Skriv ut

Torskgryta med ägghack

  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 8 1x

Scale

Ingredienser

  • 1,2 kilo skivad rotselleri/kålrot/kålrabbi alt potatis
  • 1 stor purjolök
  • 800 g torsk
  • 5 dl creme fraiche
  • 4 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 1 citron, skalet + saften
  • 1 dl hackad dill
  • 2 fiskbuljong alt 3 msk konc. fiskfond
  • salt, vitpeppar, gärna naturlig Umamikrydda
  • 8 ägg

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 gr.
  2. Skala rotfrukterna och skär i tunna skivor
  3. Skär bort blasten från purjolöken och skiva purjon.
  4. Blanda och lägg i smord ugnsform.
  5. Koka upp grädde, creme fraiche och vatten. Rör ner buljong, citronsaft/skal.. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda några minuter tills den tjocknat. Späd eventuellt med lite mer vatten
  6. Dra åt sidan. Rör ner hackad dill.
  7. Häll gräddblandningen över rotfrukterna. Sätt in i ugnen ca 40 minuter, tills rotfrukterna är mjuka. Lägg eventuellt över folie.
  8. Koka äggen hårdkokt, skala och skär kors och tvärs med äggdelare.
  9. Skär torsken i portionsbitar. Salta och peppra runt om. Ta ut formen och lägg fisken över. Tryck ner lite i såsen om det är möjligt. Ställ in formen igen i ca 10 minuter.
  10. Strö lite dill över och fördela ägghacket över. Servera!
  11. Ta ut och