Skriv ut

Ugnsbakad lax med örter och mos

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

  • 4 laxfiléer portionsbitar
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 dl hackad persilja, dill och gräslök
  • persillade
  • salt, peppar, citron

Mos

  • 300 g potatis
  • 300 g blomkål
  • 100 gram smör
  • 1/21 dl mjölk eller grädde
  • örtsalt, peppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 gr.
  2. Smörj en ugnsform och lägg ner laxfiléerna. Salta, peppra och pressa en citron över.
  3. Blanda majonnäs, creme fraich, senap och hackade örter. Smaka av med persillade.
  4. Bred örtcremen över laxen och sätt in i ugnen. Använd gärna en termometer, när laxens innertemperatur är 47-48 gr är laxen klar.
  5. Koka blomkål och potatis (eller bara blomkål) mjuka i lättsaltat vatten (blomkålen tar ca 14 minuter på sig, potatisen 20 min) – låt rinna av och lägg tillbaka i kastrullen för att ånga av i ca 5-10 minuter på låg värme. Värm mjölken/grädden med smöret tills det smält och börjat sjuda. Vispa potatis/blomkål till mos och rör ner vätskan. Smaka av med örtsalt och peppar.


Näringsinnehåll

  • Portioner: 4