Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Ugnsbakad frukt med glass & hemgjord Tjinuskisås (kolasås)


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Author: Åse
  • Yield: 4

Ingredienser

  • 2 äpplen, skurna i klyftor
  • 2 päron, skurna i klyftor
  • 4 plommon, halverade och urkärnade
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 2 msk flytande honung
  • (ev 1 tsk kanel, 1/2 tsk malen kardemumma)
  • 1 msk smör, skivat i små bitar

Tjinuskisås (kolasås):

  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 25 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/21 tsk malen ingefära (justera efter smak)


Instruktioner

Tillaga kolasåsen:
Blanda grädde, socker och sirap i en vid och tjpckbottnad kastrull.
Koka upp och sjud kolasåsen under omrörning i ca 10 minuter, tills såsen har en temperatur på 110 grader. Rör sedan i smör, salt, malen ingefära och vaniljsocker. Ställ öertäckt i rumstemperatur.

Värm ugnen till 200°C.
Lägg äpplen, päron och plommon i en smord ugnsform.
Strö över kanel och kardemumma. Ringla honung och toppa med hasselnötterna och smöret.
Grädda i ugnen i ca 25-30 minuter tills frukten är mjuk och fått fin färg.
Njut med glass och ringla lite kolasås över.