. Doppa med bröd eller lägg till en klick yoghurtsås för svalka. Dessutom lyfter färska örter smaken och gör rätten extra vacker på bordet.
Det går självklart att servera den som ett tillbehör till övriga frukostfavoriter.

Variationer och tips

Det fina med shakshuka är att du enkelt anpassar den. Tillsätt exempelvis zucchini, aubergine eller spenat för mer grönsaker. Vill du ha mer hetta? Lägg till färsk chili eller lite harissa. Föredrar du sälta och krämighet, smula ner fetaost. Denna shakshuka med fetaost blir både mättande och naturligt låg i kolhydrater.
Vill du ha mer protein i? Tillsätt slantar av kycklingkorv eller salsiccia till grönsaksfräset – ger både protein och krydda, särskilt gott om du vill göra en mer rustik variant.
Man kan även blanda ner kokt pasta i tomat- och grönsaksröran (innan man tillsätter äggen) då blir det en Pasta Shakshuka

shakshuka recept med tomater, paprika och ägg i panna

Så här gör du:

Finhacka lök och vitlök, skär paprikan i skivor och fräs allt mjukt i olivolja. Därefter rör du ner tomater, kryddor och balsamvinäger. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i cirka 15 minuter. Smula ner fetaost och persilja, knäck äggen i såsen och lägg på lock. Till sist sjuder du vidare tills äggen stelnar lagom.

kryddig shakshuka med paprika, lök och tomatsås

Jag använder gärna Muttis körsbärstomater. Tomaterna är hela, men jag krossar dem enkelt med en sked direkt i såsen för rätt konsistens.

Muttis körsbärstomater till shakshuka recept

grönsaker till shakshuka med fetaost och kryddor

Yoghurtsås med vitlök (till servering)

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 1/2 vitlök solo (eller 2 vitlöksklyftor), finriven
  • Salt & svartpeppar

Blanda ihop och ställ gärna kallt i en halvtimme så smakerna hinner utveckla sig.

shakshuka recept toppad med ägg, fetaost och persilja

Fler äggfavoriter

Vill du ha fler idéer? Spana in mina äggmuffins (omelettmuffins) för mealprep och mina 7 goda omeletter för enkla, lowcarb-vänliga vardagsrätter.
Den här rätten med  Ugnsbakade ägg med lax och tomat är också en favorit!

Här kommer receptet så som jag gjorde det – smaklig spis!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Shakshuka – kryddig tomat- och äggrätt med fetaost


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

2 msk olivolja
2 mindre gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 röd och 1 grön paprika
400 ml körsbärstomater
400 ml passerade tomater
1/2 tsk chiliflakes eller efter smak
1 tsk spiskummin
1 nypa kanel
1 tsk paprikapulver
1 msk balsamvinäger
salt, svartpeppar efter smak
150 g fetaost
1 handfull grovhackad bladpersilja
4 ägg
Topping: 1/2 dl rostade pinjenötter (valfritt men gott med crunch)


Instruktioner

  1. Finhacka lök och vitlök, skär paprikan i skivor.
  2. Hetta upp en djup stekpanna med olivolja och fräs grönsakerna mjuka på medelvärme.
  3. Rör ner tomater, kryddor, balsamvinäger och smaka av med salt och peppar.
  4. Låt sjuda på låg värme i 15 minuter. Smula ner fetaost och bladpersilja och knäck 4 ägg i såsen.
  5. Lägg på ett lock och låt sjuda i 5 minuter eller tills äggen satt sig lite.
  6. Strö lite mer bladpersilja över vid servering.
  7. Servera gärna med yoghurtsås med vitlök.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 4

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.