Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Krämig kål- och purjolökssoppa med kallrökt lax


  • Författare: åse falkman fredrikson
  • Portioner: 8

Ingredienser

  • 1 kg vitkål
  • 1 stor purjolök
  • 2 liter grönsaksbuljong (jag använder biofoods grönsaksbuljongkrydda + vatten)
  • 2 dl creme fraiche
  • 4 dl grädde
  • 2 knippen dill (Ica)
  • 1 knippe gräslök
  • 400 g kallrökt lax
  • salt och peppar
  • cayennepeppar
  • smör att steka i

Instruktioner

  1. Skär vitkålen i mindre bitar, ansa och skiva purjolöken. Fräs dem mjuka i smör.
  2. Lägg över i stor kastrull tillsammasn med buljong. Koka mjuka i ca 10 minuter.
  3. Lyft upp en del av grönsakerna och mixa resten med stavmixer.
  4. Rör ner creme fraiche och grädde och grovhackad dill. Låt puttra i 5 minuter och smaka av med salt och peppar. Cayennepeppar är gott i!
  5. Dela de kallrökta laxskivorna.
  6. Häll upp soppan i skålar, fördela lite kålröra i + lax och strössla lite klippt gräslök ovanpå.