Skriv ut
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Knäckig äppelkaka – glutenfri, mindre socker


5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 från 2 betyg

  • Författare: Åse
  • Portioner: 8

Ingredienser

Fyllning:
5 stora äpplen, gärna syrliga
1/2 dl Nick’s sötning 
1 msk citronsaft
1 msk malen kanel
1 msk malen kardemumma

Smuldeg:
150 g smör
11,5 dl Nick’s sötning (beroende på hur sött man vill ha det)
2,5 dl havregryn
1,5 dl mandelmjöl
1 dl fibersirap
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 tsk vaniljsocker eller vaniljpulver
1 dl hackade rostade skalade hasselnötter (för extra crunch)


Instruktioner

Sätt ugnen på 175°C.
Skala och skär äpplena i skivor eller i mindre bitar om 1 x 1 cm.
Lägg äppelskivorna i en smord ugnsform och blanda med sötning, kanel, kardemumma och citronsaft. Strö ev potatismjöl över)
Smält smöret i en kastrull på låg värme.
Blanda ner sötning, havregryn, mandelmjöl, fibersirap, bakpulver, salt och vaniljsocker. Rör om tills allt är väl blandat.
Hacka hasselnötterna.
Häll smeten jämnt över äppelskivorna i formen. Fördela de hackade hasselnötterna över.
Sätt formen i mitten av ugnen och grädda i ca 30-40 minuter, eller tills ytan är gyllenbrun.
Låt vila minst 30 min så att täcket ”sätter sig”
För att täcket ska stelna om riktigt socker och sirap inte används så behöver pajen stelna i kylen.
Servera pajen med vaniljsås, råkräm, vaniljglass eller vispad grädde.