Skriv ut

Gräddig fisksoppa med saffran och tomat

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

  • 400 g torskfilé
  • 600 g laxfilé
  • 250 g skalade räkor
  • 1 purjolök, strimlad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk oregano
  • 250 g rotselleri, tärnad
  • 2 morötter, slantar
  • 400 ml körsbärstomater på burk
  • 2 dl vitt vin
  • 0,8 liter vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 paket saffran
  • 23 fiskbuljongstärningar (smaka av)
  • cayennepeppar
  • 1 tsk salt, svartpeppar
  • Färsk timjan
  • olivolja att steka i

Instruktioner

  1. Fräs purjo, vitlök, morötter och rotselleri i olivolja i en stekpanna. Fräs i några minuter tills det mjuknat, det ska inte få färg. Rör ner tomatpure och torkade kryddor. Häll på saffran, vitt vin, tomat, fiskbuljong, vatten och grädde. Koka ihop i 15 minuter. Smaka av med salt, peppar och cayennepeppar.
  2. Skär under tiden fisken i bitar om 3 cm. Stäng av plattan och rör ner fisken. Lägg på locket och låt stå i 10 minuter. Lägg på locket och låt dra i 10 minuter så fisken tillagas.
  3. Servera soppan och toppa med räkor, en klick vitlökssås och en kvist timjan.