Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Pizza Bianco med kantareller, buffelmozzarella och timjan


  • Författare: Åse
  • Portioner: 1-2

Ingredienser

Pizzadeg:
180 g riven mozzarella (ca 3,5 dl)
28 g färskost (2 msk)
1 ägg
100 g finmalet mandelmjöl (gärna Risenta)
2 krm vitlökssalt
3 tsk torkad oregano

Fyllning:
50 g färskost
1/2 dl creme fraiche
150 g kantareller
1 schalottenlök
1 klyfta vitlöksklyfta
pizzakrydda
salt, peppar
smör att steka i
1 buffelmozzarella á 125 g
färsk ttimjan


Instruktioner

Sätt ugnen på 200 gr.
Lägg den rivna mozzarellan i en mikrosäker bunke. Klicka ner färskosten.
Smält i mikron i 1,5-2 minuter beroende på mikrougn. Jag kör på 750 w i 2 minuter.
Rör ihop med en gaffel.
Lägg över i matberedare med visp (går att bearbeta för hand också, men då tar det längre tid)
Vispa ner ägget så det blir en slät smet.
Vispa ner mandelmjöl och kryddor. Det tar någon minut att få ihop degen. Degen ska vara klibbig men inte kladdig. Låt gärna degen vila i kylskåp någon halvtimme så blir den enklare att arbeta med.
Lägg degklumpen på bakplåtspapper (b a k – plåtspapper, inte s m ö r – papper) och lägg ytterligare ett papper över. (Jag sprayar med smör eller olja på det andra bakpappret för säkerhets skull)
Kavla metodiskt ut till en rund tunn platta. (Tunt är godast!)
Nagga med gaffel.
Grädda i 10 minuter tills bottnen är gyllenbrun.
Ta ut och höj värmen till 240 g.
Blanda creme fraiche med färskost och bred på botten.
Skär kantarellerna i mindre bitar om de är för stora. Finhacka schalottenlök och vitlök och fräs i smör med kantarellerna tills allt fått fin färg och svampen är krispig.
Skiva mozzarellan och lägg på biancosåsen. Krydda med pizzakrydda eller oregano/timjan
Fördela svampröran ovanpå och sätt in i ugnen. Grädda tills osten smält.
Strö färsk timjan över vid servering.