Krämig potatis- och purjolökssoppa med vin och timjan

av Åse

Hej på er!

Åh vad det är skönt att vara hemma hos familjen igen 🥰 Ska uppdatera er om senaste dagarna senare i kväll men först den här godingen som vi åt i tisdags.
Hela vår familj älskar soppa!
Frågar jag vad de vill äta så svarar de nästan alltid spenatsoppa haha!
Men nu när jag frågade vad de ville äta svarade Juni potatissoppa så det blev en potatis- och purjosoppa som blev så himla god.

Detta g¨Dela gärna om ni vill! 🙏🏻😊 ju så snabbt att göra speciellt om man har en mandolin som man kan skiva potatisen på.
Purjon skivas och steks i smör tillsammans med timjan och läggs i kastrull. Sedan i med potatis och resterande grönsaker.

Annons för TrendRehab

JULKLAPPSTIPS!

Min kod 56KILO ger JUST NU 25% rabatt - även på redan nedsatta priser! Vibbplatta & IR madrass är fantastiska för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab

Älskar min julservis ♥️ Ni hittar den HÄR

Yum dum riktig comfortmat!

Här kommer receptet:

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig potatis- och purjolökssoppa med vin och timjan


5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna

Inga betyg

  • Skribent: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

900 g potatis
1,5 purjolök, ca 450 g
1 msk olja
1,5 tsk torkad timjan
1,5 dl torrt vitt vin
ca 13–15 dl grönsaksbuljong
2 dl grädde
2 dl crème fraîche
1,5–2 tsk fint salt
svartpeppar
cayennepeppar, en liten nypa

Till servering vid behov
bröd
stekt bacon
finhackad persilja


Instruktioner

Skala och skiva potatisen. Skölj, ansa och strimla purjolöken.
Värm oljan i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i purjolök och gul lök tillsammans med cirka 0,5 tsk av saltet och fräs långsamt tills löken är mjuk och genomskinlig utan att ta färg. Tillsätt timjan och cayenne och låt fräsa med några sekunder.

Häll i vinet och låt koka någon minut. Lägg i potatisen och häll på grönsaksbuljong så det täcker. Koka upp och låt sjuda tills potatisen är helt mjuk, cirka 15 minuter.

Mixa soppan slät med stavmixer. Rör ner matlagningsgrädde och crème fraîche och låt soppan bli varm igen utan att koka. Smaka av med resterande salt och svartpeppar. Justera tills smaken sitter ordentligt.

Servera som den är eller med lite stekt bacon och persilja vid sidan av för topping.

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna