Skriv ut

Chokladdoppad lakritskola

  • Författare: Åse

Scale

Ingredienser

Kolan:
2 dl vispgrädde
1,5 dl fibersirap
1 dl sötströ
100 g smör
1 tsk eko vaniljessens eller pulver
2 msk kakao
2 msk lakritspulver (gärna saltlakritspulver)

Vit chokladdopp:
150 g vit choklad (finns sockerfri)
citronarom eller citronpulver eller rivet skal av 1 citron

Mörk chokladdopp:
150 g mörk choklad (finns sockerfri)


Instruktioner

  1. Lägg grädde, fibersirap, sötströ och smör i en tjockbottnad, vid kastrull.
  2. Låt koka upp och låt sedan sjuda på låg/medellåg värme i ca 30-35 minuter. Rör inte för ofta. Jag rekommenderar en termometer, när temperaturen visar 124-125 grader är kolan klar. Rör i lakritspulver och kakao i smeten, rör slätt. Häll upp i bakpappersklädd liten form (ca 20 x 20). Låt stelna i frysen tills den går att skära i, skär 20 bitar. Frys in.
  3. Smält chokladen i vattenbad (var för sig), blanda i citron i den vita chokladen. Doppa kolorna i chokladen (låt rinna av lite) och lägg på bakplåtspapper. Strö gärna lite citronskal på de vita kolorna och flingsalt på de mörka.
  4. Förvara kallt.