Ingredienser
- 2 scharlottenlökar
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 dl vitt vin
- (0,5 dl grädde) * Går att utesluta!
- 0,5 fiskbuljongtärning eller fiskfond
- 200 g mjukt smör i tärningar
- salt, vitpeppar
- 1/2 pressad citron
- 1 dl hackad färsk bladpersilja och färsk dill
Instruktioner
- Skaka och finhacka schalottenlökarna. Lägg i kastrull med vin, vitvinsvinägert och låt vätskan reducera till hälften (koka bort)
- Vispa ner grädden och fiskbuljong/fond och låt sjuda en stund. Sätt en visp (gärna elektrisk handvisp) i såsen och vispa kraftigt ner smöret allt eftersom.
- Nu ska såsen vara fyllig och smörig. Sila bort schalottenlöken (och blanda gärna med blomkålsriset!)
- Smaka av såsen med salt, vitpeppar och pressad citron. Avsluta med att röra ner finhackade örter.