Skriv ut

Saffransbröd i långpanna med fyllning

  • Författare: Åse

Scale

Ingredienser

2 paket saffran (à 0,5 g)
2 dl råsocker
2 msk vit rom (eller vatten)
50 g jäst för söta degar
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm standardmjölk
0,5 tsk salt
1 msk nystött kardemumma
800 g vetemjöl (ca 13.5 dl)
1 ägg till pensling

Fyllning:
150 g smör
3 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker
200 g naturell färskost

Topping: Pärlsocker


Instruktioner

Sätt ugnen på 225 gr.
Lägg saffranet i romen och rör om.
Låt stå 30 minuter. (Detta gör att saffranssmaken blir intensivare, går så klart att skippa)
Skär smöret i tärningar, låt bli rumsvarmt.
Smula jästen och blanda med mjölk, smör, saffran, stött kardemumma  i en bunke eller en köksmaskin med degkrok.
Tillsätt sockret, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand.
Häll upp degen i smord mindre långpanna och låt den jäsa under bakduk 40 minuter.
Vispa ihop fyllningen med elvisp och skeda in smeten med hjälp av två skedar. Strö pärlsocker ovanpå.
pensla med ägg och sätt in mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Kontrollera gärna med sticka så brödet är klart och inte kladdig.