Plankstek med Enkel Bearnaise och Blomkålsduchesse

av Åse

Den här planksteken med enkel bearnaise och blomkålsduchesse är ett perfekt val för en god och mättande middag. Rätten kombinerar den klassiska planksteken med en enkel, men god bearnaise och ett lättare alternativ till potatis i form av blomkålsduchesse. Enkel att laga och passar bra både till vardags och till fest och en perfekt lowcarb middag!

Plankstek – Vilket kött?

Välj vilket kött du föredrar, här på bilden är det ryggbiff. Gott att marinera först!
Oxfilé + Fläskfilé är ju också en god kombination.
Men man kan så klart även ha kyckling, se då till att den tillagas till 68 grader, då blir den mör.


Planka till Plankstek

Så här gör du Snabb och Enkel Bearnaise

Du kommer aldrig köpa bearnaise fler gånger med detta enkla och supergoda recept på bearnaise! Med en stavmixer är bearnaisen klar på ett kick.

VOILA! Klart!

Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Plankstek med Enkel Bearnaise och Blomkålsduchesse


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

Bearnaise:
250 g smör
2 schalottenlökar
4 vitpepparkorn, krossade
salt, peppar
1/2 dl vatten
1/2 dl rödvinsvinäger
Färsk dragon, färsk persilja
3 äggulor

Blomkålsduschesse:
2 st blomkålshuvud
12 msk smör
50 g färskost, typ cream cheese
1 dl riven parmesan
2 äggulor
Salt och vitpeppar


Instruktioner

Bearnaise:
Smält smöret på svag värme i en kastrull.
Ta av kastrullen från plattan men håll smöret varmt.
Gör lökskyn: Finhacka 2 schalottenlökar och lägg hacket i en kastrull tillsammans med 1 liten kvist dragon, vitpepparkorn, rödvinsvinäger och vatten. Låt reducera till hälften (koka ihop).
Sila ner lökskyn i en ny kastrull.
Lägg tre äggulor i en hög bringare, häll ner lökskyn.
Sätt stavmixern i botten och sätt igång medan du i en fin stråle häller ner smöret, kör stavmixern upp och ner under tiden. Lägg i lite klippt persilja, dragon och salta och peppra. Är den för lös kan ni ställa den kallt en stund.

Blomkålsduschesse:
Skär bort den grova stammen med blad från blomkålen.
Skölj och dela blomkålen i buketter. Koka blomkålen mjuk, häll av vattnet och låt ånga av på låg värme i ca 5 minuter. Låt svalna. Vi vill ha blomkålen så torr som möjligt så lägg blomkålen i en ren handduk och dra ihop till en ”kappsäck”.
Vrid handduken och pressa ur resterande vätska, så mycket det bara går.
Mixa blomkålen i en matberedare med S-kniv tillsammans med smör, färskost, äggulor och parmesan.
Smaka av med salt och peppar.

Förbered blomkålsmoset.
Sätt ugnen på 250 g varmluft.
Smörj in plankorna och lägg en tomat med toppen avskuren på varje planka. Sätt in i ugnen i 10 minuter.
Stek valfritt kött i smör i het panna, de ska bara på yta. Salta och peppra.
Ta ut plankorna och spritsa moset runt om. Sätt in i ugnen i ca 10-12 minuter. Sätt på grillen sista 5 minutrarna.
Servera plankorna med såserna.

 

Gillar ni inlägget, klicka gärna på hjärtat under inlägget och dela gärna ♥ Tack!

 

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.