Skriv ut

Lågtempererad fläskytterfilé med citronmarinerade rotfrukter och örtsås

  • Författare: åse falkman fredrikson

Scale

Ingredienser

  • 1 kg fläskytterfilé

Marinad

  • 1/2 dl olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk tamarisoja
  • 1 msk flytande honung
  • 2 finhackade vitlöksklyfta
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar

Rotfrukter

  • 1,5 kg rotfrukter
  • 2 dl olivolja
  • 1,5 dl vatten
  • 1 citron
  • 2 msk rosmarin och timjan
  • salt, svartpeppar

Sås

  • 2 st schalottenlök
  • 2 finhackad vitlöksklyftor
  • 2 msk rosmarin och timjan
  • 2 msk smör
  • 4 dl grädde
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk kalvfond
  • salt, svartapeppar

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 125 gr.
  2. Putsa köttet från senor och hinnor. Marinera i kylskåpet några timmar. Bryn filén i smör i het panna, den ska bara få färg.
  3. Förbered rotfrukterna i en skål. Häll över olivolja, vatten och pressad citron.
  4. Krydda med rosmarin, timjan, salt och peppar och rör runt.
  5. Lägg köttet i en ugnssäker form, lägg rotfrukterna runt om. Stick in en ugnstermometer och ställ in i ugnen. Tillaga köttet till en innertemperatur på 68-70 gr, ca 50-60 min.

Under tiden förbered såsen

  1. Finhacka vitlök och schalottenlök, fräs i smör. Tillsätt övriga ingredienseroch låt allt småputtra i 30 minuter. Späd eventuellt med mer vatten om såsen reduceras till en för tjock sås.
  2. Ta upp köttet och låt vila i bakplåtspapper 10 min. Höj ugnen till 250 gr och låt rotfrukterna få en knaprig yta.
  3. Servera med en god sallad och smörstekta vitlökschampinjoner.


Näringsinnehåll

  • Portioner: 6