Är det något julgodis som jag gillar bäst så är det fudge! Och den här salta kolafudgen är favoriten.
Är ingen sockerråtta längre men några få utvalda bitar av gott på Jul njuter jag gärna av!
Är ni ute i sista stund med julbaket? Då måste ni testa detta smarriga receptet!
GOD JUL härliga ni!
Klapparna under granen och vi har koll på läget, känns bra ♥️
Uppesittarkväll med gott att äta & dricka ikväll och har vi tur så blir alla barnen samlade ikväll. Nico & Norea skulle egentligen inte komma förrän i morgon fm men de har fått ställa in sina uppesittarplaner pga sjukdom så de kommer kanske redan ikväll.
HOPPAS!

Julgranen i uterummet får vara klappgran i år 😍
Nyckeln till riktigt bra kolafudge är tålamod. Låt smeten få rätt temperatur, rör lugnt och ge den tid att sätta sig ordentligt i kylen. Flingsaltet på toppen är inte bara till för dekoration utan lyfter hela smaken så missa inte det!

Fudge stelnar betydligt snabbare än klassisk kola, vilket gör den här sortens godis perfekt när man är sent ute eller bara väldigt sugen på fudge 😉
När du gör kolafudge, och egentligen allt kokt godis, är en termometer till stor hjälp. Rätt temperatur avgör konsistensen, om fudgen blir mjuk och krämig eller för hård och seg. Med termometer slipper du gissa.


Här kommer receptet!
Print
Hemmagjord salt kolafudge – mjuk, krämig och lagom salt
Ingredienser
- 3 dl vispgrädde
- 2 1/2 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1 vaniljstång, urgröpt
- 100 g vit choklad, grovhackad
- 50 g smör
- 1/2 tsk flingsalt + lite extra till garnering
Instruktioner
Lägg bakplåtspapper i en avlång form, (brödform)
Blanda grädde, strösocker, sirap och vanilj + stång i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och sänk värmen till medelvärme.
oka till 120°, ca 25-30 min. Rör då och då försiktigt.
Ta av kastrullen från värmen och tillsätt choklad, smör och flingsalt. Rör om till en jämn smet.
Häll smeten i formen, garnera med flingsalt och låt stelna i kyl ca 30 min. Skär i bitar och förvara i lufttät burk.








