Skriv ut

Fisksoppa med saffran och fänkål

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

  • 1 purjolök
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 fänkål, strimlad
  • 2 gulbetor eller potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 dl grädde
  • 2 dl créme fraiche
  • 2 fiskbuljongtärningar eller 3 msk fiskfond/hummerfond
  • 2 dl vatten
  • 1 pkt saffran
  • 1 kapsyl ljus rom
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk timjan
  • salt
  • smör att steka i
  • 400 g torskfilé
  • 300 g laxfilé
  • 250 g skalade räkor

Instruktioner

  1. Lös upp saffran i lite rom (alkohol utvecklar saffranssmaken och färgen)
  2. Skölj och strimla purjolöken, finhacka lök och vitlök. Skala och skär moroten i slantar, skala och skiva gulbetorna eller potatisen, strimla fänkålen.
  3. Fräs grönsakerna mjuka i smör. Häll sedan i grädde, vitt vin, creme fraiche, vatten, saffran, fiskbuljong, tomatpuré, timjan och smaka av med salt. Låt allt sjuda i 10-15 minuter.
  4. Skär fisken i kuber och lägg ner i soppan och låt på ett uppkok, inte mer än 5-6 minuter. Servera med aioli och toppa med räkor och gärna en timjankvist.


Näringsinnehåll

  • Portioner: 4