Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

JULIG PULLED PORK


5 stjärnor 4 stjärnor 3 stjärnor 2 stjärnor 1 stjärna

Inga betyg

  • Skribent: Åse
  • Portioner: 6

Ingredienser

Julig Pulled Pork

1,5–2 kg fläskkarré
3 dl julmust
1 dl äppelmust eller koncentrerad äppeljuice
1 msk tomatpuré
1 msk koncentrerad kalv- eller oxfond
3 krossade enbär
1 kanelstång
3 nejlikor
1 stjärnanis
1 msk riven ingefära
1 msk japansk soja
1 tsk chiliflakes
1 msk honung eller ljus sirap
12 tsk Worcestershiresås
Salt och svartpeppar
Apelsinzest eller 1 msk apelsinsaft


Instruktioner

Sätt ugnen på 150 grader om du använder ugn.
Salta och peppra runt om eller använd valfria kryddor.
Stek hastigt i smör i panna så att köttet får färg. Lägg karrén i en ugnsform eller i din slow cooker.  Rör ihop julmust, äppelmust, tomatpuré, fond, enbär, kanelstång, nejlikor, stjärnanis, ingefära, soja, chiliflakes och honung i en kastrull och låt reducera tills såsen kokat ihop, tjocknat och kokat ner lite. Häll såsen över köttet.

Tillagning i ugn:
Täck formen med lock eller folie och låt köttet tillagas långsamt i cirka 5 timmar. Vänd köttet efter halva tiden och ta ur kanelstången om du vill undvika att den blir för dominant. När köttet faller isär är det klart.

Tillagning i Crockpot:
Tillaga på låg värme i 7–8 timmar eller på hög värme i 4–5 timmar. Ta även här bort kanelstången efter cirka halva tiden. När köttet är så mört att det går att dra isär med två gafflar är det klart.

Tillagning i Crockpot Express: Gör enligt detta receptet

När köttet är färdigt lyfter du det försiktigt ur formen eller grytan och drar isär det till långa bitar. Välj själv hur finfördelat det ska vara.
Låt såsen ev. reducera i kastrull tills den blir lite tjockare, eller häll tillbaka köttet direkt och blanda med såsen om du föredrar det. Avsluta genom att smaksätta med lite finrivet apelsinskal eller en skvätt apelsinsaft för att lyfta smakerna.

Servera köttet i varma tortillabröd, i hamburgerbröd eller med rostad sötpotatis, coleslaw eller en fräsch sallad.