Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ricottalax med citron, basilika och citronsmörsås


  • Författare: Åse
  • Portioner: 2

Ingredienser

2 portionsbitar laxfilé
200 g ricotta
Drygt 1 dl parmesan, riven
1/2 dl grovt hackad basilika
skalet av 1/2 citron (ca 23 tsk)
salt, peppar

Citronsmörsås:
1/2 dl färskpressad citronjuice
2 msk smör
1/4 schalottenlök, finhackad
1 msk hackad bladpersilja
(ev en skvätt grädde)
lite salt och peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 220 gr.
Lägg laxfiléerna i smord form. Salta och peppra.
Rör ihop ricotta, parmesan, basilika och citronskal. Salta och peppra efter smak.
Lägg oströran ovanpå laxen. Sätt in i ugnen i 15-20 minuter.
Under tiden gör smörsåsen:
Värm upp citronsaften med schalottenlök i en stekpanna. Reducera till ca hälften. Rör ner smöret och låt det sakta smälta ihop med citronjuicen. Rör ner hackad persilja och smaka av med lite salt och peppar. För en krämigare smörsås rör ner lite grädde.
Servera med stekt/förvälld sparris.