Här kommer receptet på en av middagarna vi lagade i Nerja!
Jag har dock ändrat receåtet på sötpotatishummusen till vad jag anser är godare än den vi gjorde.
Det är en rätt som kombinerar det bästa av två världar: saftig, smakrik köttfärs i mjukbakade paprikor – tillsammans med en krämig hummus med djup sötma från ugnsrostad sötpotatis och mild, karamelliserad vitlök. Så gott!
Den här rätten passar lika bra till vardag som till helg, och den är lätt att förbereda i förväg om du vill bjuda på något lite extra men ändå avslappnat. Dessutom är den glutenfri och kan enkelt anpassas för att bli helt mejerifri.
TIPS!
Lägg upp hummusen som en spegel på tallriken och toppa med de varma paprikorna. Ringla över lite extra olivolja, strö gärna över färska örter som persilja eller koriander, och servera gärna med en fräsch grönsallad vid sidan av.

Färsfyllda paprikor med Sötpotatishummus med rostad vitlök
- Portioner: 4
Ingredienser
Färsfyllda paprikor:
4 stora paprikor
600 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
100 g tomatpuré
1 dl krossade tomater eller vatten
1 msk kalvfond
1,5 tsk torkad oregano
1,5 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
Salt och svartpeppar
Smulad fetaost (valfritt)
Sötpotatishummus:
1 stor sötpotatis (eller 2 små)
1 förpackning kokta kikärtor (ca 230–250 g avrunnen vikt)
2 msk ljus tahini
1 tsk spiskummin
2 msk färskpressad citronjuice
5–6 rostade vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
Salt
Instruktioner
Sätt ugnen på 180°C varmluft. PS! Gör paprikorna och hummusen samtidigt!
Skär av toppen på paprikorna och rensa ur kärnhuset. Ställ åt sidan.
Finhacka lök och vitlök. Fräs dem i lite olja tills de är mjuka.
Tillsätt nötfärsen och bryn den tills den får fin färg.
Rör ner tomatpuré, krossade tomater, kalvfond, oregano, spiskummin och rökt paprikapulver.
Låt färsen småputtra några minuter så smakerna får utvecklas. Smaka av med salt och peppar.
Fyll paprikorna med färsblandningen och ställ dem i en ugnsform.
Toppa med smulad fetaost om du vill.
Dela sötpotatisen på längden och lägg på plåt tillsammans med vitlöksklyftorna med skal.
Baka i ugnen med snittytan nedåt i 30–35 minuter tills paprikorna och sötpotatisarna är mjuka och fått fin färg.
Låt sötpotatisen svalna något och gröp ur innehållet. Låt vitlöksklyftorna svalna och tryck ut innehållet ur skalen.
Mixa sötpotatisen tillsammans med avrunna kikärtor, tahini, spiskummin, citronjuice, de rostade vitlöksklyftorna och olivolja tills du får en slät konsistens.
Smaka av med salt.
Lägg upp hummusen som en spegel på tallriken och toppa med de varma paprikorna. Ringla över lite extra olivolja, strö gärna över färska örter som persilja eller koriander, och servera gärna med en fräsch grönsallad vid sidan av.
6 kommentarer
Älskar sötpotatis så användbart tex i bröd. Eftersom jag inte äter kött tror du att man kan använda kycklingfärs i paprikorna?
DEt går jättebra! Eller kalkonfärs (som jag tycker är godare än kycklingfärs)
Mums, gillar paprika o sötpotatis. Måste testa.
Förkokar du paprikan eller det räcker med att ha dom i ugnen??
Det räcker att ha dem i ugnen tills de är klara och har fin färg.
Åh detta såg ju hur gott ut som helst, sötpotatis är verkligen användbart👌👌
Verkligen! Testa! <3