Hel laxsida i ugn är en riktig favorit när det vankas fest eller middag med gäster – den är enkel att tillaga, ser fantastiskt vacker ut på fatet och smakar underbart. Här serveras laxen med en frisk och örtig citrusmarinad som både lyfter smaken och ger fin lyster, tillsammans med en krämig kall örtsås som balanserar rätten perfekt. En lättlagad bjudrätt som imponerar utan stress!
Valfritt att toppa med räkor!
Jag glömde smöret på spisen så örterna och vitlöken blev liiiiite väl brynta men det smakade gott ändå!

Hel laxsida i ugn med kall örtsås och citrus- och örtsmör
Ingredienser
1 hel laxsida (ca 1,2–1,5 kg)
Salt och peppar
Citronskivor
Dill
Kall örtsås
2 dl crème fraîche
1 dl majonnäs
0,5 citron, saften
0,5 vitlöksklyfta, riven
0,5 dl finhackad persilja
0,5 dl finhackad dill
Salt och peppar
Citrus- och örtsmör
50 g smör
1 vitlöksklyfta, riven
Rivet skal från 1 citron
1 msk finhackad persilja
1 msk finhackad dill
Salt och peppar
Instruktioner
Sätt ugnen på 150 grader. Lägg laxsidan i en ugnsform eller på en plåt med bakplåtspapper. Salta och peppra. Hyvla smör över och lägg citronskivor över och dill.
Tillaga mitt i ugnen i ca 25–30 minuter, tills laxen är precis genomstekt men fortfarande saftig. Innertemperatur ca 50 gr.
Rör ihop alla ingredienser till den kalla örtsåsen. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt fram till servering.
Smält smöret till citrus- och örtsmöret i en kastrull. Tillsätt riven vitlök, citronskal, persilja och dill. Smaka av med salt och peppar. Låt svalna något.
Vid servering: Skeda citrus- och örtsmöret över den varma laxen. Servera med den kalla örtsåsen och gärna en fräsch sallad eller kokt potatis.
Min kod 56KILO ger 20% rabatt på ALLT. Även på redan nedsatta priser
Fantastiskt för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)

2 kommentarer
Älskar att få ta del av all studentmat! Gjorde du hela buffén själv? Vill du skriva en lista på vad som ingick?
Yes det gjorde jag, du hittar listan här: https://www.56kilo.se/studentfix/