Ingredienser
700 g potatis
3 stjälkar selleri
250 g champinjoner
1 gul lök
4 salladslökar
2 msk olivolja
4 msk smör
1 lagerblad
1 tsk salt
1 msk Old Bay-krydda, plus mer till servering
450 g skalade jätteräkor
450 g torsk eller annan vit fisk
(3 msk mjöl, eller red med valfri redning sedan)
1/2 dl torr sherry (gärna Fino)
ca 2,5 msk Bong skaldjursfond
8 dl vatten
7 dl grädde (eller gräddmjölk)
1 citron, saften
Old Bay krydda:
1 msk sellerisalt eller Herbamare örtsalt
1 msk stark paprikapulver
1 msk rökt paprikapulver
1 1/2 tsk Colmans senapspulver
3/4 tsk cayennepeppar
1/2 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk mald vitpeppar
1/4 tesked mortlade lagerblad
1/8 tsk mald kanel
1/8 tsk mald kryddnejlika
1/8 tsk mald muskotnöt
Instruktioner
Förbered grönsakerna. Skala och skär potatisen i 1 cm tärningar.
Hacka selleri, champinjoner, lök och salladslök grovt.
Fräs grönsakerna. Hetta upp olivolja och smör i en stor gryta på medelvärme. När smöret har smält, tillsätt selleri, svamp, lök, lagerblad, salt och Old Bay och koka i cirka 10 minuter, rör om då och då, tills grönsakerna har mjuknat.
Medan grönsakerna fräser skär räkor och fisk i lagom stora bitar. (Strö sedan mjölet över pannan) och rör om för att täcka grönsakerna. Låt fräsa i någon minut till, tillsätt sedan sherryn och koka ytterligare en minut under omrörning. Häll i fonden och vattnet och potatisen. Koka i ca 12 minuter tills potatisen är klar. Häll i grädden. Ta upp lagerbladet. Täck grytan.
Hit kan soppan förberedas.
Vid servering: Låt soppan koka upp. Sänk värmen tills det sjuder och rör ner fisken och räkorna. Låt koka i 4 minuter.
Pressa i citronsaft efter önskad smak och syra.
Häll upp soppan i skålar och servera toppad med salladslök, Old Bay krydda och ev en bit rostat bröd vid sidan av.