Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Chokladdoppad lakritskola


Ingredienser

Kolan:
2 dl vispgrädde
1,5 dl fibersirap
1 dl sötströ
100 g smör
1 tsk eko vaniljessens eller pulver
2 msk kakao
2 msk lakritspulver (gärna saltlakritspulver)

Vit chokladdopp:
150 g vit choklad (finns sockerfri)
citronarom eller citronpulver eller rivet skal av 1 citron

Mörk chokladdopp:
150 g mörk choklad (finns sockerfri)


Instruktioner

  1. Lägg grädde, fibersirap, sötströ och smör i en tjockbottnad, vid kastrull.
  2. Låt koka upp och låt sedan sjuda på låg/medellåg värme i ca 30-35 minuter. Rör inte för ofta. Jag rekommenderar en termometer, när temperaturen visar 124-125 grader är kolan klar. Rör i lakritspulver och kakao i smeten, rör slätt. Häll upp i bakpappersklädd liten form (ca 20 x 20). Låt stelna i frysen tills den går att skära i, skär 20 bitar. Frys in.
  3. Smält chokladen i vattenbad (var för sig), blanda i citron i den vita chokladen. Doppa kolorna i chokladen (låt rinna av lite) och lägg på bakplåtspapper. Strö gärna lite citronskal på de vita kolorna och flingsalt på de mörka.
  4. Förvara kallt.