Färsfyllda paprikor med Sötpotatishummus med rostad vitlök

av Åse

Här kommer receptet på en av middagarna vi lagade i Nerja!
Jag har dock ändrat receåtet på sötpotatishummusen till vad jag anser är godare än den vi gjorde.

Det är en rätt som kombinerar det bästa av två världar: saftig, smakrik köttfärs i mjukbakade paprikor – tillsammans med en krämig hummus med djup sötma från ugnsrostad sötpotatis och mild, karamelliserad vitlök. gott!
Den här rätten passar lika bra till vardag som till helg, och den är lätt att förbereda i förväg om du vill bjuda något lite extra men ändå avslappnat. Dessutom är den glutenfri och kan enkelt anpassas för att bli helt mejerifri.

TIPS!
Lägg
upp hummusen som en spegel tallriken och toppa med de varma paprikorna. Ringla över lite extra olivolja, strö gärna över färska örter som persilja eller koriander, och servera gärna med en fräsch grönsallad vid sidan av.

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Färsfyllda paprikor med Sötpotatishummus med rostad vitlök


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 1 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

Färsfyllda paprikor:
4 stora paprikor
600 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g tomatpuré
1 dl krossade tomater eller vatten
1 msk kalvfond
1,5 tsk torkad oregano
1,5 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
Salt och svartpeppar
Smulad fetaost (valfritt)

Sötpotatishummus:
1 stor sötpotatis (eller 2 små)
1 förpackning kokta kikärtor (ca 230250 g avrunnen vikt)
2 msk ljus tahini
1 tsk spiskummin
2 msk färskpressad citronjuice
5–6 rostade vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
Salt


Instruktioner

Sätt ugnen på 180°C varmluft. PS! Gör paprikorna och hummusen samtidigt!
Skär
av toppen paprikorna och rensa ur kärnhuset. Ställ åt sidan.
Finhacka lök och vitlök. Fräs dem i lite olja tills de är mjuka.
Tillsätt nötfärsen och bryn den tills den får fin färg.
Rör ner tomatpuré, krossade tomater, kalvfond, oregano, spiskummin och rökt paprikapulver.
Låt färsen småputtra några minuter smakerna får utvecklas. Smaka av med salt och peppar.
Fyll paprikorna med färsblandningen och ställ dem i en ugnsform.
Toppa med smulad fetaost om du vill.
Dela sötpotatisen längden och lägg på plåt tillsammans med vitlöksklyftorna med skal.
Baka i ugnen med snittytan nedåt i 30–35 minuter tills paprikorna och sötpotatisarna är mjuka och fått fin färg.
Låt sötpotatisen svalna något och gröp ur innehållet. Låt vitlöksklyftorna svalna och tryck ut innehållet ur skalen.
Mixa sötpotatisen tillsammans med avrunna kikärtor, tahini, spiskummin, citronjuice, de rostade vitlöksklyftorna och olivolja tills du får en slät konsistens.
Smaka av med salt.

Lägg upp hummusen som en spegel tallriken och toppa med de varma paprikorna. Ringla över lite extra olivolja, strö gärna över färska örter som persilja eller koriander, och servera gärna med en fräsch grönsallad vid sidan av.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Annons för TrendRehab

Min kod 56KILO ger 20% rabattALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab

1 kommentar

Jenny 13 maj, 2025 - 15:03

Åh detta såg ju hur gott ut som helst, sötpotatis är verkligen användbart👌👌

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.