Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Medelhavspaj vegetarisk Glutenfri


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 1 paj

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 3 dl mandelmjöl
  • 0,5 dl skalade sesamfrön
  • 1 msk Lindroos psyllium (eller motsvarande ljust pulveriserat psyllium)
  • 1 tsk salt
  • 30 g smör
  • 1 ägg
  • Pajfyllning:
  • 10 körsbärstomater i halvor
  • 6 vitlöksklyftor
  • 2 handfulla bladspenat
  • 
2 schalottenlökar, finhackade
  • 150 g feta
  • 4 st inlagda kronärtskockshjärtan
  • 20 kärnfria kalamataoliver
  • 4 st Ägg
  • 2 dl grädde
  • 3 dl riven, lagrad ost

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 gr.
  2. Pajdegen: Mixa mandelmjöl och sesamfrön i en mixer med knivar och blanda sedan ner resterande ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i pajform eller springform och nagga botten med gaffel.
  3. Grädda skalet i ca 8 minuter tills skalet fått lite färg.
  4. Dela körsbärstomaterna, och lägg dem och vitlöksklyftornapå en oljad plåt. Salta och peppra. Grilla dem i ca 30 minuter. Lägg den rivna osten i en skål och vispa ihop ägg och grädde och blanda i. Salta och peppra.
  5. Ta sedan ut dem och skala vitlöksklyftorna och grovhacka.
  6. Fyll pajskalet med grönsakerna och äggstanningen. Sätt in pajen i ugnen och grädda i ca 35-40 minuter.