Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Grön smörsås


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

Inga betyg än, lämna gärna.

Ingredienser

  • 2 scharlottenlökar
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 2 dl vitt vin
  • (0,5 dl grädde) * Går att utesluta!
  • 0,5 fiskbuljongtärning eller fiskfond
  • 200 g mjukt smör i tärningar
  • salt, vitpeppar
  • 1/2 pressad citron
  • 1 dl hackad färsk bladpersilja och färsk dill

Instruktioner

  1. Skaka och finhacka schalottenlökarna. Lägg i kastrull med vin, vitvinsvinägert och låt vätskan reducera till hälften (koka bort)
  2. Vispa ner grädden och fiskbuljong/fond och låt sjuda en stund. Sätt en visp (gärna elektrisk handvisp) i såsen och vispa kraftigt ner smöret allt eftersom.
  3. Nu ska såsen vara fyllig och smörig. Sila bort schalottenlöken (och blanda gärna med blomkålsriset!)
  4. Smaka av såsen med salt, vitpeppar och pressad citron. Avsluta med att röra ner finhackade örter.