Skriv ut

Laxplanka med blomkålsmos LCHF

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

  • 2 laxfiléer
  • salt, citronpeppar
  • 2 små blomkål
  • 1 dl riven parmesan
  • 2 msk philadelphiaost (färskost)
  • salt, vitpeppar

Garnering

  • 4 grönsa sparrisar
  • 2 tomater
  • 1 ekologisk citron

Romsås

  • 2 dl handskalade räkor
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl majonnäs
  • 2 msk stenbitsrom

Instruktioner

  1. Sätt på grillen på full värme. Smörj plankorna med olja. Sätt in plankan för att ”bränna” av den i ca 10 minuter. ta sedan ut för att svalna lite.
  2. Bryt blomkålen i små buketter och koka dem mjukai lättsaltat vatten. Ca 12 minuter.
  3. Under tiden: Förbered romsåsen med räkor.
  4. Häll av i durkslag och lägg tillbaka i kastrullen och låt ånga av på svag värme i ca 10 minuter.
  5. Mosa blomkålen med en potatisstöt eller liknande. Låt svalna lite. Lägg i ren kökshandduk och vrid ur så mycket som möligt så att överflödigt vatten pressas ut. Vispa/Mixa moset slätt med riven parmesan och philadelphiaost. Spritsa moset runt plankorna. Stek sparrisen i smör eller olja i några minuter. Garnera med dem och tomat. Sätt in i ugnen (Ca 225 grader grill) och gratinera tills moset fått fin färg.
  6. Under tiden: Salta och krydda laxfiléerna. Stek dem i smör i het panna med skinnsidan neråt, ca 2 minuter på varje sida. Ta sedan bort skinnet och det bruna under. Ta bort från plattan men låt vila i stekpannan.
  7. Lägg laxfiléerna på plankan och fördela romsåsen ovanpå.
  8. Smaklig spis!


Näringsinnehåll

  • Portioner: 2