Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Min goda Lasagne (LCHF, Glutenfri)


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 6

Ingredienser

Lasagneplattor:

  • 4 ägg
  • 125 g philadelphiaost eller annan färskost
  • 0,5 dl Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)

Lasagne:

  • 1 kg nötfärs
  • 1 stor gul lök
  • 1 vitlök solo
  • 800 ml körsbärstomater i burk
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 2 msk koncentrerad oxfond eller motsvarande i tärning eller färdig buljong
  • 2 tsk oregano
  • 2 tsk torkad basilika
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk curry
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk malen svartpeppar
  • Lite cayennepeppar

Bechamel:

  • 1 dl grädde
  • 5 dl creme fraiche
  • 2 dl lagrad ost / parmesan
  • salt, svartpeppar

Övrigt:

  • 2 dl gratängost
  • oregano

Instruktioner

  1. Lasagneplattor: Sätt ugnen på 150 grader, vispa äggen poröst, tillsätt färskost och Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium) och vispa ihop.
  2. Bred ut smeten på två bakplåtspappersklädda plåtar. Lägg ett bakpapper över och börja kavla ut tunt. Det ska inte bli för tunt dock! Låt papprena vara kvar under gräddningen. Grädda i 10 minuter.
  3. Ta sedan bort pappret och skär i lagom stora plattor.
  4. Höj ugnsvärmen till 225 gr.ader
  5. Stek finhackad lök och vitlök i lite smör och lägg ner köttet. Hacka med stekspade så allt blir finfördelat. Rör ner tomaterna + purén och smaka av med fond och kryddor. Låt småputtra i 10 minuter.
  6. Gör bechamelsåsen: Blanda creme fraiche med grädde och riven ost, smaka av med salt och peppar
  7. Bred ut lite bolognese i botten på en ugnssäker form, lägg sedan plattorna, bred över bechamelsås och ett lager riven ost och sedan bolognese, varva så i ca 4 varv. Avsluta med ost och strö lite oregano över.
  8. Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.