Krämig pepparrotslax med fluffigt blomkålsmos

av Åse

Pepparrotslax i ugn med blomkålsmos – hur gott är inte det? Om du gillar pepparrot förstås =) Den här varianten på lax i ugn är enkel, god och dessutom perfekt både som snabb vardagsmiddag och som lite festligare bjudrätt.

Tillsammans med ett fluffigt blomkålsmos blir det en riktigt smarrig lowcarb middag. Vill du hellre ha klassiskt potatismos går det förstås lika bra!

Det här receptet har hängt med på bloggen i många år och är fortfarande en favorit. Ibland toppar jag pepparrotslaxen med räkor och några småtomater. Men igår blev det en enkel variant, vilket också blir fantastiskt gott 😋

I dag sitter jag i min lilla skrivarlya, och ute är det ren höst! Jisses – det blåser halv storm i Stadsparken. Mysigt värre, eftersom jag tänt ljus och satt på brasan på TV:n.

Pepparrotslax i ugn – höstig middag med blomkålsmos

Pepparrotslax i ugn – enkel och god vardagsmiddag

Pepparrotslax – ingredienser framdukade inför ugnstillagning

Pepparrotslax i ugn

Nu ska ni få receptet på den goda pepparrotslaxen! Jag fick min fiskleverans från Ishavet i söndags – och jag älskar att ha bra fisk i frysen. Jag köpte landodlad
Laxfilé Premium; den är så fin.

Varför jag väljer Laxfilé Premium

Till skillnad från traditionellt odlad lax, som ofta fått kritik för nätkassar i öppet hav, sjukdomar och hög miljöbelastning, odlas Laxfilé Premium i moderna landbaserade system. Där recirkuleras vattnet och avfall blir biogas. Dessutom fungerar varje bassäng som en egen zon som minimerar sjukdomar och parasiter. Resultatet blir alltså en mer hållbar, renare och tryggare lax – både för miljön och för dig som äter den.

Utöver Laxfilé Premium beställer jag även Kalixlax när den finns.

Pepparrotslax med blomkålsmos – serveringsförslag

Så gör jag – steg för steg

Salta och peppra laxfiléerna och lägg dem i en ugnsform. Salladslök är gott ovanpå, men purjolök fungerar minst lika bra.

Pepparrotslax i ugn – förberedelser i form

Koka snabbt upp såsen och häll den över fisken. Därefter ställer du in formen i ugnen.
TIPS! Jag höjer till grillfunktion sista 10 minutrarna!

Pepparrotslax – krämig pepparrotssås

Pepparrotslax i ugn – klar för gratinering

Ta ut formen efter cirka 20 minuter; då är pepparrotslaxen klar. Toppa med handskalade räkor och några småtomater vid festligare tillfällen – det blir både vackert och riktigt gott.

Pepparrotslax i ugn med räkor – festlig variant

Pepparrotslax – närbild på gratinerad yta

Tillbehör som passar

Blomkålsmos är fantastiskt gott till. Mitt recept hittar ni HÄR. Vill du hellre ha potatismos som blir fluffigt och fint? Receptet finns HÄR.

Pepparrotslax med blomkålsmos – lågkolhydratmiddag

Pepparrotslax i ugn – serverad med sallad

Smaklig spis! Hoppas ni gillar, dela gärna med er i kommentarsfältet om ni testar receptet ♥️

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig pepparrotslax med fluffigt blomkålsmos


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

4 laxfiléer
2 dl crème fraiche
1 dl grädde
150 g naturell färskost
23 msk riven färsk pepparrot (smaka av efter styrka)
1/2 purjolök, hackad
1 tsk hackad torkad persilja
1 krm vitlökspulver
½ tsk örtsalt
½ buljongtärning, gärna grönsak
½ dl färsk finhackad dill
svartpeppar
1 dl riven Västerbottensost

blomkålsmos

1 stort blomkålshuvud (ca 800 g)
2550 g smör
0,5–1 dl varm grädde (eller mjölk)
1 dl riven parmesan
2 äggulor
Salt och vitpeppar
lite riven muskot


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en ugnsform och lägg i laxfiléerna, salta och peppra lätt. Smula ner buljongtärningen i en skål och vispa ihop med crème fraiche, färskost, dill, persilja, vitlökspulver och örtsalt till en slät sås. Hacka purjon i små bitar och strö över laxen.
Häll såsen över laxen och strö på den rivna Västerbottensosten.
Tillaga i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, tills laxen är genomstekt och osten fått fin färg.
Under tiden gör blomkålsmoset:

Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen.
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter. Låt svalna. Vi vill ha blomkålen så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, grädde, äggulor och parmesan.
Smaka av med salt och peppar.

 

 

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab
Min kod 56KILO ger 20% rabattnästan ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star