Knäckig blåbärspaj – low carb & glutenfri smulpaj

av Åse

Låt mig presentera en riktig favorit – en knäckig blåbärspaj, fri från gluten, vitt socker och den är dessutom låg i kolhydrater.
Den har ett smörigt, knaprigt smultäcke med en bärspäckad, syrlig blåbärsfyllning. Perfekt som hälsosammare alternativ till traditionell paj, utan att kompromissa med smak eller njutning. Med en mix av mandelmjöl, kokosflingor och fibersirap blir det en bakverk som passar lika bra till helgfikat som till vardagsmyset.

Tips och variationer

– Prova att byta ut blåbären mot hallon eller björnbär.
– Tillsätt lite kanel eller kardemumma i smuldegen för extra smak.
– Servera gärna med en klick kokosgrädde för en mejerifri variant.

Nybakad paj har väl den ljuvligaste av dofter?

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Knäckig blåbärspaj (lowcarb, glutenfri)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4.7 från 3 betyg

Ingredienser

SMULDEG:
100 gram smör
3 dl mandelmjöl
3 dl kokosflingor
2 msk sockerersättningsströ (förslagsvis Nicks’s)
2 tsk vaniljpulver
½ dl fibersirap

Fyllning:
500 gram tinade blåbär
2 msk chiafrön
1 msk citronsaft
1 dl sockerersättningsströ (förslagsvis Nicks’s)


Instruktioner

Värm ugnen till 175 °C.
Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål och lägg i pajformen.
Smält smöret i en kastrull och häll sedan ner det i en skål tillsammans med fibersirap.
Rör ihop med de resterande ingredienserna till en smet och klicka ut den över blåbären.
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 40 minuter.
Servera pajen med lättvispad grädde.

Notering

Per portion (1/6 paj)

Energi: ca 453 kcal
Protein: ca 7,7 g
Fett: ca 37,1 g
Kolhydrater (totalt): ca 25,7 g
Fibrer: ca 15,9 g
Nettokolhydrater: ca 9,8 g (tot.kolhydrater – fibrer)

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

9 kommentarer

Ketoman 4 september, 2025 - 16:34

Nu är det testat och jättegott (med lite vispgrädde). Jag la i dubbelt kia frön, tack Inger.
En sak jag undrar, hur ska jag räkna fram kalorierna? Någon som vet?

Svara
KETOMAN 5 september, 2025 - 15:10

Klart femstjärnigt! Mums… …och tack för energi-uträkning. Det blir fler liknande pajer!

Svara
Åse 5 september, 2025 - 15:26

Tack för fin feedback! <3

Svara
Ketoman 4 september, 2025 - 16:07

Den håller på att kallna just nu, snart provsmakning. Smakar det som det doftar då är det minst 4* som gäller. Jag lyssnade på Inget och la i dubbelt med kia frön…

Svara
Åse 5 september, 2025 - 10:39

Hoppas det smakade!☺️

Svara
Inger 25 april, 2024 - 19:43

Den blev jättegod!. Det som blev över frös jag in till kvällsfika…Så Gott!

Svara
Anna-Lena 21 april, 2024 - 20:42

Lite otydligt vad som är till fyllning och vad som är till smuldegen, men blåbären och resten är väl till fyllning och det ovanför till smuldegen? (är kanske lite trögtänkt efter en dag i trädgården). 🙂

Svara
Åse 21 april, 2024 - 20:44

Hm står vad som är till snulpaj och fyllning i receptkortet? 😃

Svara
Maud 21 april, 2024 - 18:28

Yammi, den måste jag göra.

Så fin sommarklänning, den rosa/oranga, varifrån är den?

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star