Skriv ut

Skaldjursfond / Räkfond

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

  • Skal från 500 g räkor/skaldjur
  • 1/2 fänkål
  • 1/2 gul lök
  • 1 morot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk konjak
  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 msk tomatpuré
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 dillstjälkar
  • ca 6 dl vatten (tills skalen nästan är täckta)

Instruktioner

  1. Skär lök, morot, vitlök och fänkål i mindre bitar. Lägg detta och skalen i en kastrull och fräs i lite olja. Tillsätt tomatpuré, konjak, vin och kryddor. Fyll på med vatten så det täcker skalen. Låt puttra ca 20 min.
  2. Sila av. Häll den avsilade buljongen i en kastrull. Låt koka ihop till cirka en tredjedel återstår, ca 4 dl ska bli kvar. När buljongen reducerats låt den svalna.
  3. Frys in eller använd direkt.
  4. TIPS: Frys in i portionsbitar, till exempel i istärningslådor