Ingredienser
1 lammstek á 800 g i nät
1 vitlök solo
2 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
smör att steka i
salt, peppar
Sås:
4 dl grädde
3 msk koncentrerad kycklingfond
2–3 tsk torkad rosmarin
6 hackade soltorkade tomater
Skal och saft av 1 citron
1/2 dl hackad persilja
2 dl riven parmesan
Rotsellerimos:
1 rotselleri
4 dl grädde
1 dl vatten
salt, peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 125°C.
Lätt en smörklick i panna tillsammans med pressad vitlök, timjan, rosmarin och krydda med salt & peppar.
Lägg över på plåt och stick en digital ugnstermometer mitt i steken och sätt den i mitten av ugnen.
Stek tills din termometer visar 60-65 grader (mer rosa vid 60 gr), ca 60–80 minuter
Låt vila minst 20 minuter i folie. Skär sedan i tunna skivor.
Såsen:
Koka upp grädde, soltorkade tomater, riv citronskalet men spara det. Pressa i citronsaften. Krydda med salt, peppar, rosmarin och buljong. Låt småputtra i ca 7-8 minuter. Ta bort från plattan. Rör ner hackad persilja, citronskal och riven parmesan.
Rotsellerimos:
Skala rotsellerin och skär i mindre bitar.
Koka upp med grädde, se till så att grädden täcker rotsellerin. Koka rotsellerin mjuk och tills vätskan halverats. Häll av grädden i en skål. Mixa mosen med stavmixer och späd med grädden till önskad konsistens. Salta och peppra.