Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Lågtempererad fläskytterfilé med citronmarinerade rotfrukter och örtsås


  • Författare: åse falkman fredrikson

Ingredienser

  • 1 kg fläskytterfilé

Marinad

  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 msk flytande honung
  • 2 finhackade vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Rotfrukter

  • 1,5 kg rotfrukter
  • 2 dl olivolja
  • 1,5 dl vatten
  • 1 citron
  • 2 msk rosmarin och timjan
  • salt, svartpeppar

Sås

  • 2 st schalottenlök
  • 2 finhackad vitlöksklyftor
  • 2 msk rosmarin och timjan
  • 2 msk smör
  • 4 dl grädde
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • salt, svartapeppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 125 gr.
  2. Putsa köttet från senor och hinnor. Marinera i kylskåpet några timmar. Bryn filén i smör i het panna, den ska bara få färg.
  3. Förbered rotfrukterna i en skål. Häll över olivolja, vatten och pressad citron.
  4. Krydda med rosmarin, timjan, salt och peppar och rör runt.
  5. Lägg köttet i en ugnssäker form, lägg rotfrukterna runt om. Stick in en ugnstermometer och ställ in i ugnen. Tillaga köttet till en innertemperatur på 68-70 gr, ca 50-60 min.

Under tiden förbered såsen

  1. Finhacka vitlök och schalottenlök, fräs i smör. Tillsätt övriga ingredienseroch låt allt småputtra i 30 minuter. Späd eventuellt med mer vatten om såsen reduceras till en för tjock sås.
  2. Ta upp köttet och låt vila i bakplåtspapper 10 min. Höj ugnen till 250 gr och låt rotfrukterna få en knaprig yta.
  3. Servera med en god sallad och smörstekta vitlökschampinjoner.

Näringsinnehåll

  • Portioner: 6