Skriv ut

Lammytterfilé med chevregratäng och rödvinssås

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6 1x

Scale

Ingredienser

Marinerad ugnstekt lammytterfilé:
1 kg lammytterfilé
1/2 dl olivolja
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 msk rosmarin, torkad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 kvistar färsk rosmarin
Chevregratäng:
1 normalstort blomkål
1 stor sötpotatis
3 dl grädde
2 dl crème fraiche
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
salt, svartpeppar
200 g chevre
1 dl riven ost


Instruktioner

Marinera lammytterfilén minst 1 timme innan, gärna i flera timmar eller över natten.
Sätt ugnen på 175 gr.
Skär av blast och det mesta av stammen på blomkål, dela i buketter.
Skala sötpotatisen och skär i 2 cm tärningar.
Koka blomkål och sötpotatis i lättsaltat vatten eller med örtsalt eller buljong i ca 8 minuter.
Låt rinna av i durkslag och sedan ånga av på låg värme i ca 10 minuter.
Skala löken och dela den, skär i skivor.
Lägg grönsakerna i ugnsform.
Blanda grädde med creme fraiche, pressad vitlök, salt och peppar och häll över. Fördela skivad chevre över och riven ost. Sätt in i ugnen i ca 45-50 minuter.
Sänk värmen till 125 gr. Bryn köttet snabbt i het panna med två kvistar rosmarin. Den ska bara få lite yta. Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58°C, det tar inte lång tid så bevaka. Låt vila i 10-20 minuter i bakplåtspapper innan lammet skärs upp mot fibrerna.
Servera med min goda rödvinssås