Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Helstekt lammstek med gräddkokt rotsellerimos


  • Författare: Åse
  • Portioner: 4

Ingredienser

1 lammstek á 800 g i nät
1 vitlök solo
2 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
smör att steka i
salt, peppar

Sås:

4 dl grädde
3 msk koncentrerad kycklingfond
23 tsk torkad rosmarin
6 hackade soltorkade tomater
Skal och saft av 1 citron
1/2 dl hackad persilja
2 dl riven parmesan

Rotsellerimos:

1 rotselleri
4 dl grädde
1 dl vatten
salt, peppar


Instruktioner

Sätt ugnen på 125°C.
Lätt en smörklick i panna tillsammans med pressad vitlök, timjan, rosmarin och krydda med salt & peppar.
Lägg över på plåt och stick en digital ugnstermometer mitt i steken och sätt den i mitten av ugnen.
Stek tills din termometer visar 60-65 grader (mer rosa vid 60 gr), ca 60–80 minuter
Låt vila minst 20 minuter  i folie. Skär sedan i tunna skivor.

Såsen:
Koka upp grädde, soltorkade tomater, riv citronskalet men spara det. Pressa i citronsaften. Krydda med salt, peppar, rosmarin och buljong. Låt småputtra i ca 7-8 minuter. Ta bort från plattan. Rör ner hackad persilja, citronskal och riven parmesan.

Rotsellerimos:
Skala rotsellerin och skär i mindre bitar.
Koka upp med grädde, se till så att grädden täcker rotsellerin. Koka rotsellerin mjuk och tills vätskan halverats. Häll av grädden i en skål. Mixa mosen med stavmixer och späd med grädden till önskad konsistens. Salta och peppra.