Gaeng Ped – Thailändsk röd curry

av Åse

En riktigt autentisk thailändsk röd curry med kyckling – Gaeng Ped Gai – där kokosmjölken får koka ner långsamt tills den delar sig och ger den där djupa, rika smaken som gör hela skillnaden. Servera gärna med jasminris eller blomkålsris för en lättare variant.

God söndag på er!

Här har jag vaknat till ett hus fullt av liv. Min äldste, Nicholas, och hans Noreah körde ner från Halmstad igår och har sovit över, och Michelle och Millie har sovit här för andra natten i rad. Det är så mysigt när huset är fullt av barn och barnbarn!

Nu ska ni få ett supergott tips – Gaeng Ped Gai, thailändsk röd curry med kyckling. Du kan enkelt byta ut kycklingen mot räkor eller biff om du vill variera. Det här blir så otroligt gott och går snabbt när grunden sitter.

Annons för TrendRehabBLACK WEEK - Min kod 56KILO ger just nu 30% rabatt - även på redan nedsatta priser! Vibbplatta & IR madrass är fantastiska för viktminskning, värk och lymfan. (läs mer HÄR)
TrendRehab

Grönsakerna kan du anpassa efter säsong och smak, men basen är alltid densamma: kokosmjölk som får koka ner rejält tills den delar sig, mycket röd curry, fisksås, en nypa sötma (traditionellt palmsocker – sockerersättning funkar fint) och din valda proteinkälla. Resultatet blir en välbalanserad curry med hetta, sälta och djup.

Gaeng Ped Gai – thailändsk röd curry med kyckling

Viktigt att välja riktigt bra kokosmjölk som i princip bara innehåller kokos och vatten – undvik onödiga tillsatser. Jag rekommenderar kycklinglårfilé: mer smak, saftigare resultat och mindre risk för övertillagning än med kycklingbröst.

Gaeng Ped Gai med röd curry – när kokosmjölken reduceras

Grönsakerna? Variera fritt! Paprika, bambuskott, thailändsk aubergine eller sockerärtor – allt fungerar, och varje grönsak bidrar med egen textur.

Thailändsk kycklinggryta – Gaeng Ped Gai

SÅ GOTT! En riktig höjdare  som bjuder på röd curry, krämig kokos och aromatisk basilika – precis som en thailändsk curry ska vara.

Serveringsförslag på Gaeng Ped Gai

Här kommer receptet!
Smaklig spis – gilla & dela gärna ♥️

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Gaeng Ped – Thailändsk röd curry


5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna

Inga betyg

  • Skribent: Åse
  • Portioner: 4-6

Ingredienser

900 g kycklinglårfilé, strimlade i munsbitar
3 msk röd currypasta (gärna thailändsk, t.ex. Mae Ploy eller Aroy-D – justera till styrka men detta ger mycket smak)
400 ml kokosgrädde
400 ml kokosmjölk av god kvalitet (ej lätt!)
1 msk palm- eller rörsocker
2 msk fisksås
1 tsk ostronsås (valfritt men ger rundare smak)
68 kaffir limeblad, rivna i bitar (eller 1 tsk finrivet limeblad om torkat)
2 dl bambuskott (eller thai aubergine om du vill ha klassiskt thailändskt)
1 röd paprika
1 näve thailändsk basilika (eller vanlig färsk basilika om du inte hittar den)
12 röda chilifrukter, tunt skivade (efter smak)
Eventuellt ½ dl vatten om du vill ha tunnare sås

Till servering:
Jasminris


Instruktioner

Häll kokosgrädden i en tjockbottnad gryta och låt den koka upp på medelvärme utan lock. Låt den reducera tills ca 1 dl återstår (den ska skära sig) och tillsätt sedan den röda currypastan och fräs ihop  i 3–5 minuter tills det doftar intensivt av curry och oljan börjar färgas röd.
Lägg i kycklingbitarna och rör om så att de täcks av curryn. Låt dem fräsa någon minut tills ytan inte längre är rå.
Häll i kokosmjölken och eventuellt lite vatten om du vill ha tunnare konsistens. Tillsätt socker, fisksås, ostronsås och kaffir limeblad. Låt sjuda på låg till medelvärme i cirka 10–15 minuter tills kycklingen är helt mör och såsen har kokat ihop något.
Lägg i bambuskott och paprika, låt puttra i ytterligare 3–4 minuter. Rör slutligen ner färsk basilika och skivad chili precis innan servering.
Smaka av – curryn ska ha en balanserad sälta, sötma och hetta. Justera vid behov med mer fisksås eller socker.
Servera med nykokt jasminris och eventuellt extra limeblad eller chili på toppen.
TIPS! Låt curryn vila 10–15 minuter innan servering – den blir bara godare när smakerna hinner sätta sig.

Notes

Näringsvärde per portion (beräknat på 5 portioner)

Energi: ca 520 kcal
Protein: 33 g
Fett: 36 g
Kolhydrater: 12 g

 

 

2 kommentarer

Nellie 13 oktober, 2025 - 10:15

Detta ser så gott ut:) på bilden är det minimajs och kanske morot? Är det frysta wokgrönsaker eller vart hittar man minimajs?

Svara
Åse 13 oktober, 2025 - 10:16

Minimajs hittar du i konservburk 🙂
Nej jag använder inte frysta grönsaker, tycker det blir godast med färska.

Svara

Tack för att du lämnar en kommentar, det betyder så mycket!

Betygsätt receptet 5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna