Skriv ut

Köttfärspaj med tomater, basilika och oliver

  • Författare: Åse
  • Portioner: 6 1x

Scale

Ingredienser

Pajdeg:
3 dl mandelmjöl
½ dl skalade sesamfrön
25 g smör
1 msk psylliumfröskal
1 tsk salt
1 ägg

Fyllning:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
matfett till stekning
1 tsk paprikapulver
500 g nötfärs
1 msk tomatpuré
400g krossade tomater
1 msk torkad oregano
1 msk torkad timjan
1 tsk spiskummin
1 tsk kanel
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
8 körsbärstomater
8 urkärnade svarta oliver
150 g feta (blanda ev med 2 dl creme fraiche, salta och peppra)
Garnering: lite färsk basilika


Instruktioner

Kör mandelmjöl och sesamfrön i mixer så det blir ett mjöl.
Blanda mjölet med resten av ingredienserna till pajdegen.

Tryck ut degen i en springform, det här tar lite tid eftersom degen är lite kladdig. Med lite kokosmjöl på händerna går det lättare.
Nagga botten och ställ in formen i kylskåp i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 175 °C.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Höj ugnstemperaturen till 225 °C.
Finhacka lök och vitlök och stek i lite matfett. Pudra över paprikapulvret.
Tillsätt köttfärsen och stek tills den är genomstekt.
Rör ner övriga ingredienser och smaka av. Låt puttra i 10 minuter.
Fyll skalet med köttfärsröran.
Halvera tomaterna och oliverna och fördela dem över köttfärsen. Avsluta med fetaosten.
Grädda pajen i ca 25 minuter. Låt svalna en stund innan du skär upp den.
Garnera med några basilikablad vid servering.